Antena Meniu Search
x

De ce mor de Covid atât de mulți copii în Brazilia. Infernul prin care a trecut o mamă care și-a pierdut copilul în 2 luni

La mai bine de un an de la pandemie, decesele cauzate de Covid-19 au ajuns la apogeu în Brazilia. În ciuda dovezilor că boala ucide rar copii mici, în Brazilia au murit 1.300 de bebeluși din cauza virusului SARS-CoV-2, potrivit BBC. 

de Redactia Observator

la 15.04.2021, 18:15

De ce mor de Covid atât de mulți copii în Brazilia
Lucas Ricarte - BBC

BBC relatează despre cazul unui copil în vârstă de un an, din Tamboril in Ceara, nord-estul Braziliei, care a murit anul trecut, după 2 luni de luptă cu boala. Inițial, medicul a refuzat să-l testeze de Covid spunând că simptomele sale nu se potrivesc cu profilul virusului. Două luni mai târziu copilul a murit din cauza complicațiilor cauzate de boală.

Mama copilului, Jessika Ricarte, l-a dus la spital și a cerut să fie testat pentru Covid, după ce a făcut febră, avea stare de oboseală și probleme de respirație. "Doctorul a pus oximetrul. Nivelul lui Lucas a fost de 86%. Acum știu că nu era normal", spune Jessika. "Draga mea, nu-ți face griji. Nu este nevoie de un test Covid. Probabil că este doar o durere mică în gât", i-a spus medicul local. 

Doctorul a liniștit-o că boala Covid-19 este rară la copii, i-a dat niște antibiotice și a trimis-o acasă. Nu s-a gândit să meargă la o clinică privată. Jessika spune că unele dintre simptome au dispărut după 10 zile de tratament cu antibiotice, dar oboseala a rămas, la fel și îngrijorările ei cu privire la coronavirus. "Am trimis mai multe videoclipuri nașei lui, părinților mei, soacrei mele și toată lumea a spus că exagerez, că ar trebui să încetez să mă uit la știri, că devin paranoică. Dar știam că fiul meu nu era el însuși, că nu respira normal", a mărturisit mama. 

Se întâmpla în mai 2020, când epidemia de coronavirus era în creștere.  În următoarele săptămâni, Lucas a devenit din ce în ce mai somnoros. În cele din urmă, pe 3 iunie, copilul a început să vomite. S-au întors la spitalul lor local, unde medicul l-a testat pe Lucas pentru Covid-19.  Nașa băiatului, care lucrează acolo ca asistentă, le-a dat vestea părinților că rezultatul testului său a fost pozitiv.

Pe acelaşi subiect

Lucas a fost transferat la o unitate de terapie intensivă pediatrică din Sobral, unde a fost diagnosticat cu o afecțiune numită PIMS - sindrom inflamator multisistemic. Acesta este un răspuns imun extrem la virus, care poate provoca inflamația organelor vitale. Experții spun că sindromul, care afectează copiii la șase săptămâni după ce sunt infectați cu coronavirus, este rar. Dar doctorul Fatima Marinho de la Universitatea din Sao Paolo spune că vede mai multe cazuri de PIMS în pandemie ca niciodată. 

Când Lucas a fost intubat, mamei sale nu i s-a permis să rămână în aceeași cameră. Apoi, copilul a suferit un stop cardiac, dar medicii au reușit să-l resusciteze. Manuela Monte, medicul pediatru care l-a tratat pe Lucas timp de peste o lună în ATI din Sobral, a spus că a fost surprinsă de cât de gravă a ajuns starea lui Lucas. 

Majoritatea copiilor afectați de Covid-19 au comorbidități - cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare - sau sunt supraponderali, potrivit Lohanna Tavares, infecțiolog pediatru la Spitalul de Copii Albert Sabin din Fortaleza. Dar acesta nu era cazul lui Lucas. 

În cele 33 de zile în care Lucas a fost la terapie intensivă, Jessikăi i s-a permis să-l vadă doar de trei ori. Lucas avea nevoie de imunoglobulină - un medicament foarte scump - dar din fericire un alt pacient care a cumpărat medicamentul pentru el, a donat o fiolă rămasă spitalului. Apoi, copilul a dezvoltat o erupție pe corp și febră persistentă. Avea nevoie de ajutor pentru a respira.

Surprinzător, în următoarele zile, starea lui Lucas a început să se îmbunătățească și medicii au decis să-i scoată tubul de oxigen. Dar bucuria părinților a durat puțin. Era ultima dată când își vedeau băiatul reacționând. Medicii au descoperit că Lucas a suferit un accident vascular cerebral. După 2 zile, Lucas a murit. 

Mama sa este sigură acum că, dacă lui Lucas i s-ar fi făcut un test Covid-19 atunci când l-a solicitat, la începutul lunii mai, el ar fi supraviețuit. „Este important ca medicii, chiar dacă ei cred că nu este Covid, să facă testul pentru a elimina posibilitatea. Un bebeluș nu spune ce simte, așa că depindem de teste”.

Jessika crede că întârzierea tratamentul adecvat i-a agravat starea. "Lucas a avut mai multe inflamații, plămânii au fost compromiși în proporție de 70%, inima s-a inflamat cu 40%. A fost o situație care ar fi putut fi evitată".

Doctorul Monte, care l-a tratat pe Lucas, spune că, deși PIMS nu poate fi prevenit, tratamentul are mult mai mult succes dacă afecțiunea este diagnosticată și tratată devreme. "A ajuns la spital deja grav bolnav. Cred că ar fi putut avea un rezultat diferit dacă l-am fi putut trata mai devreme".

Jessika vrea să împărtășească povestea lui Lucas pentru a-i ajuta pe ceilalți care pot rata simptomele critice. "Am făcut pentru acești oameni ceea ce mi-aș dori să fi făcut pentru mine. Dacă aș fi avut informații, aș fi fost și mai prudentă."

Coronavirusul a ucis peste 2000 de copii

Există o concepție greșită conform căreia copiii prezintă un risc foarte scăzut să se îmbolnăvească de Covid, spune dr. Fatima Marinho. Cu toate acestea un număr impresionant de copii s-au infectat în Brazilia de la debutul epidemiei. 

Între februarie 2020 și 15 martie 2021, 852 de copii cu vârste sub 9 ani au murit din cauza Covid-19, inclusiv 518 bebeluși cu vârsta sub un an, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății din Brazilia. Dar dr. Marinho estimează că numărul copiilor decedați ar putea fi dublu, asta din cauza numărului mic de teste efectuate.  Medicul crede că virusul a ucis de fapt 2.060 de copii cu vârsta sub nouă ani, inclusiv 1.302 de bebeluși. 

De ce mor de Covid atât de mulți copii în Brazilia?

Experții spun că numărul mare de infecții din țară a crescut probabilitatea ca bebelușii și copiii mici să fie afectați. Brazilia este pe locul 2 în lume la numărul de noi înfecții. "Cu cât avem mai multe cazuri și cu cât sunt mai multe spitalizări, cu atât este mai mare numărul deceselor în toate grupele de vârstă, inclusiv în copii. Dar dacă pandemia ar fi controlată, acest scenariu ar putea fi în mod evident minimizat", spune Renato Kfouri, președintele departamentului pentru imunizări al Societății braziliene de pediatrie.

O rată de infecție atât de mare a copleșit întregul sistem sanitar din Brazilia. În întreaga țară, rezervele de oxigen sunt în scădere, există o lipsă de medicamente de bază și în multe unități de terapie intensivă din toată țara pur și simplu nu mai există paturi. Alte probleme care contribuie la această situație sunt lipsa testelor pentru Covid, diagnostic pus greșit și târziu, sărăcia și accesul la serviciile sanitare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » De ce mor de Covid atât de mulți copii în Brazilia. Infernul prin care a trecut o mamă care și-a pierdut copilul în 2 luni