Antena Meniu Search
x

Video De ce l-au ales ungurii tot pe Viktor Orban. Rămâne un ghimpe în coasta Bruxelles-ului

Victorii zdrobitoare la urne pentru cei mai apropiaţi aliaţi europeni ai lui Vladimir Putin. Viktor Orban şi Aleksander Vucic au câştigat primele alegeri din Europa de după declanşarea războiului din Ucraina. În Ungaria, Viktor Orban a câştigat al patrulea mandat consecutiv de premier şi al cincilea din carieră. Ușor și fără emoții, deși analiștii prognozau un scor mult mai strâns. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 04.04.2022, 20:20

Vezi și

Mulți dintre cetăţenii din Ungaria spun că au votat pentru schimbare și o Ungarie mai europeană. Mai mulţi au fost însă cei care au ales omul ce le-a asigurat preţuri plafonate la combustibili, salarii şi pensii mai mari. Acesta este încă un un exemplu că realitatea de pe Facebook diferă de cea din stradă. Era de așteptat să câștige Viktor Orban, dar se pare că nimeni nu a anticipat victoria sa categorică, nici măcar analiștii politici. 

"O victorie atât de mare, încât fără îndoială se poate vedea de pe lună şi în mod cert de la Bruxelles", a punctat, ieri seară, Viktor Orban. Acesta a avut şi români în staff-ul de campanie. Doar din Bihor au venit la Budapesta 60 de tineri. Reporterul Observator s-a întâlnit cu cinci dintre ei, care sărbătoreau al patrulea mandat consecutiv al premierului Orban.

Rezultatele alegerilor din Ungaria

Dimensiunea victoriei aproape că l-a luat prin surprindere şi pe Viktor Orban. Şase partide de opoziţie s-au aliat împotriva Fidesz. Chiar şi aşa, cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin din sânul Uniunii Europene a obţinut 53,29% din voturi. Deşi Viktor Orban nu s-a opus deschis sancţiunilor, a refuzat să trimită arme Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

Orban, un ghimpe în coasta Bruxelles-ului

După trei mandate, Viktor Orban rămâne un ghimpe în coasta Bruxelles-ului pentru cel puţin încă patru ani. Poziţia prudentă faţă de războiul dintre Rusia şi Ucraina, tradiţionalismul şi campania pentru valorile creştine i-au adus lui Viktor Orban un nou mandat. Şi nu doar atât. O majoritate absolută, de două treimi, în Parlamentul de la Budapesta. Majoritate cu care poate schimba şi Constituţia. Dar nu şi rezultatul referendumului care s-a desfăşurat în paralel, în Ungaria, ieri. Maghiarii au respins solicitarea guvernului de a interzice orice referire la comunitatea LGBT in şcoli.

Robert și prietenii săi s-au numărat printre cei care l-au ajutat pe Viktor Orban să obţină al patrulea mandat. Au făcut parte din staff-ul de campanie al premierului și au muncit intens, în Ungaria, în ultimele săptămâni. În Budapesta, oamenii ar fi vrut schimbarea. Doar că mulți au votat cu Orban deși, public, n-au vrut să recunoască.

"Majoritatea a zis că nu spunem nimic, ăsta e secretul nostru. Pe rezultat s-a văzut că au mers şi au votat cu Fidesz şi nu au zis înainte", povesteşte Robert Kozak. "Am mers din casă în casă şi i-am întrebat pe oameni dacă au fost sau nu la vot şi dacă nu au fost atunci le-am zis să meargă", adaugă el.

Marele învins al alegerilor din Ungaria

Conservator şi european convins, marele învins al alegerilor din Ungaria este Peter Marky-Zay. Catolic practicant, a coagulat nu doar speranţele Ungariei, dar şi ale întregii Europe. Uniţi pentru Ungaria, alianţa opoziţiei nu a reuşit să strângă însă nici 35% din voturi. Victoria partidului lui Viktor Orban a fost zdrobitoare, deși analiștii politici preconizau un scor mai strâns. 

"Nu vreau să-mi ascund dezamăgirea și tristețea. Nu ne-am fi gândit niciodată că acesta va fi rezultatul. Nu există nicio modalitate de a îndulci situaţia", a afirmat Peter Marki-Zay, candidatul opoziţiei. 

Alegeri în Serbia

A fost zi de alegeri şi în Serbia. Preşedintele Aleksander Vucic a fost reconfirmat la urne în funcţie pentru al doilea mandat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » De ce l-au ales ungurii tot pe Viktor Orban. Rămâne un ghimpe în coasta Bruxelles-ului