Antena Meniu Search
x

Vaccinul low cost care ar putea schimba modul în care lumea luptă împotriva pandemiei. A intrat în studii clinice

O nouă formulă de vaccin care a intrat în studiile clinice din Brazilia, Mexic, Thailanda și Vietnam ar putea schimba modul în care lumea luptă împotriva pandemiei, potrivit New York Times. 

de Redactia Observator

la 05.04.2021, 19:21

Vaccinul low cost care ar putea schimba modul în care lumea luptă împotriva pandemiei. A intrat în studii clinice
- Profimedia

Un nou vaccin anti-Covid-19 care intră în studii clinice în Brazilia, Mexic, Thailanda și Vietnam ar putea schimba modul în care lumea luptă împotriva pandemiei. Vaccinul, numit NVD-HXP-S, este primul aflat în studii clinice care folosește un nou design molecular. Cercetătorii speră ca acesta să creeze anticorpi mai puternici decât generația actuală de vaccinuri. Și mai important, noul vaccin ar putea fi mult mai ușor de realizat, relatează New York Times

Vaccinurile existente de la companii precum Pfizer/BioNTech sau Johnson & Johnson trebuie produse în fabrici specializate folosind ingrediente greu de achiziționat. În schimb, noul vaccin poate fi produs în masă, în ouăle de găină fertilizate - aceleași ouă care produc miliarde de vaccinuri antigripale în fiecare an în fabricile din întreaga lume.

Dacă NVD-HXP-S se dovedește sigur și eficient, producătorii de vaccinuri antigripale ar putea produce peste un miliard de doze pe an. Țările cu venituri mici și medii care se luptă în prezent pentru a obține vaccinuri de la țările mai bogate ar putea fi capabile să producă NVD-HXP-S pentru ele însele sau să le achiziționeze la costuri reduse de la statele vecine.  „Este uluitor - ar putea schimba total jocul”, a spus Andrea Taylor, director adjunct al Duke Global Health Innovation Center.

În primul rând, studiile clinice trebuie să stabilească dacă NVD-HXP-S funcționează la oameni. Prima fază a studiilor clinice se va încheia în iulie, iar faza finală va dura câteva luni. Dar experimentele pe animale vaccinate sunt promițătoare. ”Ar fi o reușită. Cred că este un vaccin de talie mondială”, a spus dr. Bruce Innes de la PATH Center for Vaccine Innovation and Access, care a coordonat dezvoltarea NVD-HXP-S. 

Pe acelaşi subiect

Prima generație de vaccinuri autorizate pentru Covid-19 necesită ingrediente specializate și costisitoare. Vaccinul pe bază de ARN de la Moderna, de exemplu, are nevoie de elemente genetice numite nucleotide, precum și de un acid gras personalizat pentru a construi o bulă în jurul lor. Aceste ingrediente trebuie combinate în fabrici speciale pentru producerea de vaccin.

Modul în care sunt fabricate vaccinurile gripale este total opus. Multe țări au fabrici uriașe pentru a face vaccinuri ieftine, prin injectarea virusurilor gripale în ouăle de găină. Ouăle produc noi copii de virus pe care lucrătorii din fabrică le extrag, le slăbesc sau le omoară și apoi le introduc în vaccinuri.

Echipa PATH s-a întrebat dacă oamenii de știință ar putea crea un vaccin anti-Covid-19 care ar putea fi produs ieftin în ouăle de găină. În acest fel, aceleași fabrici care fac vaccinuri împotriva gripei ar putea face și doze de ser anti-Covid-19. 

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au reușit să creeze o nouă proteină spike (proteina care acoperă suprafața coronavirusului) numită HexaPro care are 6 modificări cheie și care stă la baza vaccinului NDV-HXP-S.

Cercetătorii de la  PATH  au aranjat ca mii de doze de NDV-HXP-S să fie produse într-o fabrică vietnameză care realizează în mod normal vaccinuri antigripale în ouăle de pui. În octombrie, fabrica a trimis vaccinurile la New York pentru a fi testate. Cercetătorii au descoperit că NDV-HXP-S oferă o protecție puternică șoarecilor și hamsterilor. „Pot spune sincer că pot proteja fiecare hamster, fiecare șoarece din lume împotriva SARS-CoV-2”, a spus dr. Peter Palese, liderul cercetării. „Dar încă nu știm ce face la oameni.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Vaccinul low cost care ar putea schimba modul în care lumea luptă împotriva pandemiei. A intrat în studii clinice