Antena Meniu Search
x

Breşe în scutul NATO după incidentul din Polonia. Aliaţii au testat sistemul de apărare aeriană din România prin simularea unui atac

Sistemul francez de apărare aeriană și antirachetă MAMBA, desfăşurat în România, a respins un atac aerian simulat al avioanelor de luptă aliate într-un exercițiu efectuat, miercuri, 23 noiembrie anunţă NATO. În urma incidentului din Polonia, de săptămâna trecută, românii s-au temut de o situaţie asemănătoare. 

de Redactia Observator

la 24.11.2022, 13:50

Aliaţii din NATO au efectuat miercuri un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărea antirachetă din România, la o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidenţă breşele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters.

Sistemul de apărare aeriană francez desfăşurat în România a respins un atac simulat cu avioane de luptă aliate, a precizat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein, în vestul Germaniei. La exerciţiu au participat avioane de luptă turce F-16, avioane Eurofighter spaniole, avioane Growler americane concepute pentru război electronic şi avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul Charles de Gaulle, a adăugat Comandamentul.

Reuters: Breşe în scutul aerian al NATO după incidentul din Polonia

"Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul de estic al Alianţei", a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Pe acelaşi subiect

Ea a precizat că Alianţa a adăugat mai multe avioane de luptă şi de supraveghere în patrule, precum şi mai multe sisteme de apărare aeriană la sol şi nave de apărare aeriană pe mare.

"Exerciţii precum acesta garantează că forţele NATO pot opera împreună şi pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice ameninţare din orice direcţie", a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Franţa a desfăşurat din mai în România sistemul de apărare aeriană SAMP/T, numit și MAMBA de către armata franceză. Acesta este conceput să protejeze câmpuri de luptă şi obiective sensibile precum aeroporturi şi porturi în faţa rachetelor de croazieră, avioanelor, dronelor şi rachetelor balistice tactice.

Mai multe state aliate au desfăşurat astfel de armamente în flancul estic al NATO după invazia rusă din Ucraina. Rachete Patriot au fost trimise de Germania în Slovacia, rachete Patriot operate de SUA au ajuns în Polonia şi sisteme NASAMS au fost trimise de Spania în Letonia.

Cu toate acestea, prăbuşirea în Polonia a ceea ce pare să fi fost o rachetă rătăcită a sistemului de apărare aeriană al Ucrainei a scos în evidenţă nevoia ca NATO să acopere breşele încă existente în scutul său aerian.

"Sistemele precum MAMBA francez, care susțin în prezent misiunea Air Shielding a Comandamentului Aerien Aliat în România sunt o parte cheie a sistemului de apărare integrată aeriană și antirachetă al NATO. Exercițiile și antrenamentele constante de acest fel asigură că echipajele sunt gata să detecteze și, dacă este necesar, să răspundă atacurile aeriene cu rachete care le pot amenința zona lor defensivă de operațiuni", a declarat generalul de brigadă Christoph Pliet, șef adjunct în Comandamentul aerian aliat. Sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO păzește și protejează în continuu spațiul aerian aliat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Breşe în scutul NATO după incidentul din Polonia. Aliaţii au testat sistemul de apărare aeriană din România prin simularea unui atac