Antena Meniu Search
x

Criza submarinelor: Franța și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia din cauza alianței AUKUS 

Franța și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia pentru consultări.  Anunțul parteneriatului strategic anti-China dintre Washington, Londra și Canberra care a lăsat Parisul fără un contract de miliarde de dolari a fost catalogat ”de o gravitate excepțională”.

de Redactia Observator

la 18.09.2021, 00:09

Criza submarinelor: Franța și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia din cauza alianței AUKUS
Emmanuel Macron, pe un submarin al marinei australiene în 2018 - Profimedia

Alianța strategică AUKUS (Australia - UK - US) prin care SUA va construi 8 submarine nucleare a condus la anularea de către Australia a unui mare contract de achiziție de submarine din Franța, a anunțat vineri Ministrul Jean-Yves Le Drian.

„La cererea președintelui Republicii, am decis să mă retrag imediat la Paris pentru consultări cu cei doi ambasadori ai noștri din Statele Unite și Australia. Această decizie excepțională este justificată de gravitatea excepțională a anunțurilor făcute pe 15 septembrie de Australia și Statele Unite”, a spus ministrul într-un comunicat de presă.

Prima consecinţă a alianţei menite sa oprească influența Chinei în regiune, deși Washingtonul, Londra și Canberra nu au numit-o în mod oficial, a fost ruperea de către Australia a unui important contract cu Franţa privind furnizarea a 12 submarine convenţionale. Australia urmează să primească, însă, submarine cu propulsie nucleară, concepute cu ajutorul Statelor Unite şi Regatului Unit în cadrul AUKUS. Anunțul a șocat diplomația franceză care l-a numit drept o ”trădare” și o ”înjunghiere în spate”.

Nici Uniunea Europeană nu a fost informată cu privire la alianța celor 3 state şi ”va analiza repercusiunile” acestuia, au anunţat joi doi purtători de cuvânt europeni, potrivit AFP.  

Pe acelaşi subiect

China anunță că se va opune „interferențelor” după ce aliații Aukus au promis că sprijină Taiwanul

Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis vineri să opună rezistență la „interferența forțelor externe”,  mai ales după ce Taiwanul a salutat sprijinul aliaților. Un forum ministerial SUA-Australia a promis legături mai strânse cu Taiwanul iar parlamentul european a solicitat un acord comercial bilateral.

Vorbind la o reuniune a șefilor de stat ai Organizației de Cooperare Shanghai în Tadjikistan prin videoconferință, Xi Jinping a îndemnat membrii organizației (India, Kazahstan, China, Kârgâzstan, Rusia, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan) să „reziste cu fermitate forțelor externe care vor să intervină în țările din regiunea noastră cu orice scuză și să țină viitorul dezvoltării și progresului țărilor noastre ferm în mâinile noastre ”.

China a criticat dur joi alianța Aukus, născută din „mentalitate învechită de tipul Războiului Rece și concepte geopolitice reduse”. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat că decizia de a acorda  tehnologia nucleară Australiei - care a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară - este un caz de dublu standard „extrem de iresponsabil”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Criza submarinelor: Franța și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia din cauza alianței AUKUS