Cum arată o tulpină de coronavirus la microscopul cu electroni
Noul virus misterios denumit "Wuhan" care a ucis peste 80 de persoane și a infectat alte mii este asemănător celui ce provoca Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) - o pandemie ce a ucis aproape 800 de persoane în perioada 2002 - 2003.
Noul virus misterios denumit "Wuhan", care a ucis peste 80 de persoane și a infectat alte mii, este asemănător celui ce provoca Sindromul Acut Respirator Sever (SARS) - o pandemie ce a ucis aproape 800 de persoane în perioada 2002 - 2003.
Cercetătorul Leo Poon, care a decodat primul tulpina de virus, crede că aceasta s-a răspândit de la animale la oameni. "Știm că poate cauza o pneumonie care nu răspunde la tratament antibiotic, dar asta nu e surprinzător, iar în termeni de mortalitate SARS ucidea cam 10% dintre pacienții infectați", a declarat virologul de la Școala de Sănătate Publică din Hong Kong.
Încă nu este clar cât de mortal va fi nou coronavirus Wuhan, dar rata mortalității este în prezent mai mică decât cea a tulpinei SARS. Experii sublinizată faptul că acest lucru s-ar putea schimba odată cu răspândirea virusului în întreaga lume.
(Fotografia a fost amplificată de 95.000 de ori)
Particulele de coronavirus au fost identificate vizual cu ajutorul unui micrograf cu electroni, un tip de microscop avansat. Diferitele tulpine de coronavirus sunt responsabile pentru răcelile banale, gastroenteritele sau chiar SARS.
Cea mai nouă tulpină, care s-a răspândit începând cu luna decembrie 2019 din metropola chineză Wuhan, 2019 - Cov, cauzează o pneumonie ce poate fi fatală în anumite cazuri.
(Tulpină de coronavirus "fotografiată" la microscopul cu electroni)
Termenul de coronavirus vine de la coronam, în latină, "coroana" de proteine care îl înconjoară și cu ajutorul căreia reușește să se atașeze și să penetreze celulele-gazdă.
Odată intrat in celula sănătoasă, coronavirusul începe să se multiplice.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰