Antena Meniu Search
x
LIVE

Cutremur de 7,8 în Turcia. Oamenii prinși sub dărâmături strigă după ajutor: "Murim împreună, în același loc". Primele imagini de la locul dezastrului

Sute de persoane au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter în Turcia și Siria, iar peste 2.000 au fost răniți. Mai multe clădiri au fost puse la pământ, iar cei prinși sub dărâmături strigă după ajuor, potivit Daily Mail. Seismul, cu epicentrul în regiunea turcă Gaziantep, a fost resimțit în Egipt, Liban și Cipru. 

De Redactia Observator la 06.02.2023, 09:52

"Sper că vom depăși acest dezastru împreună, cât de repede posibil și cu pagube minime", a declarat președintele Recep Erdogan, transmițând că echipajele de savatori au intervenit imediat în zonele afectate de cutremur. 

Au urmat cel puțin 6 replici, iar autoritățile au avertizat populația să nu intre în clădirile avariate, din cauza riscului prăbușirii. "prioritatea noastră este să scoatem oamenii prinși sub dărâmături și să-i transportăm la spital", a declarat ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu.

Salvatorii și localnicii au căutat supraviețuitorii, printre dărâmături, cu lanterne. În provincia Hatay, martorii au surprins un moment dramatic: o familie a fost scoasă dintr-o casă făcută una cu pământul.

Mărturiile supraviețuitorilor sunt cumplite: "Nu am văzut niciodată așa ceva. Am strigat către ceilalți din casă: este cutremur, măcar să murim împreună, în același loc. A fost singurul gând, în acel moment", potrivit lui Nilüfer Aslan.

Pe acelaşi subiect

Cel puțin 200 de morți și peste 600 de răniți în Siria

În nord-vestul Siriei, autoritățile au anunțat că zeci de clădiri au fost distruse, în urma cutremurului. Seismul a afectat regiunea în care au fost relocați sute de mii de sirieni, în urma războiului civil. Mulți dintre ei trăiesc în condiții mizere. 

"Mă tem că bilanțul ar putea urca la sute de morți", a anunțat un medic sirian, aflat la fața locului, pentru AFP. Autoritățile locale le cer oamenillor să evacueze clădirile și să se orienteze spre spații deschise. Spitalele sunt deja aglomerate cu răniți, a anunțat președintele Societății medicale din Siria. 

În Damas, oamenii au ieșit speriați în stradă: "Au căzut tablourile de pe pereții casei. M-am trezit panicat. Ne-am îmbrăcat și am ieșit în stradă", povestesc unii locuitori din capitala siriană. 

Apel la ajutor internațional

”Toate echipele noastre sunt în alertă. Am emis o alertă de nivelul 4. Este un apel, inclusiv la ajutor internaţional”, a anunţat la postul Haberturk ministrul turc de Interne Süleyman Soylu.

Turcia se află într-una dintre zonele sesimice cele mai active seismic din lume. La sfârşitul lui noiembrie, un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc în nord-vestul Turciei, soldat cu 50 de morţi şi pagube limitate, potrivit serviciilor turce de intervenţie.

În ianuarie 2020, un cutremur de magnitudinea 6,7 a avut loc în provinciile Elazig şi Malatya (est), soldat cu 40 de morţi. În octombrie 2020, un seism de magnitudinea 8, în Marea Egee, s-a soldat cu 114 morţi şi peste 1.000 de răniţi în Turcia.

 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Cutremur de 7,8 în Turcia. Oamenii prinși sub dărâmături strigă după ajutor: "Murim împreună, în același loc". Primele imagini de la locul dezastrului