Antena Meniu Search
x

Curs valutar

De ce nu mai aduc ruşii tancuri în Piaţa Roşie la parada militară de 9 mai. Şi anul acesta au defilat doar cu legendarul T-34

Paradă militară de Ziua Victoriei la Moscova prin care Rusia a sărbătorit 79 de ani de la victoria din cel de-Al Doilea Război Mondial. Peste 9000 de militari şi 75 de echipamente, inclusiv sisteme nuclare au defilat prin Piaţa Roşie din Moscova, în faţa lui Vladimir Putin şi a altor oficiali ruşi de rang înalt. Spre deosebire de anii de dinaintea războiului din Ucraina când erau prezente peste 20 de tancuri, în 2023 şi 2024 a fost un singur tanc. Celebrul T-34 folosit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

de Redactia Observator

la 09.05.2024 , 21:01

Şi în acest an, Rusia a avut un singur tanc expus în timpul paradei militare de Ziua Victoriei, deşi prin Piaţa Roşie au trecut mai multe blindate şi sisteme de rachete balistice intercontinentale RS -24 Yars, capabile să lanseze foacoase nucleare. 

Ruşii au adus doar un singur tanc la paradă şi anul acesta

Parada nu a durat nici măcar o oră, dar a inclus un show aviatic. Iar la final Putin a traversat Piaţa Roşie alături de preşedintele din Guineea-Bissau, un alt semn că relaţiile cu Occidentul se prăbuşesc şi mai mult din cauza invadării Ucrainei.

Vezi și

De la evenimentul din acest an a lipsit liderul de la Beijing, Xi Jinping, care se află în turneu în Europa, Putin fiind înconjurat doar de preşedinţii Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, Guineei-Bissau, Umaru Sisoku Embalo, Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, Kârgâzstanului, Sadîr Japarov, Cubei, Miguel Diaz-Canel, Laosului, Thongloun Sisulit, Tadjikistanului, Emomali Rahmon, Turkmenistanului, Serdar Berdîmuhamedov, Uzbekistanului, Şavkat Mîrzioev. 

Pe acelaşi subiect

Deşi Moscova continuă să arunce resurse militare impresionante în Ucraina, unde potrivit surselor occidentale, Rusia a pierdut 3000 de tancuri, nu este clar de ce ruşii nu mai aduc tancuri în Piaţa Roşie pe 9 mai. La parada din 2020, erau prezente peste 20 de tancuri, comparativ cu câte unul în 2023 și în 2024, scrie Sky News.

"Acest T-34, legendarul tanc sovietic din al Doilea Război Mondial, a fost singurul tanc rusesc expus astăzi la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie. Celelalte sunt toate ocupate undeva", a comentat ironic jurnalistul Max Seddon de la Financial Times.

Ministrul Apărării Serghei Şoigu a declarat luna trecută că Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme grele de rachete (termobarice) cu lansare multiplă. Totodată a avertizat că sunt necesare mai multe eforturi pentru a creşte producţia de echipamente de protecţie a tancurilor.

Fără să menţioneze Ucraina în discursul de Ziua Victoriei, Vladimir Putin a avertizat că forțele de luptă ale Rusiei sunt "mereu pregătite", dar a recunoscut că țara trece printr-o "perioadă dificilă".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Putin: Rusia va face totul pentru a evita un conflict mondial, dar nu va permite nimănui să o ameninţe

Vladimir Putin a declarat în timpul discursului din Piaţa Roşie că Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale, dar că nu va permite nimănui să o ameninţe. Pe măsură ce trupele ruse avansează împotriva forţelor Ucrainei susţinute de Occident, Putin a acuzat elitele occidentale "arogante" că au uitat rolul decisiv jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi că au alimentat conflictele din întreaga lume.

"Ştim la ce duce exacerbarea unor astfel de ambiţii. Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală", a spus Putin în Piaţa Roşie, după ce ministrul apărării Serghei Şoigu a trecut în revistă trupele în timp ce oraşul era lovit de o neobişnuită furtună de zăpădă. "Dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt întotdeauna într-o stare de pregătire de luptă", a spus Putin.

Putin a denunţat încercările "coloniştilor" occidentali de a "distorsiona" adevărul despre cel de-al Doilea Război Mondial prin dezmembrarea monumentelor soldaţilor sovietici şi prin punerea pe un piedestal a "trădătorilor şi complicilor" lui Hitler. Totodată, Putin a insistat că, în schimb, Rusia nu a subestimat niciodată importanţa rolului aliaţilor occidentali în înfrângerea nazismului şi a amintit, de asemenea, de lupta Chinei împotriva imperialismului japonez.

"Nu vom uita niciodată lupta noastră comună şi tradiţiile pline de inspiraţie ale alianţei", a subliniat el. După ce a cerut ţinerea unui minut de reculegere, Putin şi-a încheiat discursul cu cuvintele: "Pentru Rusia! Pentru victorie! Ura!". Moment în care miile de militari au răspuns cu trei urale puternice.

Putin, care şi-a trimis armata să invadeze Ucraina în 2022, consideră războiul ca parte a unei lupte cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului în 1989, încălcând ceea ce el consideră sfera de influenţă a Moscovei.

Ucraina şi Occidentul îl acuză pe Putin că este angajat într-o acaparare de teritorii în stil imperialist. Ei au promis că vor învinge Rusia, care controlează în prezent aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, şi părţi din patru regiuni din estul Ucrainei. Rusia spune că aceste teritorii, cândva parte a imperiului rus, fac acum din nou parte din Rusia.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forţele naziste înapoi la Berlin, unde Hitler s-a sinucis şi steagul roşu sovietic a fost înălţat peste Reichstag în 1945.

Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01, pe 8 mai 1945, marcată drept "Ziua Victoriei în Europa" de către Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. La Moscova era deja 9 mai, care a devenit "Ziua Victoriei" a Uniunii Sovietice în ceea ce ruşii numesc Marele Război Patriotic din 1941-1945, aminteşte Reuters. 

În ciuda vremii proaste, în condiţiile în care Moscova înregistrează unele dintre cele mai scăzute temperaturi pentru această perioadă a anului, minus 25 de grade Celsius, peste 9.000 de militari şi 70 de echipe de luptă au participat la parada care a început, conform tradiţiei, la ora locală 10:00.

Printre militarii care a defilează în Piaţa Roşie au fost şi soldaţi care au luptat în Ucraina în ceea ce Rusia numeşte "operaţiune militară specială". La paradă au asistat lideri din şase foste republice sovietice, între care Belarus şi Kazahstan, liderul cubanez Miguel Diaz-Canel, precum şi conducători din Laos şi Guineea Bissau.

Parade similare au avut loc în peste 20 de oraşe din Rusia, cu toate că în mai multe oraşe situate în partea europeană a Rusiei, aproape de Ucraina, inclusiv peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, paradele au fost anulate din motive de securitate. În ajun, Putin a felicitat fostele republici sovietice pentru victoria asupra naziştilor

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis miercuri liderilor şi cetăţenilor din fostele ţări sovietice mesaje de felicitare cu ocazia aniversării a 79 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste şi le-a cerut să reziste împreună încercărilor de "denaturare şi falsificare a istoriei".

"Datoria noastră morală este să păstrăm cu grijă şi să transmitem generaţiilor viitoare amintirea evenimentelor din acei ani grei. (...) Împreună trebuie să ne împotrivim cu hotărâre oricărei încercări de a distorsiona şi falsifica istoria, de a revizui rezultatele Marelui Război Patriotic şi de a justifica atrocităţile monstruoase comise de nazişti şi de acoliţii lor", a declarat Putin, într-un mesaj difuzat de Kremlin.

Mesajele de felicitare au fost adresate conducătorilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi autoproclamatele republici Abhazia şi Osetia de Sud, precum şi popoarelor Georgiei şi Republicii Moldova.

Pentru al doilea an consecutiv, Putin nu a menţionat în mesajul său Ucraina, al cărui popor a figurat ani de zile în mesajul prezidenţial cu ocazia victoriei sovietice asupra Germaniei naziste.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » De ce nu mai aduc ruşii tancuri în Piaţa Roşie la parada militară de 9 mai. Şi anul acesta au defilat doar cu legendarul T-34