Antena Meniu Search
x

Video Culisele vizitei lui Joe Biden în Vietnam. Ce conține acordul istoric care ar limita influența Chinei în regiune

Washingtonul vrea să împiedice influenţa Chinei. Președintele Joe Biden a mers personal în Vietnam, la Hanoi, unde va semna cu liderii vietnamezi un nou acord istoric care vizează consolidarea relațiilor diplomatice împotriva influenței tot mai mari a Chinei în regiune. Biden este convins că acest parteneriat strategic nu este decât o îmbunătățire majoră a relației pentru SUA. Legăturile strânse cu Vietnam ar putea reprezenta o şansă pentru investitorii americani - în special pentru cei care doresc să-și mute bazele de producție din China.

de Redactia Observator

la 11.09.2023, 10:00

Vezi și

Preşedintele SUA, Joe Biden, a obţinut duminică posibilitatea de a încheia acorduri importante cu Vietnamul în domeniul semiconductorilor şi al mineralelor rare, în timp ce naţiunea din Asia de Sud-Est, care capătă o importanţă strategică, a ridicat relaţia cu Statele Unite la cel mai înalt statut diplomatic, alături de cele cu China şi Rusia, relatează Reuters.

Washingtonul face presiuni de luni de zile pentru această ridicare a statutului relaţiilor, deoarece consideră că Vietnamul este o ţară-cheie în strategia pe care o are de a proteja lanţurile de aprovizionare globale de riscurile legate de China, transmite News.ro.

La o jumătate de secol după conflictul lung şi brutal din timpul Războiului Rece, Joe Biden a sosit la Hanoi şi a avut parte de ceremonii organizate de Partidul Comunist aflat la putere, inclusiv cu elevi fluturând steaguri americane şi gărzi de onoare având puşti cu baionetă. Secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong, în vârstă de 79 de ani, l-a întâmpinat pe preşedintele american, în vârstă de 80 de ani, în interiorul sediului partidului său, spunând: "Nu aţi îmbătrânit nicio zi şi aş spune că arătaţi chiar mai bine decât înainte".

Biden a ţinut să remarce paşii care au fost făcuţi în direcţia îmbunătăţirii legăturilor bilaterale. "Putem urmări un arc de timp de 50 de ani de progres între naţiunile noastre, de la conflict la normalizare şi la acest nou statut ridicat" al relaţiilor, a spus el.

Pe acelaşi subiect

Parteneriatul cu Vietnamul face parte din eforturile administraţiei Biden "de a demonstra partenerilor din Indo-Pacific şi lumii că Statele Unite sunt o naţiune din Pacific şi nu pleacă nicăieri", le-a spus Biden reporterilor după întâlnirea de la Hanoi.

Vietnam, prins între relațiile înghețate Washington - Beijing

Vietnamul navighează prin relaţiile îngheţate dintre Washington şi Beijing, în timp ce exportatorul de tehnologie şi textile îşi caută propriul punct de sprijin în competiţia internaţională pentru a deveni un centru de producţie la costuri reduse.

Oficiali chinezi de rang înalt, posibil inclusiv preşedintele Xi Jinping, sunt aşteptaţi să viziteze Vietnamul în următoarele zile sau săptămâni, au declarat oficiali şi diplomaţi, în timp ce Hanoiul încearcă să menţină relaţii bune cu toate superputerile.

Biden a mai dezvăluit la Hanoi că a discutat cu premierul chinez Li Qiang la summitul G20 şi că au vorbit despre "stabilitate".

Relaţia de lungă durată a Vietnamului cu Rusia se confruntă cu un test din cauza războiului din Ucraina. Discuţiile pe care Hanoi le poartă cu Moscova pentru un nou acord de furnizare de arme ar putea declanşa sancţiuni americane.

Discuții despre armele rusești între americani și vietnamezi

Reuters a văzut documente care descriu discuţii pentru o facilitate de credit pe care Rusia ar urma să o acorde Vietnamului ca să cumpere armament greu, inclusiv rachete anti-navă, avioane şi elicoptere antisubmarin, sisteme de rachete antiaeriene şi avioane de vânătoare. Unul dintre aceste documente, o scrisoare trimisă în luna mai de prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh guvernului rus, arată interesul pentru o posibilă nouă înţelegere. Un ofiţer militar vietnamez a confirmat autenticitatea scrisorii şi discuţiile pentru o nouă facilitate de credit de 8 miliarde de dolari pentru cumpărarea de armament greu.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe vietnamez nu a răspuns la multiplele solicitări de comentarii cu privire la aceste documente, care arată că Moscova face presiuni de luni de zile pentru un acord de împrumut care ar ocoli sancţiunile occidentale impuse Moscovei, notează Reuters.

Hanoi poartă discuţii similare cu mai mulţi furnizori de arme, inclusiv cu Statele Unite. Dar în ultimele săptămâni, Vietnamul s-a angajat în mai multe întâlniri la nivel înalt în domeniul apărării cu oficiali ruşi.

Îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Vietnam va include o dimensiune de securitate, a confirmat duminică Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate naţională al SUA. Declaraţia a fost făcută la bordul avionului care îl ducea pe Biden de la summitul G20 din India spre Vietnam.

Consilierul a declarat că nu are de anunţat niciun contract de armament în acest stadiu, dar a subliniat că SUA şi partenerii ar putea oferi Vietnamului ajutor pentru a-şi diversifica oferta faţă de livrările ruse, iar Vietnamul ar fi receptiv la propunere, potrivit lui Finer. Acest lucru ar ajuta Vietnamul să-şi reducă dependenţa militară de Moscova, "o relaţie cu care credem că se simt din ce în ce mai inconfortabil", a menţioant Finer.

Cipuri și pământuri rare

Vizita lui Biden în Vietnam are loc în contextul în care legăturile bilaterale în materie de comerţ şi investiţii sunt în creştere, iar o dispută teritorială de lungă durată între Vietnam şi China se reaprinde în Marea Chinei de Sud.

Astfel, este de aşteaptat ca Vietnam Airlines să semneze un acord iniţial pentru a cumpăra 50 de avioane Boeing 737 Max într-o tranzacţie evaluată la 10 miliarde de dolari.

Vizita lui Biden în Vietnam are loc în contextul în care legăturile bilaterale în materie de comerţ şi investiţii sunt în creştere, iar o dispută teritorială de lungă durată între Vietnam şi China se reaprinde în Marea Chinei de Sud.

Astfel, este de aşteaptat ca Vietnam Airlines să semneze un acord iniţial pentru a cumpăra 50 de avioane Boeing 737 Max într-o tranzacţie evaluată la 10 miliarde de dolari.

Subliniind importanţa crescândă a Vietnamului ca destinaţie de "friend-shoring" pentru companiile americane de tehnologie, este de aşteptat, de asemenea, ca directorii de la Google, Intel, Amkor, Marvell, GlobalFoundries şi Boeing să se întâlnească luni la Hanoi cu directori vietnamezi din domeniul tehnologiei şi cu secretarul de stat Antony Blinken.

Cu toate acestea, în timpul vizitei lui Biden, semiconductorii reprezintă elementul central al unui plan de acţiune adoptat, au declarat oficiali americani.

În afară de posibilele anunţuri ale corporaţiilor americane, nu este clar ce altceva ar putea însemna acest parteneriat de nivel superior între Washington şi Hanoi.

Guvernul SUA are însă la dispoziţie 100 de milioane de dolari pe an, timp de cinci ani, în cadrul legii CHIPS, pentru a sprijini lanţurile de aprovizionare cu semiconductori la nivel global. O mare parte din această sumă ar putea ajunge în Vietnam, spun oficialii.

Mai mult sprijin pentru formarea de muncitori calificaţi face, de asemenea, parte din acord, deoarece Vietnamul se confruntă cu o lipsă majoră de ingineri în sectorul cipurilor.

Vietnam, țară-cheie. Are cele mai mai depozite de minerale esențiale, după China

O altă problemă-cheie este consolidarea lanţurilor de aprovizionare cu minerale esenţiale, în special pământuri rare, în condiţiile în care Vietnamul deţine cele mai mari depozite din lume după China, potrivit estimărilor SUA.

Două persoane familiarizate cu aceste planuri au declarat pentru Reuters că se aşteaptă la un acord privind pământurile rare în timpul vizitei lui Biden, care se va încheia luni, când se va întoarce în America. Cu toate acestea, detaliile sunt puţine. Încercările anterioare ale companiilor americane de a se asocia cu firmele vietnameze de pământuri rare nu au avut succes, potrivit unei persoane implicate într-un proiect recent.

Drepturile omului rămân o problemă controversată în relaţia bilaterală, oficialii americani criticând în mod regulat Hanoiul pentru că încarcerează activişti şi limitează libertatea de exprimare. Vietnamul ar putea da dovadă de bunăvoinţă, diplomaţii sugerând că unii activişti ar putea fi eliberaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Culisele vizitei lui Joe Biden în Vietnam. Ce conține acordul istoric care ar limita influența Chinei în regiune