Democraţia Ungariei s-a deteriorat mai mult decât a oricărei alte ţări din Europa de Est, exceptând Rusia. Concluziile raportului Freedom House
În urma unui raport al Freedom House, unul dintre cele mai dezvoltate organisme de cercetare ale nivelelor de democraţie din lume, s-a constatat că Ungaria a avut cel mai mult de suferit în ceea ce priveşte democraţia în ultimul an, în Europa de Est, cu excepţia Rusiei. Această decădere a fost declanşată în timpul ultimelor alegeri legislative, relatează Agerpres.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Democraţia din Ungaria condusă de prim-ministrul Viktor Orban a avut şi mai mult de suferit anul trecut, potrivit unui raport american privind starea democraţiei în ţările din Europa de Est, publicat miercuri, informează AFP.
În raportul său anual, Freedom House, organism de cercetare finanţat de guvernul american însă administrat în mod autonom, subliniază că democraţia din Ungaria s-a deteriorat mai mult ca în orice altă ţară din Europa de Est, exceptând Rusia. Raportul denunţă în special organizarea celor mai recente alegeri legislative, marcate de "nereguli, abuz al resurselor administrative şi distorsiuni în mass-media", precum şi "intoleranţa tot mai mare a regimului Orban pentru vocile disidente".
După ce a revenit la putere în 2010, liderul naţionalist al Ungariei şi-a supus progresiv contra-puterile, fie că este vorba de mass-media sau de justiţie, atrăgându-şi critici din partea Uniunii Europene.
Raportul stabileşte un contrast cu Polonia, subliniind "dispreţul partidului aflat la putere (la Varşovia) pentru democraţia liberală", dar salutând primirea masivă de ucraineni care au fugit de războiul provocat de Rusia. Potrivit Freedom House, Ungaria este 43% democratică, în comparaţie cu 45% un an mai devreme, în timp ce Polonia se menţine la 59%.
Rusia lui Vladimir Putin a coborât de 5% la 2% democratică.
Cea mai mare notă i-a fost acordată Estoniei, cu 83% democratică, urmată de Letonia, Slovenia, Lituania şi Republică Cehă, potrivit raportului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰