Antena Meniu Search
x

"Am decis să livrăm Ucrainei rachete care să permită lovituri în profunzime". Ce arme trimit Franţa şi Germania Kievului

Război în Ucraina. Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi, în prima zi a summitului NATO la Vilnius (Lituania), că Franţa va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune de tipul "Scalp", în timp ce Berlinul s-a angajat să-i furnizeze arme suplimentare în valoare de aproape 700 milioane de euro, relatează France Presse, citat de Agerpres.

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 17:07

"Am decis să livrăm Ucrainei rachete care să permită lovituri în profunzime". Ce arme trimit Franţa şi Germania Kievului
Macron la summitul NATO de la Vilnius - Profimedia

"Am decis să livrăm Ucrainei noi rachete care să permită lovituri în profunzime", a declarat Macron la sosirea la locul de desfăşurare a summitului NATO. "Cred că ceea ce este important pentru noi astăzi este să transmitem un mesaj de susţinere Ucrainei, de unitate a NATO", a afirmat preşedintele francez.

Germania va livra lansatoare pentru Patriot, blindate Marder şi tancuri Leopard 1A5

La rândul său, Germania a anunţat că va livra lansatoare pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, vehicule blindate de tipul Marder şi tancuri Leopard 1A5, precum şi proiectile de artilerie. 

"Sunt foarte mulţumit că astăzi, aici, la Vilnius, am reuşit să încheiem un alt pachet pentru a sprijini Ucraina în lupta sa de apărare împotriva agresiunii ruse. Acesta răspunde priorităţilor Ucrainei: apărare antiaeriană, tancuri, artilerie", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de EFE.

Pe acelaşi subiect

Prin "pachetul de măsuri de la summitul de la Vilnius", "aducem o contribuţie importantă la consolidarea capacităţii de rezistenţă a Ucrainei", a spus el.

Germania este al doilea cel mai mare contributor în materie de ajutor militar pentru Ucraina, după SUA, iar la 13 mai, în ajunul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, a anunţat livrări de arme în valoare de 2,7 miliarde de euro. Berlinul a fost mult timp criticat de Kiev şi de unii dintre partenerii săi europeni, în special din estul Europei, pentru "timiditatea" sprijinului său militar pentru Ucraina.

Dar, de mai multe luni, Berlinul şi-a intensificat eforturile în materie: de acum furnizează muniţie, tancuri Leopard şi sisteme de apărare antiaeriană. 

Şase generali în retragere ai NATO cer o foaie de parcurs clară pentru aderarea Ucrainei la alianţă

Şase generali în retragere ai NATO au cerut printr-o scrisoare adresată ţărilor membre ale alianţei nord-atlantice să ofere Kievului la summitul NATO de la Vilnius, capitala Lituaniei, o foaie de parcurs clară care să conducă la aderarea Ucrainei "în viitorul apropiat".

"La summitul de la Bucureşti din 2008, aliaţii au convenit că Ucraina va deveni membru NATO în viitor. Este timpul ca ţările NATO să-şi îndeplinească promisiunea", se arată în scrisoare, la care a avut acces publicaţia ucraineană Liga.net.

"Ucraina şi-a dovedit voinţa şi hotărârea de a-şi proteja independenţa şi de a proteja securitatea altor ţări europene. Ucraina a arătat că apără principiile şi valorile democratice şi s-a dovedit a fi un partener de încredere şi un aliat al NATO, în pofida acţiunilor militare dezgustătoare, a crimelor de război şi a încălcării dreptului internaţional de către Rusia. NATO trebuie să recunoască Ucraina în calitate de membru de sine stătător. Aceasta este singura metodă de a asigura pacea în Europa şi de a face faţă agresiunii ruse", insistă cei şase generali în retragere în respectiva scrisoare, citată de compania de radiodifuziune de stat din Estonia (ERR).

Semnatarii europeni ai scrisorii sunt generalul de armata estonă în retragere Riho Terras, fostul şef al Statului Major al Apărării din Polonia, Meczyslaw Gocul, precum şi foştii şefi ai armatelor Letoniei, Raimonds Graube, şi Lituaniei, Vytautas Jonas Zhukas.

La iniţiativă au participat şi generalul Ben Hodges, fost comandant al forţelor americane în Europa, şi compatriotul său Michael Repass, care a fost şef al operaţiunilor speciale pentru forţele americane în Europa.

Solicitarea celor şase generali în retragere a fost reluată de şeful biroului prezidenţial ucrainean şi mâna dreaptă a preşedintelui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak.

"Şase generali în retragere din ţările NATO le-au cerut liderilor la summitul Alianţei de la Vilnius să deschidă o cale concretă de aderare pentru Ucraina", a scris Iermak pe contul său Telegram.

Liderii NATO se reunesc marţi şi miercuri la Vilnius într-un summit de la care Ucraina speră să obţină garanţii că va fi acceptată ca stat membru al alianţei odată încheiat războiul declanşat de Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Am decis să livrăm Ucrainei rachete care să permită lovituri în profunzime". Ce arme trimit Franţa şi Germania Kievului