Antena Meniu Search
x

Croația a introdus și moneda euro odată cu aderarea la Schengen. Schimbarea, privită cu neîncredere de populație

Croația a adoptat moneda euro și a aderat la spațiul Schengen de liberă circulație, două etape importante pentru țara din Balcani care a aderat la UE în urmă cu aproape un deceniu, transmite Mediafax.

de Redactia Observator

la 01.01.2023, 20:41

Vezi și

La miezul nopții, Croația a spus adio monedei sale, kuna, pentru a deveni cel de-al 20-lea membru al zonei euro. În același timp, a devenit cel de-al 27-lea stat care a aderat la spațiul Schengen, o zonă vastă în care peste 400 de milioane de persoane pot călători liber fără controale la frontierele interne.

Ziarele locale, citate de AFP, au salutat cele două evenimente, cotidianul Vecernji List numindu-le "încununarea aderării la UE" pentru Croația, unde se așteaptă ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să participe duminică la eveniment.

Țara, care a intrat în UE în iulie 2013, și-a declarat independența față de Iugoslavia în 1991, iar conflictul care a urmat (1991-1995) s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morți.

Croația speră la avantaje economice după introducerea monedei euro

Pe acelaşi subiect

Liderii croați subliniază în mod regulat beneficiile pe care cred că cele 3,9 milioane de compatrioți ai lor le vor obține prin aderarea la zona euro și la spațiul Schengen. Experții spun că trecerea la euro va contribui la protejarea economiei croate, una dintre cele mai slabe din UE, de inflația în creștere, de o criză energetică severă și de insecuritatea geopolitică de la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

În noiembrie, inflația a ajuns la 13,5% în Croația, față de 10% în zona euro. Țările est-europene care sunt membre ale UE, dar care nu au aderat la euro, cum ar fi Polonia și Ungaria, s-au dovedit și mai vulnerabile la inflație. Pentru guvernatorul băncii centrale croate (Banca Națională a Croației, HNB), Boris Vujcic, renunțarea la kuna, care a fost introdusă în 1994, este "singura politică rezonabilă".

La rândul lor, croații au sentimente amestecate: deși salută, în general, încetarea controalelor la frontieră, schimbarea monedei inspiră neîncredere. În ultimele zile, oamenii au stat la cozi la bănci și la bancomate pentru a retrage bani, temându-se de probleme cu banii lichizi în urma perioadei de tranziție.

Duminică, guvernatorul băncii centrale a retras în mod simbolic euro de la un bancomat din Zagreb. Mulți croați se tem că introducerea monedei euro va duce la creșterea prețurilor.

De asemenea, la miezul nopții, ministrul de interne Davor Bozinovic și ministrul sloven al administrației publice, Sanja Ajanovic Hovnik, au participat la o scurtă ceremonie la un punct de trecere a frontierei, unde a fost ridicată o barieră de ambele părți ale frontierei.

Croația a avut de patru ori mai mulți turiști decât locuitori în 2022

Anul acesta, Croația a primit de 4 ori mai mulți turiști decât locuitori, iar aderarea la spațiul Schengen va da un impuls acestui sector. Cozile lungi la granițele cu vecinii din UE - Slovenia și Ungaria - vor fi de domeniul trecutului.

Duminică, 73 de puncte de trecere a frontierei sunt închise.

În aeroporturi, schimbarea va avea loc pe 26 martie, din motive tehnice. În același timp, situația de la frontierele Croației cu vecinii săi din afara UE - Bosnia, Muntenegru și Serbia - nu se va schimba aproape deloc: Croația aplică deja normele Schengen în aceste zone.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Croația a introdus și moneda euro odată cu aderarea la Schengen. Schimbarea, privită cu neîncredere de populație