Foto "Defilarea de cicloane" face ravagii în California. Bilanţul morţilor a ajuns la 18, iar un copil de 5 ani este încă dispărut
"Defilarea neîncetată de cicloane" care a lovit statul american California continuă să facă victime. Bilanţul morţilor a ajuns la 18, iar un copil de 5 ani este încă dispărut, transmite AFP. Conform serviciilor meteorologice, statul se confruntă joi cu noi potopuri, după inundaţiile şi alunecările de teren care au lăsat peste 35.000 de gospodării şi sedii comerciale fără electricitate.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Moartea şocantă a elevei olimpice, nepoată de primar. Ștefi a anunţat ce urmează să facă. De ce bănuiesc polițiștii că ar fi vorba de o provocare pe TikTok
Intemperiile prognozate se vor îndrepta spre regiunea nordică a acestui stat din vestul SUA, a avertizat Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS). Alte state nord-vestice de pe coasta Pacificului se vor confrunta cu intemperii până sâmbătă dimineaţa, a adăugat NWS, relatează Agerpres.
"Ploile cele mai abundente vor afecta nord-vestul Californiei în următoarele două zile", cantităţile de precipitaţii putând atinge câţiva centimetri, potrivit NWS.
Ploile torenţiale din zilele precedente, care au căzut pe soluri deja saturate, au generat întreruperi de curent pe scară largă, numeroase inundaţii, căderi de copaci şi întreruperea unor drumuri importante, şuvoaiele luând cu ele uneori şi şoferi.
Pe alocuri au fost consemnate cantităţi de precipitaţii care nu au mai fost înregistrate de 150 de ani.
- Inundaţii catastrofale în California: Cel puţin 14 oameni au murit. Vedete precum Oprah sau Jennifer Aniston,...
- Oraşul vedetelor din SUA, evacuat din cauza ploii. Cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața în urma dezastrului
- California, în stare de urgenţă din cauza inundaţiilor. Doi oameni au murit după ce un copac s-a prăbuşit...
O parte din California de Nord a fost plasată miercuri sub alertă de inundaţii sau avertizări de vreme de iarnă.
La Aptos, un orăşel situat la circa o oră de mers cu maşina de San Francisco, locuitorii încercau să îşi revină după inundaţiile din ultimele zile.
"Este probabil cea mai gravă inundaţie pe care am văzut-o de când m-am mutat aici, în 1984", a declarat pentru AFP un locuitor, Doug Spinelli.
Pârâul din oraş "curgea atât de violent, (...) erau trunchiuri de copaci care se rostogoleau în râu, aproape unul la treizeci de secunde", a spus el adăugând că "a fost incredibil să vezi o asemenea cantitate de resturi şi lemn transportate de torent".
Peste 35.000 de gospodării şi sedii comerciale erau private de electricitate joi dimineaţa, potrivit site-ului specializat PowerOutage.us.
Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, a atras atenţia că sunt aşteptate şi alte furtuni, mai puţin puternice, dar la fel de periculoase. "Zona asta e îmbibată. Iar acum, o cantitate mai modestă de precipitaţii poate avea un impact mai mare având în vedere starea solului", a avertizat oficialul, subliniind că prognoza indică o continuare a intemperiilor până cel puţin la 18 ianuarie.
Un copil de 5 ani este în continuare dat dispărut
Furtunile din ultimele săptămâni au provocat cel puţin 18 decese, potrivit serviciilor locale, adică "mai mult decât incendiile forestiere din ultimii doi ani".
În Paso Robles, în centrul statului, un copil de cinci ani este în continuare dat dispărut după ce a fost luat de viituri, luni, în timp ce mama lui, care a supravieţuit, îl conducea la şcoală.
Operaţiunile de căutare sunt în desfăşurare şi "vom continua... până îl vom găsi", a declarat pentru media locale Tony Cipolla, purtătorul de cuvânt al Departamentului şerifului din San Luis Obispo.
Potrivit Los Angeles Times, printre victimele furtunilor recente se numără şi şoferi surprinşi de inundaţii în maşinile lor, locuitori zdrobiţi de copaci căzuţi şi un cuplu ucis de o alunecare de teren.
California trece în prezent printr-un "atac nesfârşit al râurilor atmosferice", care nu au mai fost observate din 2005, potrivit serviciilor de meteorologie. Aceste "râuri din cer", care se formează ca urmare a vaporilor de apă de la tropice şi se deplasează apoi spre a se revărsa pe coasta de vest a Statelor Unite, sunt fenomene rare.
Deşi este dificil de stabilit o legătură directă între această furtună şi schimbările climatice, încălzirea vremii creşte frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteorologice extreme, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Furtuna de săptămâna trecută a întrerupt deja curentul pentru zeci de mii de persoane şi a provocat inundaţii grave şi alunecări de teren. Ea a venit la doar câteva zile după un alt potop, în noaptea de Anul Nou.
Totuşi, aceste precipitaţii nu vor fi suficiente pentru a restabili rezervele de apă ale Californiei. Mai multe ierni cu precipitaţii peste normal ar fi necesare pentru a compensa seceta din ultimii ani, potrivit experţilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰