Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum este implicată Rusia în lupta pentru putere din Sudan. Moscova vrea aurul ţării pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina

Sânge pentru aur în Sudan. Cel puţin 97 de oameni au fost ucişi şi peste 1.100 au fost răniţi în urma luptelor pentru putere dintre armată şi o gruparea paramilitară din statul african. Miliţia, care încearcă să preia puterea ar fi fost înarmată de Rusia, care ar încerca astfel să controleze resursele de aur ale ţării pentru a finanţa invazia Ucrainei. 

de Redactia Observator

la 17.04.2023 , 20:53

Este coşmarul trăit de trei zile de locuitorii din capitala Sudanului. Explozii şi focuri de armă se aud fără încetare pe străzile pustii din Khartoum. Oamenii stau ascunşi în case în timp ce tancurile armatei au ocupat străzile.

Cele mai aprige lupte se dau în zona aeroportului, a palatului prezidenţial şi a cartierului general al armatei.

Naba Mo hideen, reporter: Peste tot se aude din nou sunetul puternic al armelor grele, bombardamentelor şi exploziilor. Este o situaţie foarte riscantă şi incertă.

Vezi și

Numeroase state le-au cerut propriilor cetăţeni să plece cât mai rapid din Sudan sau să îşi anuleze călătoriile în statul african. Şi autorităţile de la noi recomandă românilor să evite călătoriile în Sudan în această perioadă.

Pe acelaşi subiect

James Cleverly, ministrul britanic de Externe: Din punctul de vedere al Guvernului britanic, principala noastră prioritate este protecţia cetăţenilor britanici. Am modificat deja recomandările de călătorie şi nu recomandăm călătoriile în Sudan.

În centrul luptelor, 2 generali care-şi dispută controlul asupra ţării

În centrul luptelor sunt doi generali care-şi dispută controlul asupra ţării, dar mai ales a bogăţiilor statului african. Unul dintre ei șeful forțelor armate și liderul de facto al țării. Celălalt este adjunctul său și liderul forţelor paramilitare de sprijin rapid, care vor acum să fie recunoscute oficial ca parte a armatei. Ambii ar fi sprijiniţi din Rusia, care controlează minele de aur sudaneze de mai bine de un deceniu.

Antony Blinken, secretar de Stat al SUA: Oamenii din Sudan vor ca armata să se întoarcă în cazarme. Vor democraţie. Vor o guvernare civilă. Sudanul trebuie să revină la acest parcurs.

Cu ieşire la Marea Roşie, Sudanul este unul dintre cele mai mari state din Africa şi unul dintre cele mai mari din lume ca întindere. Anul trecut, a raportat una dintre cele mai mari producţii de aur din istorie. O investigaţie jurnalistică scotea la iveală, că mare parte din metalul preţios a laut calea Rusiei. Ar fi vorba de peste 30 de miliarde de tone. Imediat după invazia Ucrainei, anul trecut, un avion decola de pe aeroportul din Khartoum cu destinaţia Moscova. Oficial, ar fi transporta prăjituri, neoficial, era plin cu aur.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Cum este implicată Rusia în lupta pentru putere din Sudan. Moscova vrea aurul ţării pentru a-şi finanţa războiul din Ucraina