Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Război" comercial SUA - UE. Cum ar putea fi afectată România de tarifele lui Donald Trump. "Am văzut deja astfel de mutări"

România şi celelalte ţări din Uniunea Europeană se pregătesc pentru cel mai dur test al ultimilor ani. Revenit la Casa Albă, Donald Trump ameninţă cu impunerea unor noi tarife vamale pentru a reduce deficitul comercial. Reuniţi la Bruxelles, liderii europeni ameninţă cu măsuri în oglindă. Peste Ocean, canadienii, care sunt deja vizaţi de noi taxe, au început să boicoteze produsele americane şi au fluierat imnul Statelor Unite la meciurile de hochei şi de baschet. 

de Redactia Observator

la 03.02.2025 , 20:48

"Uniunea Europeană chiar a depăşit măsura! Este o atrocitate ce au făcut. Avem un deficit comercial de peste 300 de miliarde de dolari. Nu cumpără de la noi maşini, nu cumpără produse agricole, nu cumpără mai nimic. Iar noi cumpărăm totul de la ei", a declarat Donald Trump.

Sectorul auto european va fi cel mai afectat. De altfel, acţiunile producătorilor germani au scăzut brusc în orele de după anunţ. Şi România ar putea fi afectată, spun specialiştii. 

"Cu siguranţă, costul cu forţa de muncă în România este mai atrăgător deocamdată decât cel din Statele Unite şi, din perspectiva asta, este greu de crezut că se vor muta toate joburile pe care le au deschise companiile americane în România. Există posibilitatea ca mutarea acestor joburi să se facă nu neapărat către Statele Unite ci către alte destinaţii, unde costurile sunt mult mai mici. Am văzut deja astfel de mutări în industria de software pentru roluri secundare, auxiliare", a spus Doru Şupeală, producător Hacking Work.

Vezi și

Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, într-un summit descris de presa internaţională ca fiind "o operație pe cord deschis", în care UE încearcă să găsească un echilibru între autonomia strategică și dependența de Statele Unite, promit un răspuns pe măsură pentru Donald Trump. 

Pe acelaşi subiect

"Declaraţiile făcute de noua administraţie a preşedintelui Trump îi forţează pe europeni să fie mai uniţi. Dacă ar fi să fim atacaţi pe subiecte comerciale, Europa, ca o putere ce este, va trebui să se facă respectată şi să reacţioneze", a spus Emmanuel Macron. "Şi Statele Unite şi Europa beneficiază de pe urma schimburilor de bunuri şi servicii. Ar fi rău şi pentru Statele Unite şi pentru Europa dacă politica de tarife face procesul dificil", a fost de părere cancelarul Olaf Scholz.

La nivel global, Statele Unite sunt cel mai mare partener economic al Uniunii Europene

Primii care vor fi afectaţi de efectele unor taxe suplimentare vor fi cei 490 de milioane de europeni şi cei 330 de milioane de americani. Peste Ocean, specialiştii estimează costurile suplimentare la 1.200 de dolari pe cap de familie şi numesc războiul comercial declanşat de Trump drept cel mai "idiot razboi comercial din istorie"

"Preţuri mai mari în Statele Unite înseamnă rate de dobândă mai mari la dolari, ceea ce înseamnă rate mai mari de dobândă în întreaga economie globală. Dobânzi mai mari şi inflaţie mai mare la nivel global", a explicat Adrian Codîrlaşu, analist economic. "Nu sunt îngrijorat. Pe termen scurt, s-ar putea să resimţim puţină durere, dar oamenii înţeleg asta. Dar pe termen lung ... Statele Unite au fost păcălite, practic, de fiecare ţară din lume", a spus Trump.

În Canada, tarifele lui Trump se ridică la 25% pentru mărfuri importate în valoare de 1.400 de miliarde de dolari şi intră în vigoare de marţi. Anunţul a fost primit cu furie - în magazinele au apărut afişe prin care oamenii sunt sfătuiţi că cumpere produse locale. Canadienii au început să îşi anuleze vacanţele în Statele Unite, iar imnul american a fost huiduit la o partidă de baschet din Toronto. De mâine, Canada introduce şi ea tarife suplimentare la bunurile importate de americani de la ei. În cazul Mexicului, Trump a suspendat pentru o lună intrarea în vigoare a taxelor. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vi s-a întâmplat vreodată să rezervaţi o cazare şi ulterior să descoperiţi că nu există?
Observator » Ştiri externe » "Război" comercial SUA - UE. Cum ar putea fi afectată România de tarifele lui Donald Trump. "Am văzut deja astfel de mutări"