Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Decizie radicală după ce Ucraina a pierdut primul avion F16. Zelenski l-a demis pe comandantul Forţelor Aeriene

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri demiterea comandantului forţelor aeriene Mikola Oleşciuk, la o zi după prăbuşirea unui avion F-16 de fabricaţie americană livrat la Kievului, relatează AFP, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 30.08.2024 , 21:11

Decizie radicală după ce Ucraina a pierdut primul avion F16. Zelenski l-a demis pe comandantul Forţelor Aeriene
- Profimedia

"Am decis sa-l înlocuiesc pe comandantul armatei aerului a forţelor armate ucrainene", a declarat Zelenski pe Telegram, după publicarea unui decret în acest sens pe site-ul preşedinţiei. Ucraina a anunţat joi că un avion de luptă F-16, echipament militar valoros livrat recent de Occident, s-a prăbuşit în timp ce respingea un atac cu rachete ruseşti şi pilotul şi-a pierdut viaţa.

Avionul ar fi fost doborât într-un "friendly fire"

Potrivit Statului Major ucrainean, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră ruseşti în timpul acestui atac, dar "în timpul apropierii de următoarea ţintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută".

Articolul continuă după reclamă

În schimb, deputata ucraineană Mariana Bezuhla, vicepreședinte al Comisiei de securitate națională a Parlamentului, susţine că avionul F-16 a fost doborât într-un "friendly fire" cu un sistem Patriot.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operaţiuni în interiorul ţării, confirmând sosirea mult aşteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani şi jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Ştiri externe » Decizie radicală după ce Ucraina a pierdut primul avion F16. Zelenski l-a demis pe comandantul Forţelor Aeriene