Antena Meniu Search
x

DECIZIE EXTREMĂ luată joi de poliţia britanică, după atentatul de la Machester, soldat cu 22 de morţi! Sunt implicaţi oficiali din Statele Unite

Poliţia care anchetează atentatul de la Manchester Arena nu mai împărtăşeşte informaţii cu Statele Unite din cauza unor dezvăluiri în presă, relatează BBC News.

Poliţia care anchetează atentatul de la Manchester Arena nu mai împărtăşeşte informaţii cu Statele Unite din cauza unor dezvăluiri în presă, relatează BBC News.

Oficiali britanici şi-au exprimat furia după ce fotografii care par să surprindă obiecte folosite în atac au fost publicate în ziarul The New York Times (NYT).

Aceste informaţii au fost dezvăluite după ce numele autorului atacului, Salman Abedi, a fost divulgat presei americane la 24 de ore după atacul în care au fost ucise 22 de persoane - inclusiv copii -, iar alte 64 au fost rănite.

Theresa May urmează să-şi prezinte îngrijorarea pe această temă preşedintelui american Donald Trump joi, la summitul NATO de la Bruxelles.

Poliţia din Manchester speră să-şi reia în mod normal relaţiile în domeniul schimbului de informaţii ”curând”, însă este ”furioasă” în prezent, scrie BBC.

În total opt persoane se află în arest în urma atentatului, comis de către Abedi, în vârstă de 22 de ani, care s-a născut la Manchester şi este de origine libiană.

Două persoane care l-au cunoscut pe Abedi la colegiu au sunat, separat, la o linie de urgenţă, pentru a avertiza poliţia în legătură cu opiniile sale extremiste.

Bomba detonată de un atacator sinucigaş la Manchester luni seara, care a provocat moartea a 22 de persoane şi rănirea altor câtorva zeci, era puternică şi sofisticată, potrivit fotografiilor poliţiei, publicate şi analizate miercuri de New York Times, dezvăluiri care au provocat indignarea Londrei, conform DPA.

Analiza iniţială a bombei - pe baza elementelor fotografiate şi recoltate la locul atentatului - nu permite să se deducă tipul sau cantitatea de explozibil care compunea încărcătura principală, dar permite presupunerea că era vorba de un dispozitiv artizanal fabricat după o 'analiză atentă şi cu grijă', scrie cotidianul american, citat de AFP.

El publică în exclusivitate opt fotografii care arată diferite elemente ale dispozitivului exploziv, între care detonatorul, o baterie, fragmente ale unui rucsac albastru şi bucăţi de metal şi şuruburi.

Aceste elemente, analizate de artificieri intervievaţi de NYT, permit să se deducă faptul că bomba era 'puternică, dotată cu încărcătură ultrarapidă, dar şi că şrapnelul (bucăţile de metal) a fost dispus cu grijă şi metodic' pentru a face cât mai multe victime.

Bomba, care se afla într-un rucsac mai degrabă decât într-o vestă, era destul de puternică pentru a propulsa torsul sinucigaşului departe de locul exploziei şi a devasta o suprafaţă mare în formă de semicerc, unde au fost şi cele mai multe victime, subliniază cotidianul.

Publicaţia insistă asupra faptului că bomba era dotată cu un detonator neobişnuit care conţinea un mic circuit imprimat şi nu un simplu întrerupător, cum este cazul adeseori. Prezenţa piesei electronice ar putea sugera un temporizator sau chiar un receptor pentru declanşare de la distanţă, sau poate chiar o combinaţie între cele două.

Potrivit experţilor intervievaţi de New York Times, s-ar putea ca această posibilă combinaţie să fi fost instalată pentru a oferi diverse opţiuni declanşării exploziei de către sinucigaş sau de celula care a planificat atentatul. Dispozitivul mai era dotat cu o baterie mai puternică decât cele utilizate în general pentru acest tip de bombe. Acestea sunt tot atâtea indicii că artificierul care a confecţionat bomba 's-a străduit să fabrice un detonator fiabil'.

Canalul de televiziune NBC a avut şi el informaţii din partea unui responsabil american apropiat serviciilor britanice, care i-ar fi declarat că a fost vorba de o 'bombă mare, sofisticată', fabricată cu materiale dificil de obţinut în Marea Britanie, ceea ce ar proba - potrivit acestui responsabil - că sinucigaşul a avut complici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » DECIZIE EXTREMĂ luată joi de poliţia britanică, după atentatul de la Machester, soldat cu 22 de morţi! Sunt implicaţi oficiali din Statele Unite