Antena Meniu Search
x

Video Cutremur în Maroc. Numărul morţilor creşte de la o oră la alta. Salvatorii fac eforturi supraomeneşti pentru a ajunge la victimele din zonele de munte

Cutremur în Maroc. Peste 820 de morţi şi 672 de răniţi, acesta este bilanţul înfiorător al cutremurului devastator din Maroc, de noaptea trecută. Seismul, de 6,8 grade pe Richter s-a produs la 71 km sud-vest de Marrakech, în Munţii Atlas. Deşi este o destinaţie populară şi pentru turiştii români, deocamdată nu există informaţii că ar exista victime în rândul cetăţenilor noştri.

de Redactia Observator

la 09.09.2023, 13:50

Vezi și

La ora locală 23:11, Marocul a fost zguduit de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în regat. Epicentrul seismului de 6,8 grade a fost la o adâncime mică, de numai 18,5 kilometri, în provincia Al-Haouz, aflată la sud-vest de oraşul Marrakech, una dintre cele mai populare destinaţii printre turiştii străini.

Salvatorii se chinuie să ajungă la victimele din zonele de munte

Sute de oameni şi-au găsit sfârşitul în această provincie, îngropaţi de vii sub dărâmăturile clădirilor de aici. Autorităţile spun că este extrem de dificil să ajungă la persoanele din regiunile de munte, care aşteaptă ore întregi venirea salvatorilor. 

Cutremurul s-a resimţit puternic şi în marile oraşe, unde oamenii au alergat afară din case şi s-au refugiat în mijlocul străzii. În centrul Marrakechului o parte a unui minaret s-a prăbuşit în celebra piaţă Jemaa el-Fna, rănind cel puţin doi oameni. 

Pe acelaşi subiect

Localnic: "Am fost surprinşi de o vibraţie foarte intensă, totul în casă se mişca, nu ştiam ce se întâmplă, dar mama mi-a spus că este un cutremur. Eu am zis că nu este posibil, dar totuşi am plecat repede din casă."

Numărul morţilor creşte de la o oră la alta, pe măsură ce autorităţile continuă căutările printre dărâmături. 

Mesajele oficialilor români pentru persoanele din Maroc

Oficiali din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele faţă de familiile victimelor cutremurului, dar şi sprijinul pentru Maroc. 

Printre aceştia s-a numărat şi preşedintele României Klaus Iohannis, dar şi premierul Marcel Ciolacu, care a anunţat că România va trimite o echipă de salvatori dacă va fi nevoie. 

Preşedintele Klaus Iohannis: "Sunt întristat de dezastrul care a avut loc aseară în Maroc. Gândurile noastre sunt la familiile celor care și-au pierdut viața în această tragedie. Dorim însănătoșire grabnică răniților."

Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că "Până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români. Că urmare a acestei solicitări, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situației și au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranță."

MAE a mai anunţat că misiunea diplomatică este în contact permanent cu autoritățile locale şi este pregătită să acorde asistență consulară, dacă situația o va impune.

Două echipe de salvatori, din Turcia şi din Israel vor ajunge în Maroc, pentru a ajuta autorităţile de aici la salvarea şi recuperarea celor aflaţi sub dărâmături. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Cutremur în Maroc. Numărul morţilor creşte de la o oră la alta. Salvatorii fac eforturi supraomeneşti pentru a ajunge la victimele din zonele de munte