Covid-19, comparat cu gripa spaniolă din 1918
Chiar dacă, în unele ţări, epidemia de Covid-19 pare să se stingă, ea poate reveni în forţă la toamnă, aşa cum s-a întâmplat cu gripa spaniolă, acum mai bine de o sută de ani.
- Italia a fost una din ţările cel mai greu lovite de noul coronavirus.
- În Texas, barurile abia redeschise vor fi din nou închise.
Este răspunsul unui expert pentru cei ce susţin că, în Italia, virusul este pe cale să fie învins. Victoria nu va fi obţinută decât prin găsirea unui vaccin care să fie distribuit în toată lumea.
Italia a fost una din ţările cel mai greu lovite de noul coronavirus. Dar, în prezent, numărul noilor cazuri zilnice este mai mic ca în România iar secţiile de terapie intensivă nu mai sunt sufocate de numărul pacienţilor.
Un grup de medici italieni afirmă, într-o scrisoare, că starea de urgenţă a luat sfârşit. Dar un alt expert italian îi avertizează că se înşală.
Ranieri Guerra: Se poate compara, dacă ne întoarcem în timp, cu gripa spaniolă. Vă reamintesc că gripa spaniolă a avut exact aceeaşi evoluţie ca şi Covid. A scăzut în intensitate în timpul verii pentru a reveni, cu multă ferocitate, în septembrie şi octombrie. Şi a ucis 50 de milioane de persoane în cel de-al doilea val.
- Primul coronavirus asemănător cu MERS, descoperit la lilieci, în Brazilia. Ar putea infecta oamenii
- Un nou coronavirus, descoperit la lilieci. Ce spun specialiștii despre o posibilă infectare a oamenilor
- Ce pot face țările lumii pentru a atenua tarifele vamale impuse de Trump: Nu va fi eficient ca lumea să riposteze
- Schema prin care un tată şi fiul său de 17 ani au "fentat" nota de plată la 40 de restaurante din Franţa. Cei...
- Șapte oameni au murit în urma tornadelor care au devastat SUA în ultimele zile. Mai multe state americane au...
Specialistul de la OMS adaugă că Italia este pregătită să vaccineze întreaga sa populaţie. În câteva ţări sunt testate potenţiale vaccinuri dar, deocamdată, nu se ştie dacă vor fi într-adevăr eficiente şi lipsite de efecte secundare negative.
Soumya Swaminathan: Suma de care coaliţia pentru vaccin are nevoie imediat este de 11,3 miliarde dolari, pentru viitoarele şase luni. Vom avea nevoie de încă 6,8 miliarde în următoarele 12 luni. În total, 18,1 miliarde până la sfârşitul lui 2021.
Până acum, coaliţia împotriva pandemiei, condusă de OMS, a adunat doar puţin mai mult de o zecime din suma necesară. Iar virusul continuă să se răspândească şi să ucidă.
În Statele Unite, ţara cel mai grav afectată, s-au înregistrat aproape 41.000 de noi cazuri în 24 de ore, un nefast record de creştere zilnică. În Texas, barurile abia redeschise vor fi din nou închise iar în Florida li s-a interzis să vândă băuturi alcoolice.
Într-un district de lângă Los Angeles s-ar putea impune din nou izolarea la domiciliu, iar în Alaska purtarea măştilor în spaţiile închise a devenit obligatorie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰