Antena Meniu Search
x

Decizie istorică în Cuba comunistă: Havana a aprobat căsătoria între persoane de același sex după un referendum neobișnuit

Autoritatea Electorală din Cuba a anunţat luni că noul cod al familiei, care include căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi mama surogat, a fost "aprobat" prin referendum. Rezultatele parţiale arată că 66% dintre sufragii sunt favorabile. 

de Redactia Observator

la 26.09.2022, 17:44

Decizie istorică în Cuba comunistă: Havana a aprobat căsătoria între persoane de același sex după un referendum neobișnuit
Doi pionieri salută un barbat care a votat la referendul în Cuba, dumincă - Profimedia

Aproximativ două treimi din populație au votat pentru noul Cod al Familiei, care va permite căsătoria între persoane de același sex, sarcinile surogat și va acorda cuplurilor gay dreptul de a adopta copii. Este un moment istoric pentru Cuba, o țară încă comunistă, care în anii 1960 și 1970 a presecutat și trimis în lagăre de muncă homosexuali, relatează BBC. 

"Codul familiei a fost aprobat de popor" a declarat preşedinta Consiliului Electoral Naţional (CEN), Alina Balseiro, la televiziunea de stat. Conform unor rezultate aproape definitive, participarea la vot a fost de 74,01%, cu 66,87% în favoarea noului cod, şi 33,13% împotrivă, precizează CEN. Rezultatele din 36 de circumscripţii nu sunt cunoscute deocamdată, din cauza intemperiilor care au lovit estul insulei.

Noua lege trebuia să obţină peste 50% din voturi pentru a fi aprobată şi a intra în vigoare. Textul, care înlocuieşte acum vechiul cod al familiei, care data din 1975, este unul dintre cele mai progresiste din America Latină în privinţa drepturilor sociale.

El defineşte căsătoria ca uniunea între "două persoane", legalizând astfel căsătoria între persoane de acelaşi sex şi autorizează adopţia homoparentală. Codul întăreşte drepturile copiilor, ale persoanelor în vârstă şi ale persoanelor cu handicap şi introduce posibilitatea de a recunoaşte legal mai mulţi taţi şi mai multe mame, în afară de părinţii biologici. El permite de asemenea posibilitatea unei mame surogat solidare, adică fără scopuri lucrative.

Pe acelaşi subiect

Cum explică activiștii anti-guvernamentali referendumul din Cuba privind căsătoriile 

Circa 8,4 milioane de cubanezi au fost chemaţi duminică la urne să răspundă cu ”da” sau ”nu” la întrebarea: "Sunteţi de acord cu codul familiei?". Susţinut puternic de guvern, votul în favoarea opţiunii ”da” a făcut obiectul unei intense campanii oficiale, în stradă, la televiziune şi pe reţelele de socializare. Cu toate acestea, a existat o opoziție semnificativă în rândul grupurilor religioase și conservatorilor.

Este pentru prima dată când cubanezii au fost chemaţi să se pronunţe asupra unei legi prin referendum, acest tip de scrutin fiind până acum rezervat textelor constituţionale.

Unii activiști anti-guvernamentali consideră referendumul un efort al statului de a-și îmbunătăți imaginea cu privire la drepturile omului după ani de represiuni brutale ale disidenților. Țara traversează în prezent o gravă criză energetică, care a dus la întreruperi zilnice de curent, fiind afectați milioane de oameni de pe întreg teritoriul insulei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat să vă împrumutaţi pentru a merge în concediu?
Observator » Stiri externe » Decizie istorică în Cuba comunistă: Havana a aprobat căsătoria între persoane de același sex după un referendum neobișnuit