Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Crearea unei baze permanente a NATO în Finlanda are mai multă opoziţie decât susţinere în rândul populaţiei - Sondaj

Crearea unei baze permanente a NATO în Finlanda are mai multă opoziţie decât susţinere în rândul populaţiei finlandeze, potrivit unui sondaj citat de televiziunea naţională. 

de Redactia Observator

la 09.01.2023 , 15:29

Crearea unei baze permanente a NATO în Finlanda are mai multă opoziţie decât susţinere în rândul populaţiei - Sondaj Paradă de Ziua Independenţei în Finlanda - Profimedia

Înfiinţarea unei baze permanente a NATO în Finlanda stârneşte mai multă opoziţie decât susţinere în rândul cetăţenilor, arată un sondaj citat luni de televiziunea naţională YLE şi canalul local MTV, care notează că 48% dintre respondenţi se opun şi 39% sprijină ideea.

Potrivit sondajului realizat de compania de cercetare Taloustutkimus la comanda serviciului de ştiri al canalului MTV, MTV Uutiset, 48% dintre finlandezi s-au pronunţat împotrivă, în timp ce 39% sunt în favoarea unei baze permanente a alianţei militare în Finlanda. Altora 13% le-a fost greu să răspundă.

În acelaşi timp, 49% dintre cei chestionaţi au fost de acord cu intensificarea activităţii Finlandei în operaţiuni militare internaţionale şi activităţi ale blocului, pe lângă protejarea ţării lor. La rândul lor, 42% dintre respondenţi au spus că Finlanda ar trebui să fie preocupată doar de propria securitate.

Articolul continuă după reclamă

Stoltenberg: NATO nu poate garanta o aderare a Finlandei şi Suediei în 2023

Pe acelaşi subiect

Aderarea Finlandei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) aşteaptă încă ratificarea din partea Turciei şi Ungariei. Sondajul a fost realizat în perioada 27 decembrie - 4 ianuarie prin interviu telefonic şi a fost efectuat pe un eşantion reprezentantiv de 1009 persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani. Marja de eroarea este de plus/minus trei puncte procentuale.

Anterior, ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a declarat că Finlanda va refuza să plaseze arme nucleare pe teritoriul său chiar şi după aderarea la NATO. În acelaşi timp, potrivit lui Haavisto, Helsinki nu a formulat nicio condiţie preliminară atunci când a solicitat aderarea la Alianţa nord-atlantică.

Pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, Suedia şi Finlanda i-au prezentat la 18 mai secretarului general al NATO Jens Stoltenberg cereri de aderare a ţărilor lor la alianţă. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg estimează că Suedia şi Finlanda ar putea adera la NATO în 2023, dar nu poate garanta acest lucru. Decizia depinde de parlamentele din Turcia şi Ungaria.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Crearea unei baze permanente a NATO în Finlanda are mai multă opoziţie decât susţinere în rândul populaţiei - Sondaj