Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Dan Dungaciu, despre războiul din Israel: "Asistăm doar la primul capitol". Lumea va intra în criză dacă începe un conflict şi în Taiwan

Atacul surprinzător al organizaţiei teroriste Hamas a fost numit un "11 septembrie" sau un "Pearl Harbor" al Israelului. Iar răspunsul de la Tel-Aviv l-am văzut imediat, cu atacuri asupra infrastructurii folosite de Hamas şi se discută despre o invazie terestră în Fâşia Gaza pentru exterminarea teroriştilor.

de Redactia Observator

la 09.10.2023 , 20:48

Profesorul universitar Dan Dungaciu, de la Universitatea Bucureşti, expert în conflicte militare internaţionale, ne explică situaţia.

Ce vrea organizaţia Hamas şi de ce a lansat atacul asupra Israelului?

"Toate acordurile care s-au făcut până acum şi care urmau să fie făcute urmau să creeze o pace din regiune din care Hamasul urma să fie principalul perdant. Banii urmau să vină către palestinieni inclusiv soluţia celor două state era pusă sub semnul întrebării de acordul Abraham al lui Trump. Hamas a dat această lovitură nu schimbându-şi comportamentul, ci luând pur şi simplu tabla de şah şi aruncând-o la coş. Toată masa a fost întoarsă pe dos, Hamasul a făcut acest acord ca să arunce în aer totul. Cu acordul Iranului, probabil că da. Nici americanii nu mai pot să se ducă liniştiţi spre Pacific până nu pun ordine şi toate înţelegerile cu statele arabe sunt puse sub semnul întrebării", spune profesorul Dan Dungaciu. 

Vezi și

Cum a fost posibil ca Israel să nu anticipeze acest atac

Pe acelaşi subiect

Vedem în continuare zonele atacate de Hamas, un atac clar plănuit în detaliu, cu mii de rachete aruncate pe teritoriul întregii ţări şi invazie terestră. Ce rachete a folosit Hamas și de unde le are? Unele dintre cele mai bune servicii secrete din lume, chiar să nu fi ştiut nimic?

"Niciunul dintre oamenii care au fost în sistem acum 50 de ani în timpul războiului de Yom Kippur nu mai erau în funcţii. Practic memoria unei asemenea soluţii nu mai exista în sistem. În momentul acesta cred că Israelul era ca Statele Unite îainte de 11 septembrie. Când ai un dinozaur foarte mare care stă, se mişcă încet, are în conştiinţă că nu mai poate fi doborât de nimeni şi vede el la piciorul din spate că unii se agită, vede şi la piciorul din faţă că unii mititei se agită urât, dar nu îi vine să creadă că aşa ceva se poate întâmpla, pentru că nu mai are în memorie aceşti termeni. Surpriza 9/11 asta a fost. Israelul s-a confruntat cu acest şoc.

Cea mai mare ameninţare de securitate nu e atacul propriu zis, este faptul că cetăţenii Israelului constată că un astfel de atac este posibil. Israelul în acest moment nu are decât o singură soluţie: să facă un atac devastator, nu din motive de răzbunare, dar să construiască ideea de securitate care a ţinut Israelul în viaţă până astăzi, care este ideea de descurajare", explică profesorul Dan Dungaciu.

Ce rol va avea şi gruparea Hezbollah, sprijinită de Iran

"Fiul preşedintelui Donald Trump a pus pe Twitter imagini după care arme americane, care erau trimise în ucraina sunt folosite de soldaţi Hamas. Nu ştim dacă rutele acestea de armament s-au încurcat pe undeva. Dar este clar că dincolo de orice altă speculaţie, faptul că a fost posibil să faci asemenea transporturi în Fâşia Gaza controlată de sus jos, în care israelienii văd tot ce mişcă, tot ce respiră în acea regiune rămâne una dintre dilemele mari de securitate pe care israelul va trebui să le rezolve într-un fel sau altul, aici nu e vorba de atacuri şi de faptul că n-ai infiltrat acele comunităţi, e vorba că nu ai reuşit să vezi vagoane care erau în mişcare sau transportoare care duceau aceste rachete.

Sentimentul pe care îl am în acest moment este că asistăm doar la primul capitol. Noi nu ştim în ce măsură Hamasul a fost pregătit să intre în acest război şi poate că şi Iranul este la fel de pregătit să sprijine Hamasul. Iar dacă doamne fereşte războiul din orientul mijlociu se accentuează, războiul din Ucraina se blochează, începe şi un război în zona Taiwanului, atunci sigur reţeta pentru o criză globală este cât se poate de reală. Toată lumea se uită la acest război, se uită la interesele private în primul rând, că e vorba de Rusia, că e vorba de China, că e vorba de Iran. Prin urmare, cred eu, că trebuie să ne aşteptăm la un război mai degrabă lung decât unul scurt", a conchis profesorul unviersitar Dan Dungaciu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri externe » Dan Dungaciu, despre războiul din Israel: "Asistăm doar la primul capitol". Lumea va intra în criză dacă începe un conflict şi în Taiwan