Antena Meniu Search
x

Video Cufundaţi în beznă, locuitorii din Kiev îşi cumpără alimente la lumina lumânărilor: "Oamenii nu au lăsat garda jos"

Oficialii ucraineni iau în calcul un scenariu negru: evacuarea întregii capitale, Kiev, adică trei milioane de oameni, dacă reţeaua energetică va cădea complet. Deocamdată infrastructura energetică a țării este compromisă în proporţie de 40%. Între timp, jurnaliştii americani susţin că Statele Unite au schimbat strategia şi ar înceracă să convingă Ucraina să negocieze cu Rusia. 

de Redactia Observator

la 06.11.2022, 19:47

Vezi și

Ucraina se cufundă în beznă de la zi la zi. Bombardamentele au pus la pământ 40% din infrastructura energetică a țării. În Kiev oamenii au nevoie de lanterne şi în casă, şi afară. 

Blocurile sunt turnuri negre, fără niciun bec aprins. O jurnalistă din republica Moldova a filmat magazinele din capitala Ucrainei unde oamenii cumpără alimente la lumina lumânărilor.

Generatoarele sunt folosite doar pentru frigidere ca să se nu strice carnea.  

Viorica Tătaru, jurnalistă Republica Moldova: Oamenii nu au lăsat garda jos. Caută tot felul de soluţii - generatoare, şi-au făcut rezerve de lumânări, lanterne, fac tot felul de dispozitive şi încearcă să se descurce.

Pe acelaşi subiect

Ucrainean: Găsim soluții că să ieșim din aceasta situație. Acum cu lumânări, apoi conectăm generatoarele ca să nu se altereze produsele, să asiguram oamenii cu cele necesare. În cartierul nostru avem mulţi bătrâni și copii mici, trebuie să-i ajutam. 

Vânzător din Ucraina: Avem aici un acumulator și o bandă led. Ledul consuma foarte putin și da lumina suficientă ca clienții noștri sa vadă produsele care sunt la vânzare.

Scenariul pregătit în cazul unei pene totale de curent

Oficialii ucraineni se pregătesc pentru ce e mai rău: au început să planifice evacuarea celor trei milioane de locuitori din Kiev în cazul unei pene totale de curent electric.

Compania națională de energie a Ucrainei a anunțat că va continua să impună întreruperi de curent în șapte regiuni tocmai pentru a încerca să împiedice o oprire completă a rețelei.

În timp ce inginerii se luptă să repare centralele bombardate, autorităţile pregătesc 1.000 de adăposturi încălzire pentru populaţie. 

Ucrainean: Ce pot să spun este că îi mulțumesc lui Dumnezeu că a fost doar casa și suntem toți vii și sănătoși. 

Pe linia frontului, la Herson, taberele se reaşează pe poziţii. Militarii ruşi şi-au stabilit poziţiile pe malul stâng al râului Nipru. Ucrainenii cred că e o încercare de distragere a atenţiei şi că ruşii pregătesc o mişcare ofensivă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Ştim ceea ce pregăteşte inamicul. Vom reacţiona şi vom continua să ne eliberăm pământul. 

Barajul Kahovka, avariat de bombardamente

Barajul hidrocentralei de la Nova Kahovka, din Herson, a fost avariat în urma unor bombardamente puternice. Ruşii susţin că atacul a fost lansat de trupele ucrainene care au tras asupra barajului cu lansatoare de rachete Himars, de producție americană.  

Atacul ar fi fost  o "tentativă de a crea condiţiile unei catastrofe umanitare, prin fisurarea barajului", spun experţii militari ai Moscovei. În ultimele săptămâni, cele două tabere se acuză reciproc de încercări de distrugere a barajului. 

Liderii occidentali sunt din nou în alertă după ce preşedintele rus fi adus în discuţie atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki într-o convorbire cu preşedintele francez, Emmanuel Macron. Occidentul vrea acum garanţii că liderul de la Kremlin nu va folosi arma în război.

Olaf Scholz, cancelar german: Nu este permis și este inacceptabil să folosim arme nucleare în acest conflict. Facem apel la Rusia să declare clar că nu va face acest lucru. Aceasta ar fi o limită care nu trebuie depășită.

Între timp, Statele Unite cer în privat Ucrainei să fie deschisă negocierilor cu Rusia, fără cerinţe legate de îndepărtarea lui Valdimir Putin de la putere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cufundaţi în beznă, locuitorii din Kiev îşi cumpără alimente la lumina lumânărilor: "Oamenii nu au lăsat garda jos"