Antena Meniu Search
x

Galerie foto Crăciun negru în Filipine, urma taifunului Rai. Bilanţul victimelor a crescut la 388 de morţi. Peste 300.000 de oameni au fugit din calea dezastrlui

Rai, unul dintre cele mai puternice taifunuri care au lovit Filipine în ultimii ani, a ucis cel puţin 388 de oameni, a anunţat luni Guvernul. Ameninţarea unei epidemii de gastro-enterită vizează unele dintre zonele inundate.

de Redactia Observator

la 27.12.2021, 13:32

Biroul Apărării Civile a anunţat că bilanţul total al morţilor a crescut la 388.  60 de persoane sunt în continuare dispărute. Un bilanţ anterior anunţa 375 de morţi. Sute de mii de oameni au rămas fără adăpost peste noapte.

Peste 300.000 de persoane au fugit de acasă în noaptea de 16-17 decembrie, când taifunul a ajuns în centrul ţării, relatează BBC. ONU spune că aproximativ 13 milioane de oameni ar putea fi afectați.  Însoţit de rafale de vânt de până la 195 km/h, taifunul a semănat moarte în centrul şi sudul arhipelagului, smulgând acoperişuri, stâlpi electrici şi arbori în calea sa. Filiala filipineză a Crucii Roşii a raportat un „carnagiu” în zonele de coastă.

Peste patru milioane de persoane din 430 de oraşe şi sate - în care aproximativ 482.000 de case au fost avariate sau distruse, urmează să primească ajutoare, a dat asigurări Biroul Apărării Civile.

Epidemia de gastro-enterită, pe cale să izbucnească

Pe acelaşi subiect

O nouă ameninţare a apărut, în ultimele zile, în timp ce Guvernul trimitea hrană, apă şi haine către zonele devastate. Cel puţin 140 de persoane s-au îmbolnăvit din cauza unei posibile contaminări a apei. În provincia din sud, de pe Insulele Dinagat, 80 de persoane sufereau de gastro-enterită acută, iar alte 54 de persoane primeau îngrijiri din cauza diareei la spitalul de pe Insula turistică vecină Siargao, a anunţat subsecretarul din Sănătate, Maria Rosario Vergeire. Oraşul Cebu a semnalat 16 cazuri de diaree, a mai declarat ea presei.

Maria Rosario Vergeire a subliniat că aceste zone au fost afectate de o întrerupere a alimentării cu apă, iar canalizarea a fost avariată, relatează news.ro.

”Există, aşadar posibilitatea unei contaminări”, a avertizat ea.

Potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii, taifunul a distrus peste 4.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 şi a devastat 141 de spitale şi clinici - dintre care doar 30 şi-au reluat activitatea. Filipinele, care se află între cele mai expuse ţări modificărilor climatice, sunt măturate de aproximativ 20 de furtuni tropicale sau taifunuri anual, care distrug în general recolte, locuinţe şi infrastructuri în regiuni deja sărace.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Crăciun negru în Filipine, urma taifunului Rai. Bilanţul victimelor a crescut la 388 de morţi. Peste 300.000 de oameni au fugit din calea dezastrlui