Antena Meniu Search
x

Cutremur în sistemul bancar. O mare bancă elveţiană a recunoscut că a ascuns de IRF 5,6 miliarde $. Banii aparţineau unor americani

O mare bancă elveţiană a recunoscut că a conspirat cu contribuabilii americani şi alţii pentru a ascunde peste 5,6 miliarde de dolari de fiscul american (IRS), a anunţat luni Departamentul de Justiţie, citat de CNBC.  

de Redactia Observator

la 05.12.2023, 10:37

Cutremur în sistemul bancar. O instituție financiară majoră din Elveția a recunoscut că a ascuns de IRF 5,6 miliarde $. Banii aparţineau unor americani
Cutremur în sistemul bancar. O instituție financiară majoră din Elveția a recunoscut că a ascuns de IRF 5,6 miliarde $. Banii aparţineau unor americani - Shutterstock

Banque Pictet, divizia de private banking a grupului Pictet, cu o istrorie de 218 ani, va plăti aproximativ 122,9 milioane de dolari sub formă de restituiri şi penalităţi, ca parte a unui acord cu procurorii.

Între 2008 şi 2014, banca a avut 1.637 de conturi pe numele unor clienţi americani, care s-au sustras în mod colectiv de la plata unor impozite americane de aproximativ 50,6 milioane de dolari, a spus DOJ.

Conturile în sine deţineau peste 5,6 miliarde de dolari, din activele totale de aproximativ 20 de miliarde de dolari de la contribuabilii americani pe care banca le-a administrat în perioada relevantă.

Dacă banca respectă termenii acordului său, Departamentul de Justiţie a fost de acord să amâne urmărirea penală pentru trei ani şi apoi să respingă acuzaţia de conspiraţie criminală pentru fraudarea IRS.

Pe acelaşi subiect

Schema prin care banca îşi ajuta clienţii din SUA

Ca parte a acordului, banca a fost, de asemenea, de acord să coopereze cu investigaţiile aflate în desfăşurare asupra conturilor bancare ascunse.

”Înlăturarea abuzurilor financiare rămâne o prioritate pentru acest birou. Încurajăm companiile şi instituţiile financiare să vină la noi pentru a raporta faptele greşite înainte de a veni noi la dumneavoastră”, a declarat Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York, într-un comunicat.

Grupul Pictet a declarat într-un comunicat că acordul urmează ”cooperării extinse cu autorităţile americane, în deplină conformitate cu legea elveţiană”. ”Pictet este încântat că a rezolvat această problemă şi va continua să ia măsuri pentru a se asigura că clienţii săi îşi îndeplinesc obligaţiile fiscale”, se arată în comunicat.

Grupul Pictet a ajutat clienţii să eludeze impozitele din SUA prin deschiderea, menţinerea şi ascunderea conturilor nedeclarate pentru ei, au acuzat procurorii. Banca a folosit ”o varietate de mijloace” pentru a ascunde aceste conturi, conform acordului de urmărire penală amânată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cutremur în sistemul bancar. O mare bancă elveţiană a recunoscut că a ascuns de IRF 5,6 miliarde $. Banii aparţineau unor americani