Antena Meniu Search
x

Criza energetică obligă Germania să aibă un consum record de cărbune. Nemții, forțați să-și crească importurile și în 2023

Germania, la fel ca multe alte state din Uniunea Europeană și lumea întreagă, se confruntă cu o criză energetică fără precent care pune în pericol obiectivele de mediu extrem de ambițioase. Cea mai mare economie a Europei arde combustibilul fosil pentru electricitate în cel mai rapid ritm din ultimii cel puțin șase ani, arată datele compilate de Bloomberg. Este, de asemenea, pe cale să fie una dintre puținele țări care vor crește importurile de cărbune anul viitor.

de Adrian Popovici

la 22.12.2022, 12:23

Criza energetică obligă Germania să aibă un consum record de cărbune. Nemții forțați să-și crească importurile și în 2023 - Profimedia

La nivel global, consumul de cărbune, poluant și relativ ieftin, este în creștere. Asta pe măsură ce țările încearcă să împiedice un scenariu în care scumpirea energiei să declanșeze un colaps economic. În Europa, criza este acută, asta după ce Rusia a redus livrările de gaze naturale în urma războiului din Ucraina. Germania încearcă acum să echilibreze prioritățile pe termen scurt cu reducerea emisiilor, un obiectiv pe termen lung.

"Toată lumea își menține obiectivele climatice, dar este adevărat că atunci când te confrunți cu dilema de a menține luminile aprinse sau de a reduce emisiile de carbon, alegerea este să ții luminile aprinse", a declarat Carlos Fernandez Alvarez, directorul interimar al Agenției Internaționale pentru energie.

Planuri pe termen lung

Germania intenționează să elimine treptat utilizarea cărbunelui până în 2038, dar coaliția de guvernământ face presiuni pentru o țintă și mai timpurie de 2030. Pentru a face față crizei actuale, menții au repornit temporar unele centrale de cărbune care au fost scoase din funcțiune. În majoritatea țărilor, o cantitate limitată de energie electrică pe bază de cărbune revine în funcțiune. "Numai în Germania, cu 10 gigawați, inversarea are loc la o scară semnificativă", se arată într-un raport al IEA.

Pe acelaşi subiect

Nemții obțin acum mai mult de o treime din energia electrică de care are nevoie din centrale electrice pe cărbune, potrivit Destatis, biroul federal de statistică. În al treilea trimestru din 2022 a fost produsă cu 13,3% mai multă energie folosind acest combustibil decât în aceiași perioadă a anului trecut.

Creșterea consumului de cărbune în cazul Germaniei are două cauze principale: scumpirea gazelor naturale și creșterea cererii de energie din Franța. Prețurile pentru hidrocarburi la nivel european au ajuns la niveluri record în timpul verii și rămân aproximativ de două ori mai mari decât media pe cinci ani pentru această perioadă a anului. La începutul acestui an, companii precum producătorul de energie electrică Steag GmbH revenit la cărbune din această cauză. Volkswagen a renunțat, de asemenea, la planul de a elimina cărbunele la fabrica sa din Wolfsburg, Germania.

Încep să apară și semnele unui scenariu mai optimist pentru Europa care ar putea ajuta la evitarea arderii cărbunelui. Prețurile la gaze au scăzut, în condițiile în care vremea blândă a amânat începutul sezonului de încălzire, iar regiunea a înregistrat recent niveluri record de importuri de gaze naturale lichefiate. Stocurile de gaze naturale rămân peste media sezonieră.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Criza energetică obligă Germania să aibă un consum record de cărbune. Nemții, forțați să-și crească importurile și în 2023