Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Audiența BBC a scăzut din cauza morții Prințului Philip. De ce s-au plâns telespectatorii

BBC a testat nervii telespectatorilor vineri, după ce a scurtat zeci de emisiuni și a oprit transmisiile unor canale TV și radio preferate de public, pentru a transmite neîntreupt omagiile aduse soţului reginei Elisabeta a II-a, Prinţul Philip. Din cauza mesajelor venite pe bandă rulandă, au fost nevoiţi să creeze un formular dedicat reclamaţiilor pe site-ul său.

de Larisa Andreescu

la 11.04.2021 , 12:12

Compania BBC Audiența BBC a scăzut din cauza morții Prințului Philip - Shutterstock
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Telespectatorii au schimbat în masă canalul după ce televiziunea a oferit o transmisiune neîntreruptă a omagiilor aduse prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, scurtând zeci de emisiuni şi oprind transmisia celor mai populare canale TV şi radio, spre nemulţumirea publicului.

Odată cu anunţarea morţii prinţului Philip, timp de şase ore, compania BBC a primit atât de multe plângeri cu privire la programul televizat, încât a deschis pe site-ul web un formular destinat acestora. Telespectatorii au optat de altfel pentru alte canale.

BBC One și BBC Two au oprit emisiunile de bază vineri seara, inclusiv „EastEnders”, „Gardeners’ World” și finala „Chefi la cuţite” pentru a transmite simultan omagiile pre-înregistrate de la copiii ducelui de Edinburgh, metodă adoptată și de canalul de televiziune ITV.

Articolul continuă după reclamă

Inclusiv canalul destinat copiilor a fost închis vineri

Pe acelaşi subiect

Rezultatul a fost însă nefavorabil. BBC One, care este în mod obişnuit canalul pe care britanicii îl urmăresc în momentele cu semnificație națională, a scăzut cu 6% față de săptămâna precedentă, potrivit analizei cifrelor de audienţă de către Deadline. Pentru BBC Two, decizia de a schimba grila a fost dezastruoasă, pierzând două treimi din audiență, doar o medie de 340.000 de persoane acordând interes postului între orele 19:00 și 23:00. ITV a suferit o scădere similară după ce a renunțat la programul de vineri seară pentru a transmite omagiile aduse ducelui, potrivit The Guardian. Posturile de radio naționale ale BBC și-au înlocuit de asemenea programul cu un tribut preînregistrat, unele revenind ulterior la playlisturi mai sobre.

Aproape întreaga gamă de servicii oferite de compania BBC a fost afectată într-un anumit fel de anunțul morții prințului Philip, uneori chiar cu absurditate, de exemplu, canalul BBC Four şi-a întrerupt transmisiunea cerându-li-se telespectatorilor să urmărească programul BBC One, dedicat omagiilor aduse Prinţului Philip. BBC Four era destinat meciului amical internaţional de fotbal feminim Anglia – Franţa, prezentat integral pe serviciul iPlayer al BBC și pe site-ul BBC Sport, în speranța că prezentarea acestuia pe un serviciu digital în timpul unei perioade de doliu regal este un gest mai respectuos decât transmiterea acestuia pe canalele principale. De asemenea, la CBBC, canal destinat copiilor, cei mici au putut vedea doar un banner pe ecran îndemnându-i să urmărească postul principal de ştiri.

BBC nu a făcut niciun comentariu legat de audienţele dezastruoase

BBC nu a declarat care a fost numărul de plângeri primite şi nu a făcut niciun comentariu legat de audienţele dezastruoase. În afara Regatului Unit și în multe țări din federaţie, moartea ducelui a fost tratată ca orice alt anunţ tragic, fără transmisiuni speciale, majoritatea concentrându-se asupra reacției britanicilor la știri, deși în Australia și Noua Zeelandă canalele radio și ziarele au oferit o acoperire substanțială morții consortului monarhului lor.

ABC şi-a început transmisiunea obişnuită cu prezentatorii purtând doliu, iar ziarele The Age și Sydney Morning Herald și-au păstrat în mare parte subiectele deja pregătite, adăugând însă fotografii ale ducelui pe primele pagini.

Știrile despre moartea Prinţului Philip au fost mai puțin vizibile în India, unde Times of India și Hindustan Times au afişat mici fotografii ale ducelui pe prima pagină a ziarelor, dar subiectele relatate s-au cocnentrat pe relaţia ducelui cu unchiul său, Lord Mountbatten, ultimul vicerege care a prevăzut independența și separarea Indiei.

În Kenya, Daily Nation a folosit fotografii alb-negru ale lui Philip purtând uniforma navală în timp ce vizita țara. Ziarele din Caraibe au fost însă mai preocupate de erupția vulcanului La Soufrière din St Vincent, dar Trinidad’s Saturday Express a găsit spațiu pentru o mică imagine a ducelului pe prima pagină, anunţând trecerea acestuia în nefiinţă.

Ştirile despre moartea ducelui au fost acoperite de mai multe publicaţii din Europa și Statele Unite. Philippe Bernard, din Le Monde, a spus că Philip ar fi putut fi cunoscut sub numele de „Prințul gafelor” pentru „momentele sale neobișnuite de afecțiune, manifestările umorului britanic sau remarcile sincer inadecvate sau chiar stupide”.

Deși BBC este obișnuit să se regăsească în mijlocul războaielor culturale ale Marii Britanii, gestionarea morții lui Philip indică o problemă mai profundă asupra capacității canalului național de a forța țara să jelească la unison un singur individ într-o eră în care publicul este fragmentat și diferențiat.

Când prinţesa Diana a murit într-un accident de mașină în 1997, majoritatea populației din Marea Britanie tocmai obţinuseră accesul la un al cincilea canal de televiziune. Deși acoperirea BBC în rândul populației din Marea Britanie rămâne enormă, creșterea platformelor Netflix și YouTube generază o posibilitate enormă ca publicul să „aibă unde merge”, dacă transmisiile nu sunt pe placul lor.

„A fost un set de circumstanțe extrem de dificil și extrem de diferit. Am avut în 1997 moartea unei femei de 36 de ani într-un accident de mașină care se întâmplase complet din senin în toiul nopții. Acum vorbim despre moartea unui bărbat de 99 de ani, ceea ce este foarte trist, dar nu neașteptat și nu șocant în același mod. Am fost conduși de starea de spirit publică, ceea ce a fost o surpriză completă pentru noi. Am răspuns la mesajele pe care le primeam de la public, care doreau în mod covârșitor să încetăm în legătură cu toate omagiile care aveau loc. Au fost, evident, cei care au criticat în retrospectivă, dar erau în minoritate în comparație cu numărul de persoane care ne trimiteau mesaje de șoc și tristețe. Chiar și în cazul rețelelor de socializare, ar fi putut fi mai ușor să evaluezi ce gândeau unii oameni, dar rețelele de socializare nu sunt în întregime un barometru de încredere a ceea ce gândesc majoritatea oamenilor. ” a declarat Matthew Bannister, producătorul radioului BBC în 1997.

Oamenii care lucrează pentru BBC News au sugerat că amploarea programului, planificată de mult timp, este un efect a ceea ce s-a întâmplat în anul 2002, la moartea Reginei Mame, Elisabeta, când ziarele de dreapta au spus că BBC nu şi-a arătat suficient respectul față de Casa Regală.

Printre altele, mass-media şi-a fixat atenţia asupra prezentatorului Peter Sissons pentru că nu a purtat o cravată neagră în momentul anunţării decesului. Ulterior, el a susținut că pentru acel detaliu erau responsabili șefii săi, care în anul precedent şi-au prezentat propunerea de a reduce acoperirea televizată dedicată morţii Reginei Mame. Sissons a spus că atunci când a intrat în studio pentru a-i anunța moartea, editorul i-a spus: „Nu exagera, este o femeie foarte bătrână care trebuia să moară de ceva timp”.

Există, de asemenea, o dispută în curs între guvern și BBC privind finanțarea viitoare a companiei. Noul director general, Tim Davie, se luptă deja cu deputații conservatori care acuză corporația că nu este suficient de patriotică, iar BBC va fi conștient de riscurile politice de a nu fi perceput că a acţionat potrivit. Una dintre problemele cu care se confruntă BBC în prezent este că trebuie să revină la normal şi să regleze toate transmisiile pierdute, răspunzând în acelaşi timp şi la reclamaţii.

O altă problemă este cum ar putea să deservească părți ale publicului care ar dori o alternativă la programul extins în astfel de situații. Până vineri după-amiaza târziu, a existat o ştire care a dominat cele mai citite ştiri de pe site-ul BBC: cea a rapperului DMX.

Larisa Andreescu Like

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » Audiența BBC a scăzut din cauza morții Prințului Philip. De ce s-au plâns telespectatorii