Antena Meniu Search
x

Foto "Mâna iubirii", strategia asistenţilor medicali pentru pacienţii grav bolnavi de Covid, în Brazilia

Asistenţii medicali din São Paolo, Brazilia au făcut un gest remarcabil, devenit viral, pentru pacienţi infectaţi cu Sars-Cov 2, aflaţi în stare gravă internaţi la secţiile de terapie intensivă.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 09.04.2021, 10:23

"Mâna iubirii"
"Mâna iubirii", strategia asistenţilor medicali pentru pacienţii grav bolnavi de Covid - Folha
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Cadrele medicale din São Paolo au făcut o strategie prin care să îi îmbărbăteze pe cei aflaţi în stare gravă în spitalele burduşite de pacienţi infectaţi cu Covid şi prin care să le ofere siguranţa că nu sunt singuri, nu sunt uitaţi, din contră sunt iubiţi şi aşteptaţi sănătoşi de familie, acasă.

Un gest mic face diferenţa

Potrivit ziarului Folha de Pernambuco, mănuşile chirurgicale sunt umplute cu apă caldă şi legate de mâinile pacienţilor intubaţi, în stare gravă, asemenea unei împreunări a palmelor, pentru a le ţine extremităţile calde şi pentru a le oferi senzaţia că au pe cineva alături.

“Am văzut ideea asta pe undeva, când mâncam de prânz, apoi când m-am întors la muncă la secţia de urgenţe, un coleg mi-a spus acelaşi lucru aşa că ne-am hotărât: hai să o facem! Şi am început să ne punem planul în aplicare” a spus Semei Araújo, asistent medical.

Pe acelaşi subiect

Araújo a spus că mâinile primului pacient erau foarte reci și deveniseră violet, așa că a decis să umple mănușile cu apă caldă pentru a i le lega de mâini pentru a-i oferi un ajutor nesperat, în starea lui.

„Pacientul nu este acolo pentru că vrea, ci pentru că are nevoie de ajutor. Trebuie să empatizezi. Este cumva o formă de afecțiune, nu numai fizică, ci și emoțională”, a subliniat el, potrivit Ultima Horacol.

Gestul cadrelor medicale a avut un impact enorm şi a fost aplaudat la nivel mondial, fotografia devenind virală. Oamenii şi-au exprimat aprecierea faţă de grija şi afecţiunea oferită pacienţilor într-un moment extrem de dificil, în care atât medicii cât şi pacienţii nu îşi găsesc o cale de scăpare. În contextul pandemiei, cei dintâi nu au destul timp pentru a oferi sprijinul dorit tuturor pacienţilor, iar cei din urmă se simt singuri, neglijaţi, părăsiţi, neavând familia aproape să le aline suferinţa.

Brazilia este pe locul 2 în lume la numărul de decese cauzate de Covid-19, cu aproape 337.000 de morți de la începutul pandemiei, comparativ cu peste 555.000 de morți în Statele Unite. Cu sistemul de sănătate în colaps, țara ar putea depăși numărul de decese din SUA, în ciuda faptului că are o populație mai mică decât cea a Statelor Unite, 211 milioane de cetățeni vs. 328 de milioane de cetățeni, au declarat pentru Reuters doi experți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "Mâna iubirii", strategia asistenţilor medicali pentru pacienţii grav bolnavi de Covid, în Brazilia