Antena Meniu Search
x

Foto Cum arăta "pizza" mâncată în Italia de acum 2.000 de ani. O descoperire făcută la Pompeii elucidează misterul

O splendidă frescă reprezentând o cupă cu vin şi ceea ce pare a fi o pizza a fost descoperită la Pompeii, a anunţat marţi situl arheologic situat în apropiere de Napoli, în sudul Italiei, informează AFP.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 16:00

frescă în Pompeii
O frescă cu o ''pizza'', veche de 2.000 de ani, a fost descoperită la Pompeii - Profimedia Images

Fresca pe fond negru, "care frapează prin calitatea remarcabilă a execuţiei sale", a fost găsită în timpul săpăturilor la pereţii unei case antice din celebrul oraş roman, care a fost distrus şi îngropat de cenuşă în urma erupţiei Vezuviului din anul 79 d.Hr.

"Ceea ce vedem în această pictură pompeiană veche de 2.000 de ani seamănă cu o pizza, dar în mod evident nu este una, deoarece lipsesc unele dintre ingredientele sale cele mai caracteristice, cum ar fi roşiile şi mozzarella", a explicat într-un comunicat conducerea sitului inclus în patrimoniul mondial UNESCO, potrivit Agerpres.

De formă rotundă, "pizza" în cauză este asezonată cu fructe (o rodie şi ceea ce pare a fi o curmală) şi mirodenii reprezentate prin puncte de culoare gălbuie şi ocru.

Pizza a pornit ca o mâncare "sărăcăcioasă", după care a cucerit întreaga lume

Pe acelaşi subiect

"Este imposibil să nu te gândeşti la pizza, apărută ca un fel de mâncare 'sărăcăcios' în sudul Italiei, care a cucerit acum lumea şi este servită chiar şi în restaurantele cu stele", a comentat directorul sitului Pompeii, germanul Gabriel Zuchtriegel.

Aşezată pe un platou elegant de argint, "pizza" este înconjurată de o cupă cu vin roşu şi de fructe, printre care rodii şi curmale.

Potrivit arheologilor, acest tip de reprezentări, cunoscut în Antichitate sub numele grecesc de "xenia", a fost inspirat de "darurile de ospitalitate", oferite oaspeţilor conform unei tradiţii greceşti care datează din perioada cuprinsă între secolele III şi I î.Hr.

Fresca a fost descoperită în atriumul unei case alăturate unei brutării, într-o zonă care fusese deja excavată din 1888 până în 1891 şi unde săpăturile au fost reluate în ianuarie.

Pompeii, al doilea cel mai vizitat sit turistic din Italia după Colosseum-ul din Roma, se întinde pe o suprafaţă totală de circa 22 de hectare, din care o treime este încă îngropată sub cenuşă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cum arăta "pizza" mâncată în Italia de acum 2.000 de ani. O descoperire făcută la Pompeii elucidează misterul