Antena Meniu Search
x

Gafele și glumele fără perdea ale Prințului Philip. A făcut un comentariu considerat ”dezgustător” despre România

Ducele de Edinburgh a fost întotdeauna cunoscut ca om foarte direct în exprimare, de multe ori glumele sau declarațiile sale fiind interpretate drept gafe sau insulte.

de Redactia Observator

la 12.04.2021, 20:05

Gafele și glumele fără perdea ale Prințului Philip. A făcut un comentariu considerat ”dezgustător” despre România
Prințul Philip - Profimedia

Susținătorii săi l-au apărat mereu spunând că avea un simț al umorului care a fost înțeles greșit și că remarcile sale au fost deseori scoase din context. El însuși, conștient de reputația sa, s-a descris ca fiind „un bătrân ticălos și arțăgos”. În 2006, a făcut un comentariu considerat dezgustător despre români: ”Simți că (românii) fac copii doar pentru a-i pune în orfelinate.”

Iată câteva dintre cele mai cunoscute replici sau glume ale sale, strânse de BBC:

1. "Toată lumea de aici se numește Jones?". Adresându-se membrilor Legiunii Regale Britanice din Conwy, nordul Țării Galilor, în 1956.

Pe acelaşi subiect

2. "Dontopedalogia este știința de a-ți pune piciorul în gură (a face o gafă), o știință pe care am practicat-o mulți ani.” Potrivit revistei Time, ducele a inventat un nou termen pentru greșelile sale verbale - combinând cuvintele latinești „gură” și „picior” - într-un discurs adresat Consiliului General Dental în 1960.

3. „Arată de parcă le-ar aduce fiica mea de la școala, de la lecțiile de artă”. Așa a descris arta etiopiană în timpul unui turneu în Africa de Est în 1965.

4. „Femeile britanice nu pot găti”. Declareație făcută la Institutul Femeilor Scoțiene în 1966.

5. „Mi-aș dori foarte mult să merg în Rusia, deși nemernicii mi-au ucis jumătate din familie”. Reacția sa când a fost întrebat în 1967 dacă ar dori să meargă la Moscova pentru a ajuta la calmarea tensiunilor în timpul Războiului Rece.

6. "Intrăm pe roșu anul viitor ... Va trebui să renunț la polo." Așa a răspuns când a fost întrebat în 1969 într-un interviu la NBC despre informațiile că regina își cheltuia excesiv indemnizația din partea guvernului.

7. "Cu ce ​​faceți gargară, cu pietre?" Întrebare pentru cântărețul Tom Jones, după un spectacol în 1969.

8. „Toată lumea spunea că trebuie să avem mai mult timp liber ... Acum ... se plâng că sunt șomeri.” Comentariu  făcut despre recesiunea din 1981.

9. „Ești femeie, nu-i așa?” Astfel i s-a adresat unei localnice din Kenya, care i-a prezentat un cadou, în timpul unei vizite în 1984.

10. "Nu stați prea mult pe aici că vi se lungesc ochii." Aceasta a fost una dintre cele mai faimoase insulte ale sale și care a stârnit un val de critici. A fost făcută în fața unui grup de studenți britanici în timpul unei vizite în China, în 1986. Termenul de ”ochi lungi”, în engleză ”slitty-eyed” este un mod rasist de a-i descrie pe asiatici.

11. „Groaznic”. Astfel a descris Prințul Philip Beijingul în același turneu din 1986.

12. „Arată ca un dormitorul unei prostituate”. Comentând planurile pentru casa ducelui și ducesei de York în 1988.

13. "O, nu, o să iau vreo boală groaznică". În Australia, în 1992, când i s-a cerut să mângâie un koala.

14. „Nu cred că ești de mult aici pentru că nu ai făcut burtă”. I-a transmis unui britanic pe care l-a cunoscut în Ungaria în 1993.

15. "Oamenii spun de obicei că, după un incendiu, daunele cauzate de apă sunt cele mai grave. Încă încercăm să usucăm Castelul Windsor".  Comentariu făcut în timpul unei vizite la Lockerbie, Scoția în 1993. I s-a adresat unui localnic care locuia pe o stradă unde 11 persoane au fost ucise de resturi din avionul Pan Am care a explodat deasupra orașului. Castelul Windsor fusese avariat de un incendiu cu un an în urmă.

16. "Nu porți chiloți de nurcă, nu-i așa?" Întrebare adresată unei jurnaliste de fashion din Toronto la un eveniment din 1993.

17. "Majoritatea dintre voi nu sunteți descendenți din pirați?" . Întrebare pentru un localnic bogat din Insulele Cayman în 1994.

18. "Cum îi țineți pe localnici departe de băutură suficient de mult ca să treacă testul?". Întrebare pentru un instructor auto scoțian din Oban în 1995.

19. "Dacă un jucător de cricket, de exemplu, decide brusc să meargă într-o școală și să omoare în bătaie o mulțime de oameni cu bâta de cricket, lucru care ar fi foarte ușor, o să interzicem bâtele de cricket?". Reacția sa la îndemnul de interzicere a armelor de foc după atacul armat din Dunblane din 1996, în care au fost uciși 16 copii și un profesor..

21. „Reichskanzler” (n.red. cancelar al Reich-ului). Titlu folosit pentru a i se adresa cancelarului german Helmut Kohl, în 1997. Ultimul lider german care a folosit titlul a fost Adolf Hitler. După 1949, denumirea funcției șefului guvernului german este cea de cancelar federal - Bundeskanzler. 

22. "Nu știu cum se vor integra în locuri precum Glasgow și Sheffield - îmi pare rău pentru ei." Comentariu pentru un grup de oameni de afaceri în 1998, după ce s-au întâlnit cu studenți din Brunei care urmau să înceapă studiile în Marea Britanie.

23. "Ai reușit să nu fii mâncat?" L-a întrebat pe un student britanic care fusese în Papua Noua Guinee în 1998.

24. ”Arată de parcă a fost făcută de un indian.” Unul dintre cele faimoase gafe ale Prințului Philip. În 1999, ducele a făcut comentariul considerat rasist, referindu-se la vechi panou electric făcut într-o fabrică de lângă Edinburgh. 

25. "Și tu din ce parte exotică a lumii provii?" L-a întrebat pe John David Beckett Taylor, un politician britanic de culoare, la o petrecere a Commonwealth-ului în 1999. „Birmingham”, a răspuns Taylor.

26. „Este o mare risipă de spațiu”. Așa a descris în 2000 noua ambasadă britanică, de 18 milioane de lire sterline, la Berlin.

27. "Un pisometru?" A intrebat prințul Philip când i s-a arătat un dispozitiv numit piezometru - care măsoară presiunea apei într-un sistem - în timpul unei vizite la o fermă australiană, în 2000. 

28. "Ia-mi o bere. Nu-mi pasă ce fel este, ia-mi doar o bere." Replică atribuită Prințului Philip după ce i s-a oferit vinuri locale fine de către premierul italian Giuliano Amato la o cină la Roma în 2000.

29. „Ești prea gras pentru a fi astronaut”. I-a transmis unui băiat de 13 ani care i-a spus în 2001 că vrea să meargă în spațiu când cei doi s-au întâlnit la un eveniment la Universitatea Salford. Tânărul a spus ulterior că s-a simțit rănit de reacția prințului.

30. "Încă aruncați cu sulițe unul într-altul?" Ducele i-a adresat această întrebare proprietarului unui parc cultural-aborigen, William Brim, în timpul unei vizite regale la Cairns, în Queensland, în 2002,  "Nu, nu mai facem asta", a răspuns Brim, un antreprenor de succes.

31. „Arăți ca un terorist sinucigaș”. Remarcă pentru o tânără polițistă care purta o vestă antiglonț în Stornoway, Insula Lewis, în 2002.

32. „Nu foarte mult, judecând după cravata pe care o poartă”. Reacția ducelui în 2002, când regina a întrebat un cadet al armatei, mutilat de o bombă IRA, cât de mult mai poate vedea. Mama băiatului a povestit că a fost șocată de replica prințului, dar a crezut că acesta încearcă să-i destindă pe oameni cu o glumă.

33. „Vom avea nevoie de dopuri pentru urechi?”. După ce i s-a spus că Madonna va cânta piesa Die Another Day la premiera filmului James Bond la Albert Hall în 2002.

34. „Arăți de parcă ești pregătit pentru culcare”. I-a transmis președintelui Nigeriei, îmbrăcat în port tradițional, în 2003.

35. "România? Nu te-ai dus să ajuți într-unul dintre acele orfelinate, nu-i așa?" L-a întrebat pe câștigătorul Premiului Duke of Edinburgh în 2006, care a spus că a muncit în România. După ce studentul i-a răspuns „Nu”, Philip a comentat: „Ah, bine. Sunt atât de mulți acolo, simți că fac copii doar pentru a-i pune în orfelinate”. Zeci de mii de copii au fost găsiți trăind în condiții teribile în instituțiile statului după căderea comunismului în 1989. Tony Allen, de la Romanian Orphans Appeal, a numit comentariul unul „dezgustător”.

36.”Lucrezi într-un club de striptease?”  A întrebat în 2010 o cadetă care i-a spus că lucrează și într-un club. Ulterior, ea a spus că nu s-a simțit jignită.

37. "Fugiți de ceva?" I-a întrebat în 2010 pe expații britanici din Abu Dhabi.

38. „Aș fi arestat dacă aș desface rochia respectivă”. Comentariu făcut în 2012 după ce a văzut rochia purtată de o angajată a primăriei. Rochia avea un fermoar pe toată lungimea din față.

39. „Dacă are patru picioare și nu este un scaun, dacă are două aripi și zboară, dar nu este un avion și dacă înoată și nu este un submarin, chinezii îl vor mânca.” Comentariu făcut în 1986 la o întâlnire World Wildlife Fund.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Gafele și glumele fără perdea ale Prințului Philip. A făcut un comentariu considerat ”dezgustător” despre România