Cum se apără Eva Kaili în urma acuzaţiilor că a primit mită de la Qatar. Avocat: "Nu a avut nicio activitate comercială în viaţa sa"
Vicepreşedinta demisă a Parlamentului European, Eva Kaili, arestată într-o anchetă pentru spălare de bani şi corupţie, a negat că a primit mită de la Qatar, a declarat marţi unul dintre avocaţii săi, relatează AFP şi Reuters. "Poziţia sa este că ea este nevinovată", a declarat avocatul Michalis Dimitrakopoulos. Potrivit unor surse citate de DPA, liderii tuturor grupurilor politice din legislativul comunitar au convenit asupra înlăturării colegei lor, decizia urmând să fie supusă votului în plen.
"Poziţia sa este că ea este nevinovată. Nu are nimic de-a face cu mita din Qatar", a declarat avocatul Michalis Dimitrakopoulos, la postul privat elen Open TV, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă la domiciliul clientei sale au fost găsiţi bani, avocatul a spus: "Nici nu confirm, nici nu dezmint, e confidenţial. Nu am nicio idee dacă au fost găsiţi bani sau câţi".
El a adăugat că Eva Kaili "nu a avut nicio activitate comercială în viaţa sa".
În acelaşi timp, potrivit unor surse, liderii tuturor grupurilor politice din Parlamentul European au convenit asupra înlăturării Evei Kaili.
- Procurorii "lămuresc" cum a ajuns Eva Kaili să spună despre Qatar că este "un pionier în drepturile muncii"....
- Eva Kaili, vicepreşedinta PE, a ajuns în arest după scandalul de corupţie. Avea "o geantă cu bani" asupra sa,...
- Scandal uriaş de corupţie la vârful Parlamentului European. Eva Kaili, vicepreşedintele PE, reţinută într-un...
Decizia finală a eliminării eurodeputatei elene din PE necesită aprobarea unei majorităţi de două treimi din legislativul comunitar. Votul ar putea avea loc joi.
Parlamentul European este zguduit de un scandal răsunător de corupţie
Parlamentul European este zguduit de un răsunător scandal de presupusă corupţie de când Eva Kaili, socialistă în vârstă de 44 de ani şi unul dintre vicepreşedinţii instituţiei, a fost reţinută vineri la Bruxelles.
Ea este suspectată că a fost plătită de Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care organizează în prezent Campionatul Mondial de Fotbal.
Sume spectaculoase au fost confiscate în cursul a 20 de percheziţii desfăşurate până luni seară, dintre care 600.000 de euro la domiciliul unuia dintre suspecţi, conform parchetului federal belgian.
Alte trei persoane, printre care şi partenerul său de viaţă, au fost încarcerate în această anchetă, în timp ce tatăl său, reţinut vineri, a fost eliberat.
"Este liber să se întoarcă în Grecia", a precizat Michalis Dimitrakopoulos, prezentat de media elene drept unul dintre avocaţii Evei Kaili.
Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, instituţie din care Eva Kaili face parte din 2014, a denunţat acest caz, spunând că este un "atac" contra democraţiei, în timp ce Doha a negat că este implicată în tentative de corupţie.
Scandalul a provocat de asemenea o undă de şoc în Grecia, unde cazurile şi suspiciunile de corupţie sunt răspândite şi stârnesc nemulţumirea populaţiei.
Numeroşi greci şi-au exprimat ruşinea văzând-o pe această fostă prezentatoare TV şi fostă deputată implicată într-un astfel de scandal.
La Atena, Autoritatea de luptă împotriva spălării banilor a îngheţat toate activele eurodeputatei, care a fost exclusă din partidul socialist PASOK, şi ale rudelor sale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰