Danemarca, prima ţară care a oprit vaccinarea cu AstraZeneca
Danemarca a oprit vaccinarea cu Oxford-AstraZeneca pe fondul îngrijorărilor legate de apariţia trombozelor, fiind prima ţară care ia această decizie.
Această mişcare va da un pic peste cap programul de vaccinare al ţării cu câteva săptămâni.
Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat săptămâna trecută o posibilă legătură între vaccin şi cheagurile de sânge, însă a spus că riscul de a muri de Covid-19 este mult mai mare. Mai multe țări europene suspendaseră pentru o scurtă perioadă folosirea serului.
Totuşi, majoritatea au reluat acum vaccinările cu AstraZeneca, însă unele au limitat grupele de vârstă.
Johnson & Johnson, sub semnul întrebării
Marți, SUA, Canada și Uniunea Europeană au întrerupt vaccinul Johnson & Johnson din motive similare în ceea ce privește coagularea.
De asemenea, Africa de Sud și-a întrerupt utilizarea, în ciuda faptului că Johnson & Johnson este vaccinul său preferat din cauza eficacității sale împotriva variantei sud-africane.
Atât pentru AstraZeneca şi Johnson & Johnson, apariţia trombozelor este un efect secundar extrem de rar.
Ambele vaccinuri funcționează printr-o metodă similară, cunoscută sub numele de vectori adenovirali.
Oficialii danezi au spus că toate cele 2,4 milioane de doze de vaccin AstraZeneca vor fi retrase până la o nouă notificare.
27 de milioane de persoane din UE, complet vaccinate
Într-un comunicat, autoritatea daneză pentru sănătate a declarat că studiile au arătat o frecvență mai mare decât se aştepta a cheagurilor de sânge în urma dozelor de vaccin AstraZeneca.
Directorul general Soren Brostrom a declarat că a fost o „decizie dificilă”, dar Danemarca are alte vaccinuri disponibile, iar epidemia de acolo este în prezent sub control.
„Viitoarele grupuri țintă pentru vaccinare sunt mai puțin susceptibile să se îmbolnăvească grav de Covid-19”, a spus el. „Trebuie să cântărim acest lucru în raport cu faptul că acum avem un risc cunoscut de efecte adverse severe din vaccinarea cu AstraZeneca, chiar dacă riscul în termeni absoluți este mic.”
Cu toate acestea, autoritatea a spus că nu poate exclude utilizarea acestuia din nou în altă perioadă.
Aproape un milion de persoane din Danemarca au fost vaccinate, dintre care aproximativ 150.000 au primit serul AstraZeneca.
Vaccinurile Pfizer / BioNTech și Moderna sunt, de asemenea, utilizate. Danemarca a fost prima țară care a amânat utilizarea vaccinului AstraZeneca în martie. A fost urmată de numeroase alte țări europene.
Comisia Europeană a declarat că Pfizer-BioNTech va livra în plus 50 de milioane de doze către UE în următoarele câteva săptămâni. Președintele Comisiei, Ursula von de Leyen, a mai spus că UE discută un nou acord cu Pfizer-BioNTech pentru a livra 1,8 miliarde de doze în 2022 și 2023, care vor fi produse în interiorul UE. Până în prezent, 27 de milioane de persoane din UE au fost complet vaccinate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰