Antena Meniu Search
x

Joe Biden va participa la summitul UE prin videoconferinţă. Cooperarea între Statele Unite şi europeni, printre subiectele de pe agendă

Preşedintele american Joe Biden urmează să participe joi seara la summitul Celor 27 din UE. Acesta va discuta despre viitoarea cooperare între Statele Unite şi europeni, a anunţat preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Andreea Anghel
de Andreea Anghel

la 24.03.2021, 12:02

Joe Biden va participa la summitul UE prin videoconferinţă
Joe Biden, preşedintele Statelor Unite - Profimedia Images
  • Joe Biden va participa prin videoconferinţă la summitul Celor 27 din UE
  • Preşedintele american va aborda mai multe subiecte, printre care şi viitoarea cooperare între SUA şi europeni

''A venit timpul să ne reconstruim alianţa transatlantică'', a subliniat pe Twitter, marţi, Charles Michel, în contextul în care fostul preşedinte republican Donald Trump întreţinea relaţii foarte conflictuale cu Uniunea Europeană.

Democratul Joe Biden urmează să se afle în legătură cu liderii europeni începând de la ora locală 20.45 (21.45, ora României), a precizat un purtător de cuvânt al lui Charles Michel.

''Preşedintele Biden va discuta cu liderii Uniunii Europene despre dorinţa sa de a revitaliza relaţiile între Statele Unite şi UE, de a coopera în lupta împotriva pandemiei (Covid-19), de a înfrunta modificările climatice şi a aprofunda cea mai importantă relaţie din lume în domeniile comerţului şi investiţiilor. El va discuta de asemenea despre interese comune în politica externă, şi anume China şi Rusia'', a anunţat într-un comunicat Casa Albă.

Aceasta urmează să fie prima participare a preşedintelui american Joe Biden la un summit al celor 27 de şefi de stat şi de guverne din UE, însă nu şi o premieră. Preşedintele american Barack Obama a participat la un summit european pe data de 5 aprilie 2009, iar George W. Bush înaintea sa, în iunie 2001, în Suedia.

Pe acelaşi subiect

Discuţii despre cooperarea între SUA şi UE

Liderii Celor 27 se reunesc joi şi vineri, însă summitul are loc prin videoconferinţă, din cauza pandemiei de Covid-19. Ei urmează să discute despre vaccinarea dificilă şi să abordeze mai multe subiecte din politica externă, mai ales relaţiile tensionate cu Turcia şi cu Rusia.

Bruxellesul şi Washingtonul încearcă să repare o relaţie degradată de către predecestorul lui Biden.  Secretarul de Stat american Antony Blinken participă, la Bruxelles, la o reuniune a omologilor săi din statelor membre NATO în vederea pregătirii summitului Alianţei prevăzut în iunie. Blinken se întâlneşte miercuri cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Jospe Borrell.

Prima vizită fizică a lui Joe Biden în Europa ar urma să aibă loc la summitul G7 de la Cornwall, în Anglia, de la 11 la 13 iunie, şi ar urma să participe după aceea la primul său summit NATO, prevăzut în aceeaşi perioadă. Un summit cu liderii UE este, de asemena planificat în perioada respectivă, potrivit AFP. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Joe Biden va participa la summitul UE prin videoconferinţă. Cooperarea între Statele Unite şi europeni, printre subiectele de pe agendă