Antena Meniu Search
x

Video De ce și-a trimis Prigojin mercenarii către Moscova. Scenariile luate în calcul după sfârșitul revoltei de doar o zi

Cea mai gravă criză de securitate din Rusia ultimilor 30 de ani s-a încheiat după numai 24 de ore. Aproape inexplicabil, rebelii Wagner s-au oprit la 300 de kilometri de Moscova şi au fost de acord să revină pe frontul din Ucraina. Şeful lor, Evgheni Prigojin, a fost iertat pentru trădare dar pleacă în exil în Belarus, a anunţat Kremlinul. Sfârşitul revoltei a dat naştere la numeroase de scenarii: de la varianta ca mercenarii să fi fost finanţaţi de CIA, până la o capcană elaborată în care să cadă armata ucraineană.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 15:00

Vezi și

Aşa a luat sfârşit cea mai mare ameninţare la adresa domniei lui Putin de până acum. După ce a condus o rebeliune armată care părea că nu poate fi oprită nici de armata rusă, Evgheni Prigojin a plecat în exil ca un star de cinema, aplaudat de locuitorii din Rostov, primul oraş cucerit de mercenarii care au întors armele. Şeful Wagner s-a oprit pentru strângeri de mână şi selfie-uri, în timp ce oamenii lui se retrăgeau cu tancurile şi transportoarele. Unul dintre luptători a sărbătorit plecarea cu focuri de armă.

Cu doar câteva minute înainte, Prigojin făcuse un anunţ care a uimit pe toată lumea. Renunţa la asaltul asupra capitalei, deşi mii de mercenarii de-ai săi ajunseseră cu blindate până în regiunea Lipeţk, la 300 de kilometri de centrul de comandă al lui Putin.

Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner: "Fiind conştienţi că putem fi responsabili de vârsarea de sânge rus, dintr-o parte sau alta, întoarcem convoaiele şi mergem înapoi în taberele noastre militare, conform unui plan."

Un armistițiu mediat de Lukaşenko

Pe acelaşi subiect

Armistiţiul dintre grupul Wagner şi Kremlin ar fi fost intermediat de Alexander Lukaşenko, preşedintele Belarusului. Dosarul penal pe numele lui Prigojin va fi clasat, iar luptătorii care au participat la rebeliune nu vor fi acuzaţi de trădare. Restul mercenarilor vor fi absorbiţi de armata rusă, care le va încheia contracte. Contestat de Prigojin, ministrul Apărării Şoigu nu a fost văzut în orele de haos şi nici ulterior. Nimeni nu ştie dacă va continua să fie şeful armatei.

Dmitri Peskov, purtător de cuvant Kremlin: "Aceste probleme sunt apanajul exclusiv al comandantului-șef, conform constituției Federației Ruse, de aceea aceste subiecte cu greu puteau fi discutate în timpul acelor discuţii."

În urma luptelor, 13 militari ruşi au murit, iar opt aparate de zbor au fost doborâte - 7 elicoptere şi un avion. Convoaiele au fost conduse de mâna dreaptă a lui Prigojin, Dmitri Utkin. Co-fondator al grupului Wagner, el este fost ofiţer rus din serviciile de informaţii, cunoscut pentru aderarea la teoriile naziste. La Kiev, acţiunile lui au fost salutate de Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Este evident că omul din Kremlin se teme foarte tare şi probabil se ascunde undeva, nu se arată.  Ştie foarte bine de cine se teme pentru că el a creat această ameninţare. El răspândeşte toate relele, toată ura, toate pierderile."

Prigojin a pierdut din sprijinul public

După acordul de pace convenit aseară, autorităţile din Lipeţk acopereau azi șanțurile săpate de forțele ruse pentru a opri înaintarea mercenarilor. Doar în regiunea Moscova rămân restricţii de circulaţie. Pe străzi au rămas cecenii lui Kadyrov. Deşi iertat, cel puţin public, de liderul de la Kremlin, locuitorii capitalei l-au trecut pe lista neagră pe Prigojin după incursiunea militară.

Locuitor al Moscovei: "Înainte, îmi plăcea ce spune şi ce face. Dar asta e trădare, practic s-a întors împotriva noastră într-un moment greu."

Şi soldaţii din armata rusă care s-au alăturat rebeliunii au fost furioşi după decizia şefului Wagner.

Militar rus: "Nu aşa se fac lucrurile. Când ne mişcăm, o facem împreună. Dar se pare că nu eşti bărbat, eşti un fricos."

Pe reţelele de socializare, specialişti şi oameni simpli au încercat să explice orele de haos. O variantă e că Prigojin ar fi fost plătit de CIA sau de NATO ca să pună capăt războiului. Unii susţin că e de fapt o capcană pentru ucrainenii care urmează să fie atacaţi de Wagner din Belarus iar alţii cred că Putin a pus totul la cale, ca să vadă cine îi este loial şi să arate poporului cum ar arăta viaţa fără el. Liderii marilor puteri s-au abţinut de la declaraţii până la deznodământul operaţiunii lui Prigojin. Potrivit Washington Post, serviciile secrete americane ştiau de la jumătatea lui iunie de posibila rebeliune şi se întrebau pe mâna cui vor ajunge codurile nucleare.

Ștefan Popescu, analist politic: "Asemenea episoade, cu șefi militari care în vreme de război, în vreme de criză contestă autoritatea statului, asemenea episoade se mai văd prin Africa, dar în niciun caz într-o țară care pretinde că este o mare putere. Acest episod prost gestionat, scăpat de sub control de către Vladimir Putin reprezintă totuși o pată pentru imaginea statului rus, atât în interior cât și în exterior."

Constantin Ciorbea, contraamiral: "Cumva președintelui Putin dorește prelungirea războiului în Ucraina. Și l-a folosit pe Prigojin pentru a da o lovitură tuturor celor care fac presiuni la nivelul Kremlinului, a președintelui Putin, de a forța cumva o acțiune în forță asupra Ucrainei, un sfârșit cât mai rapid al războiului din Ucraina."

Într-un prim interviu difuzat după rebeliune, Putin a confirmat că invazia Ucrainei rămâne principala lui prioritate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » De ce și-a trimis Prigojin mercenarii către Moscova. Scenariile luate în calcul după sfârșitul revoltei de doar o zi