Antena Meniu Search
x

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în Marea Japoniei. Este primul astfel de test de când Joe Biden a devenit președinte

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în Marea Japoniei, afirmă SUA și Japonia, primul astfel de test de când Joe Biden a devenit președintele SUA.

De Andreea Anghel la 25.03.2021, 08:26
Kim Jong-un, Liderul Suprem al Coreei de Nord, ţine un discurs
Kim Jong-un, Liderul Suprem al Coreei de Nord - Profimedia Images
  • Coreea de Nord a lansat două rachete balistice
  • Este primul astfel de test de când Joe Biden a devenit preşedintele SUA

Phenianului i se interzice testarea rachetelor balistice, considerate arme de amenințare, conform rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Atât Japonia, cât și Coreea de Sud au condamnat testul. Se întâmplă la doar câteva zile după ce Coreea de Nord ar fi tras două rachete nebalistice în Marea Galbenă. Japonia a spus că niciun fel de resturi nu au căzut în apele sale teritoriale.

Comandamentul SUA pentru Pacific, care supraveghează forțele militare din regiunea Asia-Pacific, a declarat joi că testul a evidențiat ''amenințarea pe care o reprezintă programul de armament ilicit al Coreei de Nord pentru vecinii săi și comunitatea internațională''. Joe Biden nu a comentat oficial evenimentul.

Marți, el a comentat despre o lansare de rachete non-balistice care a avut loc în weekend, spunând că SUA nu o consideră o provocare. Acele rachete cu rază scurtă de acțiune erau considerate a fi rachete de artilerie sau de croazieră, care nu sunt interzise conform rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU privind Coreea de Nord.

Testul de joi vine, de asemenea, la câteva zile după ce SUA a primit primul său nord-coreean în arest, după ce Mun Chol Myung a fost extrădat din Malaezia. Domnul Mun este un om de afaceri acuzat că a spălat bani prin sistemul financiar american pentru a furniza articole de lux Coreei de Nord. Incidentul a înfuriat atât de mult Coreea de Nord, încât a întrerupt legăturile diplomatice cu Malaezia, potrivit bbc.com.

Pe acelaşi subiect

Lansarea rachetelor balistice poate fi considerată o ameninţare, spun oficialii americani

Acest test al rachetelor balistice reprezintă o încălcare clară a sancțiunilor de securitate ale Națiunilor Unite. În 2019, predecesorul lui Biden, Donald Trump, a ridicat orice întrebări cu privire la teste de arme similare. Acordul dintre Trump și Kim Jong-un încheiat la Singapore în 2018 a fost acela că Phenianul nu va testa rachete balistice cu rază lungă de acțiune sau arme nucleare. La acea vreme, Casa Albă nu se preocupa de teste mai mici. Acum, când testele de arme par să reînceapă, mulți se întreabă cât de departe este dispus Kim Jong-un să meargă pentru a atrage atenția Casei Albe.

Oficialii japonezi au declarat că Coreea de Nord a tras cele două rachete după ora locală 07:00, joi (20:00 GMT miercuri). Au zburat 420 de kilometri și respectiv 430 de kilometri înainte de a ateriza în apele din afara zonei economice exclusive a Japoniei. Nu au fost cauzate daune navelor sau avioanelor.

Administrația Biden spune că a încercat fără succes să stabilească contacte diplomatice cu Coreea de Nord. Phenianul nu a recunoscut încă că Biden este acum în funcție. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în Marea Japoniei. Este primul astfel de test de când Joe Biden a devenit președinte