Criza submarinelor: Franța și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia din cauza alianței AUKUS
Franța și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia pentru consultări. Anunțul parteneriatului strategic anti-China dintre Washington, Londra și Canberra care a lăsat Parisul fără un contract de miliarde de dolari a fost catalogat ”de o gravitate excepțională”.
![Criza submarinelor: Franța și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia din cauza alianței AUKUS Criza submarinelor: Franța și-a rechemat ambasadorii din Statele Unite și Australia din cauza alianței AUKUS](https://img.observatornews.ro/0/2021/9/18/437642/macron-92316b1c.webp?w=430&f=2&v=2)
Alianța strategică AUKUS (Australia - UK - US) prin care SUA va construi 8 submarine nucleare a condus la anularea de către Australia a unui mare contract de achiziție de submarine din Franța, a anunțat vineri Ministrul Jean-Yves Le Drian.
„La cererea președintelui Republicii, am decis să mă retrag imediat la Paris pentru consultări cu cei doi ambasadori ai noștri din Statele Unite și Australia. Această decizie excepțională este justificată de gravitatea excepțională a anunțurilor făcute pe 15 septembrie de Australia și Statele Unite”, a spus ministrul într-un comunicat de presă.
Prima consecinţă a alianţei menite sa oprească influența Chinei în regiune, deși Washingtonul, Londra și Canberra nu au numit-o în mod oficial, a fost ruperea de către Australia a unui important contract cu Franţa privind furnizarea a 12 submarine convenţionale. Australia urmează să primească, însă, submarine cu propulsie nucleară, concepute cu ajutorul Statelor Unite şi Regatului Unit în cadrul AUKUS. Anunțul a șocat diplomația franceză care l-a numit drept o ”trădare” și o ”înjunghiere în spate”.
Nici Uniunea Europeană nu a fost informată cu privire la alianța celor 3 state şi ”va analiza repercusiunile” acestuia, au anunţat joi doi purtători de cuvânt europeni, potrivit AFP.
- Furie în Franța după alianța AUKUS care a torpilat relația cu SUA: ”Ne-au înjunghiat în spate”. Și China...
- Pactul de securitate SUA-Regatul Unit-Australia, întâmpinat cu voci furioase. Franţa, exclusă din alianţă, a...
- Franţa critică dur pactul privind construcţia submarinelor nucleare în Australia. Decizia le aminteşte de Trump:...
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
China anunță că se va opune „interferențelor” după ce aliații Aukus au promis că sprijină Taiwanul
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis vineri să opună rezistență la „interferența forțelor externe”, mai ales după ce Taiwanul a salutat sprijinul aliaților. Un forum ministerial SUA-Australia a promis legături mai strânse cu Taiwanul iar parlamentul european a solicitat un acord comercial bilateral.
Vorbind la o reuniune a șefilor de stat ai Organizației de Cooperare Shanghai în Tadjikistan prin videoconferință, Xi Jinping a îndemnat membrii organizației (India, Kazahstan, China, Kârgâzstan, Rusia, Pakistan, Tadjikistan și Uzbekistan) să „reziste cu fermitate forțelor externe care vor să intervină în țările din regiunea noastră cu orice scuză și să țină viitorul dezvoltării și progresului țărilor noastre ferm în mâinile noastre ”.
China a criticat dur joi alianța Aukus, născută din „mentalitate învechită de tipul Războiului Rece și concepte geopolitice reduse”. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat că decizia de a acorda tehnologia nucleară Australiei - care a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară - este un caz de dublu standard „extrem de iresponsabil”.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰