Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Danemarca raportează două cazuri de cheaguri de sânge şi hemoragie cerebrală, după vaccinări cu AstraZeneca

Danemarca a raportat sâmbătă două cazuri de cheaguri de sânge și hemoragie cerebrală după ce personalul unui spital a fost vaccinat cu AstraZeneca, informează Reuters.

de Cristian Ionescu

la 20.03.2021 , 12:32

Danemarca a anunţat sâmbătă două cazuri de cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca - Profi Media

Danemarca a anunţat două cazuri de cheaguri de sânge, după vaccinarea cu AstraZeneca

Autoritatea care se ocupă de sistemul de sănătate din Copenhaga a declarat că unul dintre angajații spitalului a murit și ambii au primit vaccinul AstraZeneca cu mai puțin de 14 zile înainte de a se îmbolnăvi. Agenția Daneză a Medicamentului a confirmat că a primit două "rapoarte serioase", fără a oferi mai multe detalii, scrie Reuters.

Anunţul Danemarcei vine la scurt timp de la conferinţa de presă a OMS, în care s-a anunţat că vaccinul AstraZeneca e sigur şi eficient. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, vineri, ca lumea să continue administrarea vaccinurilor pentru Covid-19 ale AstraZeneca, afirmând că acestea au un profil pozitiv între beneficii şi riscuri, potrivit unui comunicat al OMS, citat de Reuters. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Geneva, că vaccinul realizat de Oxford-AstraZeneca poate să prevină boala cauzată de virusul SARS-CoV-2. "Nu există nicio îndoială. Covid-19 este o boală mortală, iar vaccinul realizat de Oxford-AstraZeneca poate să o prevină. Este important să ne aducem aminte că boala Covid-19 poate provoca cheaguri de sânge şi un nivel scăzut al trombocitelor", a afirmat Ghebreyesus.

Articolul continuă după reclamă

Oamenii de știință cercetează noi teorii despre legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi cheagurile de sânge

Anchetatorii europeni au prezentat o teorie conform căreia vaccinul declanșează un anticorp neobișnuit în unele cazuri rare, iar alții încearcă să înțeleagă dacă aceste cazuri sunt legate de pilulele contraceptive. 

Cercetătorii din Germania și Norvegia, unde au fost raportate unele dintre cazuri, săptămâna aceasta au emis ipoteza că vaccinul ar putea declanșa un răspuns imun în care organismul produce anticorpi care ar putea duce la formarea de cheaguri de sânge. Profesorul Paal Andre Holme de la Spitalul Universitar Oslo din Norvegia, care a tratat trei lucrători din domeniul sănătății cu cheaguri de sânge severe după ce au primit vaccinul AstraZeneca, a declarat joi într-o conferință de presă că „s-au făcut descoperiri” care ar putea explica "progresia clinică a pacienților”. Holme a avertizat că constatările au fost preliminare. „Acesta este doar începutul tuturor cercetărilor care se fac”, a spus el. El nu a lansat nicio informație care să susțină ipoteza sa.

Cristian Ionescu Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Danemarca raportează două cazuri de cheaguri de sânge şi hemoragie cerebrală, după vaccinări cu AstraZeneca