Cum pot scăpa de amendă austriecii care refuză vaccinarea anti-covid. Sancţiuniile ajung la câteva mii de euro
Austriecii care vor refuza să se vaccineze împotriva Covid-19 ar putea să fie amendaţi începând din februarie 2022, însă li se oferă şi o variantă prin care pot scăpa de plata sancţiunii.
Austria se confruntă cu o creştere a cazurilor zilnice de COVID-19, iar rata de vaccinare scăzută, de aproximativ 65%, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru autorităţi.
Astfel, conform unui proiect de lege care a fost prezentat joi, austriecii care vor refuza să se vaccineze împotriva COVID-19 ar putea să fie amendaţi cu sume între 600 şi 3.600 de euro.
Vaccinarea obligatorie ar urma să intre în vigoare în luna februarie, iar ministrul pentru Constituţie atrage atenţia că patru din cele cinci partide parlamentare sprijnă acest demers. "Trimitem un semnal clar că aceasta este o cerinţă pentru toţi cetăţenii", a subliniat şi Beate Meinl-Reisinger, şefa partidului liberal NEOS.
Ce pot face austriecii pentru a scăpat de amendă
- Țările care au impus vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii profesionale. În Austria și Grecia sunt...
- Mii de persoane au ieşit pe străzi în Austria pentru a protesta faţă de introducerea vacinării obligatorii...
- Amenzi de până la 7.200 de euro pentru nevaccinaţi, în Austria. Din februarie, vaccinul anti-COVID devine...
Totuşi, persoanele cărora li s-au aplicat amenzi vor putea evita plata acestora dacă, în schimb, se vor vaccina, a precizat ministrul pentru Constituţie, Karoline Edtstadler. "Dacă va fi prezentată dovada (de vaccinare), atunci procedurile vor fi anulate", a afirmat ministrul sănătăţii, Wolfgang Mueckstein.
Obligativitatea vaccinării ar rămâne în vigoare timp de doi ani. Vor fi exceptaţi copiii până la vârsta de 14 ani, femeile însărcinate, persoanele care vor prezenta o recomandare din partea unui medic şi cele care au avut COVID-19 şi s-au vindecat de mai puţin de 180 de zile.
În Austria, peste un milion de oameni nu sunt vaccinaţi, iar rata vaccinării se situează la 68%, un procent considerat prea mic de autorităţi.
Conform proiectului, un registru de vaccinare va fi comparat din trei în trei luni cu o listă a rezidenţilor, ceea ce va face posibilă identificarea nevaccinaţilor şi aplicarea amenzilor. Austria are o populaţie rezidentă de circa 9 milioane de locuitori.
Aproape 40.000 de persoane au ieşit, în urmă cu două săptămâni, pe străzi în Austria pentru a protesta faţă de măsurile şi planurile guvernului de a introduce obligativitatea vaccinării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰