Antena Meniu Search
x

”Este o Fukushima biologică”. Brazilia a ajuns epicentrul pandemiei de coronavirus, cu peste 4000 de morți pe zi

Previziuni sumbre pentru Brazilia care a atins marți un număr record de decese din cauza Covid-19, cu 4000 de morți în 24 de ore, este pe locul 2 în lume. Experții susțin că situația se va înrăutăți pe măsură ce spitalele sunt copleșite de bolnavi, relatează Reuters. 

de Redactia Observator

la 07.04.2021, 12:53

”Este o Fukushima biologică”. Brazilia a ajuns epicentrul pandemiei de coronavirus, cu peste 4000 de morți pe zi
Dilza Maria Pereira Rodrigues, în vârstă de 71 de ani, primește tratament pentru COVID-19 acasă după 15 zile de tratament la spitalul din Manaus, 2 ianuarie 2021 - Profimedia

Brazilia este pe locul 2 în lume la numărul de decese cauzate de Covid-19, cu aproape 337.000 de morți de la începutul pandemiei, comparativ cu peste 555.000 de morți în Statele Unite. Cu sistemul de sănătate în colaps, țara ar putea depăși numărul de decese din SUA, în ciuda faptului că are o populație mai mică decât cea a Statelor Unite, 211 milioane de cetățeni vs. 328 de milioane de cetățeni, au declarat pentru Reuters doi experți.

Cum a ajuns Brazilia în acest scenariu negru

„Este un reactor nuclear care a declanșat o reacție în lanț și a scăpat de sub control. Este o Fukushima biologică”, a declarat Miguel Nicolelis, un doctor brazilian și profesor la Universitatea Duke.

Marți, Ministerul Sănătății a anunțat alte 4.195 de decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu mult peste recordul precedent al țării într-o singură zi. Brazilia a stabilit recorduri zilnice de decese în fiecare săptămână de la sfârșitul lunii februarie. De vină sunt o variantă locală a virusului, mai contagioasă și eforturile limitate de distanțare socială.

Pe acelaşi subiect

Vaccinările au redus focarul din SUA astfel că Brazilia a devenit epicentrul pandemiei. Țara cumulează un deces din patru din întreaga lume, potrivit unei analize Reuters. Nu a ajutat nici faptul că președintele Jair Bolsonaro a respins măsurile de carantină și purtarea măștilor de protecție în public, recomandate de experți pentru a diminua valul de infecții.

Apoi, în timp ce planeta s-a zbătut să-și asigure vaccinuri, Brazilia s-a mișcat lent anul trecut, încetinind lansarea unui program național de imunizare. În ciuda valului de infecții, oficialii brazilieni insistă că țara se va putea întoarce în curând la o cvasi normalitate.

"Credem că probabil peste două, trei luni  Brazilia ar putea redeschide afacerile", a declarat marți ministrul Economiei, Paulo Guedes. „Desigur, probabil că activitatea economică va scădea, dar va fi mult, mult mai puțin decât scăderea pe care am suferit-o anul trecut ... și mult, mult mai scurtă”.

Jair Bolsonaro, pe care îl așteaptă alegeri anul viitor, a răspuns presiunilor politice numind noi oameni la conducerea câtorva mistere. Practic și-a pus apropiați în roluri cheie, susțin analiștii. Prognoza Institutului pentru Metrică și Evaluare a Sănătății estimează că Brazilia ar putea ajunge până la 1 iulie la 563.000 de decese cauzate de Covid-19, comparativ cu 609.000 de decese în SUA. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » ”Este o Fukushima biologică”. Brazilia a ajuns epicentrul pandemiei de coronavirus, cu peste 4000 de morți pe zi