Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cum au scos americanii în secret din Rusia doi bebeluşi americani, născuţi de o ucraineancă din Donbas: Au fost salvaţi, nu răpiţi

Bebeluşi gemeni, născuţi în Sankt Petersburg de o mamă surogat care fugea de Războiul rus din Ucraina, au fost luaţi din orfelinatul în care se aflau şi predaţi părinţilor lor americani. Anunţul a fost făcut de Project Dynamo, un ONG însărcinat cu această misiune, transmite AFP, citat de News.ro

de Redactia Observator

la 24.11.2022, 15:59

Gemenii - un băiat şi o fată - au fost "salvaţi" marţi, în urma primei operaţiuni conduse de Project Dynamo pe teritoriul Rusiei, a anunţat miercuri într-un comunicat organizaţia. Aceasta a fost înfiinţată în 2021 de către mai mulţi veterani militari, cu scopul de a ajuta la evacuarea unor americani şi aliaţi afgani la retragerea militară haotică a NATO din Afganistan.

"Copiii nu au fost răpiţi, ci au fost evacuaţi din Rusia prin <<contacte>>", a declarat Peter D'Abrosca, un purtător de cuvânt al ONG-ului.

Mama surogat trăia în Donbas, în estul Ucrainei - regiune care a fost afectată puternic de războiul dintre cele două ţări.  Din cauza confruntărilor armate, ea a fugit mai întâi în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, iar mai apoi, la Sankt Petersburg, unde a născut gemenii la începutul lunii septembrie, potrivit comunicatului. 

Bebeluşii au fost duşi într-un orfelinat din Sankt Petersburg după naştere, iar părinţii - un cuplu din Texas care a cerut protecţia anonimatului - încercau să-i recupereze încă de atunci, însă fără succes. Părinţii au contactat ONG-ul, iar unul dintre fondatorii acestuia, Bryan Stern, s-a dus în oraşul Narva din Estonia, aflat la frontiera cu Rusia, pentru a începe misiunea.

Pe acelaşi subiect

Gemenii, "salvaţi" de Project Dynamo - un ONG format din veterani americani care evacuează persoane 

Organizaţia nu precizează în comunicat cum au fost "extraşi" bebeluşii, anunţând doar că "elaborarea planului misiunii a durat o săptămână şi (misiunea) a fost finalizată într-o zi".

Bryan Stern, citat în acest comunicat, a "mulţumit profund" serviciilor consulare ale ambasadelor Statelor Unite de la Moscova şi de la Tallinn, fără să facă alte precizări. Întrebat despre ajutorul oferit de către ambasadele americane, purtătorul de cuvânt a spus doar că acestea "şi-au jucat rolul".

Reprezentanţii Departamentului de Stat al Statelor Unite nu au dezminţit. Ei au declarat că nu vor comenta cazul, "din motive de respectare a vieţii priivate".

Naţionalitatea americană este acordată în mod automat copiilor cuplurilor americane născuţi în străinătate de către mame surogat sau prin fecundare în vitro, cu condiţia ca cel puţin unul dintre cei doi părinţi să aibă legături biologice cu bebeluşul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cum au scos americanii în secret din Rusia doi bebeluşi americani, născuţi de o ucraineancă din Donbas: Au fost salvaţi, nu răpiţi