Antena Meniu Search
x

Video Reforma pensiilor riscă să destabilizeze întreagă Europă. Proteste violente în 250 de oraşe din Franţa: 172 de oameni, arestaţi

Reforma pensiilor riscă să arunce în aer Europa. Franţa este deja pe un butoi cu pulbere. Milioane de oameni au ieşit ieri în stradă la Paris şi în alte peste 250 de oraşe ale Franţei, protestând împotriva noii legi care îi obligă să lucreze cu doi ani mai mult. A fost cea mai amplă mobilizare de la începutul seriei de manifestaţii. Iar violenţele au fost, de asemenea, cele mai intense. Sindicatele promit să nu se oprească până când preşedintele nu renunţă la reforma pensiilor. Dar Emmanuel Macron pare de neclintit: vrea ca legea să intre în vigoare până la finalul anului. 

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 09:02

Vezi și

Parisul a părut ieri un oraş în stare de asediu. 800 de mii de oameni, potrivit sindicatelor, au defilat pe marile bulevarde ale capitalei. Dar, înaintea cortegiului, un grup de 1500 de indivizi violenţi, mascaţi şi îmbrăcaţi în negru, au incendiat pubele şi i-au atacat pe scutieri cu sticle incendiare şi pietre din pavaj.

Irène Costelian, jurnalist francez: Aceste acte de violenţe sunt cele care reflectă tensiunea care este astăzi în societatea franceză. Forţele de ordine, evident, sunt peste tot, ca de obicei. Tensiuni au început să apară, cu focuri de gunoaie, focuri de obiecte care s-au găsit pe stradă, materiale de şantier, în principiu.

Francezii devastează totul în calea lor 

Au fost devastate, între altele, două restaurante fast-food, un supermarket şi o bancă. Au fost sparte vitrinele magazinelor de lux, considerate simboluri ale capitalismului. Forţele de ordine au intervenit cu duritate pentru a limita pagubele, dar uneori au fost nevoite să se retragă sub o ploaie de pietre.

Pe acelaşi subiect

Şi la Rennes, Toulouse, Nantes sau Marseille, forţele de ordine au fost atacate şi au răspuns cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi tiruri cu muniţie neletală. La Rouen, o manifestantă a rămas fără un deget. Iar potrivit ministrului de interne, în întreaga ţară au fost răniţi aproape 150 de poliţişti şi jandarmi, unii grav. Au fost arestaţi 172 de indivizi calificaţi drept "elemente radicale".

Într-o mare gară din Paris, manifestanţii au ocupat liniile de cale ferată şi au paralizat circulaţia trenurilor. Intrările pe aeroporturile Charles-de-Gaulle şi Roissy au fost şi ele blocate de sindicalişti. Revoltaţi, oamenii au scandat minute în şir şi au promis că vor ieşi în stradă şi în zilele următoare.

Lângă Toulouse, o autostradă a fost paralizată. Mai mulţi manifestaţi au oprit astfel circulaţia maşinilor cu o baricadă în flăcări. La fel s-a întâmplat şi în Lyon, unde, în plină stradă, pubele, scaune, cutii de carton şi chiar trotinete au ars sub privirile trecătorilor. În ciuda mişcărilor violente din stradă, care au ajuns în a 9-a zi, Emmanuel Macron nu face niciun pas în spate.

Macron promite că legea care urcă vârsta de pensionare va intra în vigoare până la finalul acestui an

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Crezi că mă bucur să accept această reformă? Nu! Nu vrem neapărat să auzim adevărul, dar vă spun că această reformă nu este un lux, nu este o plăcere, ci este o necesitate pentru țară.

Macron promite că legea care urcă vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani va intra în vigoare până la finalul acestui an. Dar sindicatele au anunţat deja o nouă zi de greve şi manifestaţii la scară naţională, săptămâna viitoare. Iar militanţii radicali au continuat devastările până seara târziu. La Bordeaux, a fost incendiate poarta de lemn ale primăriei, monument istoric.

Primăria ar urma să-l primească, marţi, pe regele Charles, în prima sa vizită de stat în străinătate de la preluarea tronului. Agitaţia socială ar putea schimba locul banchetului fastuos în onoarea monarhului, programat, în principiu, la Palatul Versailles.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Reforma pensiilor riscă să destabilizeze întreagă Europă. Proteste violente în 250 de oraşe din Franţa: 172 de oameni, arestaţi