Cum s-a vândut un videoclip de 10 secunde cu 6,6 milioane de dolari
În octombrie 2020, colecționarul de artă din Miami, Pablo Rodriguez-Fraile, a cheltuit aproape 67.000 de dolari pe o lucrare video de 10 secunde pe care ar fi putut să o urmărească gratuit online. Săptămâna trecută, el a vândut filmarea pentru de 6,6 milioane de dolari.
- Videoclipul de zece secunde este generat pe calculator.
- În imagini apare un gigant Donald Trump prăbușit la pământ, cu corpul acoperit de lozinci, într-un cadru idilic.
Videoclipul realizat de artistul digital Beeple, al cărui nume real este Mike Winkelmann, a fost autentificat prin blockchain, care servește drept semnătură digitală pentru a certifica cine îl deține și că este opera originală, scrie Reuters.
Este un nou tip de activ digital - cunoscut sub numele de token non-fungible (NFT) - care a explodat în popularitate în timpul pandemiei, pe măsură ce entuziaștii și investitorii se străduiesc să cheltuiască sume enorme de bani pe articole care există doar online.
Ce presupune tehnologia Blockchain
Tehnologia Blockchain permite ca lucrările să fie autentificate în mod public ca fiind unice, spre deosebire de lucrările obișnuite postate în online care pot fi reproduse la nesfârșit.
„Poți să mergi la Luvru și să faci o poză tabloului Mona Lisa și o ai, dar nu are nicio valoare, deoarece nu are proveniența sau istoria lucrării”, a spus Rodriguez-Fraile, primul cumpărător al filmării de zece secunde.
„Adevărul este că lucrarea este foarte, foarte valoroasă datorită celui care se află în spatele ei”, a mai spus Rodriguez-Fraile.
În videoclip ar apărea Donald Trump prăbușit la pământ
Videoclipul de zece secunde este generat pe calculator și arată ceea ce pare a fi un gigant Donald Trump prăbușit la pământ, cu corpul acoperit de lozinci, într-un cadru idilic.
OpenSea, o piață pentru NFT-uri, a declarat că a înregistrat o creștere a volumului lunar de vânzări până la 86,3 milioane de dolari până în februarie, începând de vineri, de la 8 milioane de dolari în ianuarie, citând date blockchain. Vânzările lunare erau de 1,5 milioane de dolari în urmă cu un an.
„Dacă petreceți 10 ore pe zi pe computer sau opt ore pe zi pe tărâmul digital, atunci arta în tărâmul digital are sens - pentru că este lumea”, a declarat co-fondatorul OpenSea, Alex Atallah.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰