Un extremist rus admite că a folosit blindate americane pentru raidul din Belgorod. Nu a vrut să spună de unde le are
Război în Ucraina. Șeful uneia dintre milițiile ruse de extremă dreapta care a participat la un raid din Belgorod, susţine că gruparea sa a folosit vehicule blindate americane în atac, o afirmație care pare să fie susținută de dovezi fotografice, relatează Financial Times. Ucraina a negat implicarea în incursiunea militară, dar un oficial ucrainean a admis că armata "cooperează" cu grupurile ruse de sabotaj.
Denis Nikitin (cunoscut și ca Denis Kapustin), liderul grupării Corpului de Voluntari Ruşi, a declarat că grupul său deține o serie de vehicule militare americane, inclusiv camioane blindate și Humvee-uri. Deși guvernul ucrainean a negat vreun rol în raidul de luni desfășurat împreună cu un alt grup de militanţi ruşi, Legiunea Libertatea Rusiei, considerat mai popular, un oficial militar ucrainean a declarat pentru FT că Kievul a "cooperat" într-adevăr cu astfel de grupuri.
Nikitin este descris de Liga Anti-Defăimare drept "un neo-nazist rus" care a trăit în Germania timp mai mulţi ani şi are cu legături cu mișcarea de extremă dreaptă a Ucrainei,Azov. După un alt raid în Rusia, din martie, Nikitin a transmis pe Telegram că inamicul este "regimul multirasial și imperialist al lui Putin".
Milițiile ruseşti au folosit vehicule blindate americane în Belgorod
Potrivit Financial Times, milițiile de extremă dreaptă care au luat cu asalt regiunea de la granița cu Ucraina în această săptămână au folosit vehicule tactice fabricate în SUA, ridicând întrebări cu privire la sprijinul Kievului pentru grupurile extremiste ruse din Ucraina. Kievul a negat implicarea directă în raidul de luni din Belgorod, dar un oficial militar a recunoscut că armata "coopează" cu grupurile naționaliste care au intrat luni pe teritoriul Rusiei pentru a "elibera" un sat. Denis Nikitin a declarat pentru Financial Times că luptătorii săi, care atacau regiunea Belgorod, aveau vehicule militare de fabricație americană, cel puțin două vehicule blindate M1224 MaxxPro și mai multe Humvee-uri, a spus el, dar a refuzat să dezvăluie cum şi de unde le-a obținut.
- Rusia a cucerit 0,1% din teritoriul Ucrainei, în ultimele cinci luni de război - ISW. Preţul plătit de Moscova a...
- Kremlinul a ordonat evacuarea a 9 localități din Belgord din calea luptelor. Un pașaport românesc fals ar fi fost...
- Imaginile postate de "partizanii" ruşi care au atacat în Belgorod arată că se deplasau cu vehicule americane -...
Potrivit unei analize făcute de FT, unele, dar nu toate imaginile cu blindatele americane au fost făcute pe partea rusă a graniței. Înregistrările Ministerului rus al Apărării au arătat separat vehiculele tactice fabricate în SUA, avariate de focuri de armă și aparent abandonate.
SUA: Suntem sceptii cu privire la veridicitatea informaţiilor
Ucraina a primit vehicule militare similare în cadrul pachetelor de asistenţă militară în valoare de 37 de miliarde de dolari, oferite ca răspuns la invazia rusă. Oficialii americani au subliniat în mod repetat că nu încurajează și nu permit forțelor ucrainene sau aliaților să atace în interiorul Rusiei folosind echipamente americane.
"Suntem sceptici cu privire la veridicitatea unor astfel de informaţii și rămânem în contact strâns cu omologii noștri ucraineni" a declarat un oficial american. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că Ucraina decide cum să-și conducă operațiunile militare, dar că SUA se opune atacurilor pe teritoriul rus. "Le-am spus foarte clar ucrainenilor că nu aprobăm sau încurajăm atacurile în afara granițelor ucrainene", a spus el.
Un oficial militar a declarat că Ucraina a "cooperat" cu grupurile ruseşti
Inițial, oficialii ucraineni și-au păstrat distanța față de aceste unități rusești de sabotaj. Cu toate astea, Andriy Chernyak, un oficial din cadrul Direcției de Informații Militare a Ucrainei, denumită HUR, a recunoscut marţi pentru prima dată o formă de cooperare cu Corpul de Voluntari Ruşi și cu Legiunea Libertatea Rusiei. "Desigur, comunicăm cu ei. Desigur, împărtășim câteva informații", a spus Chernyak. "Și, s-ar putea spune, chiar cooperăm".
Cu toate acestea, el a spus că armata ucraineană nu a fost direct implicată în atac, sugerând că raidul a fost inițiativa proprie a rușilor. "Se răzvrătesc", a spus el. Totodată, Chernyak a negat că a furnizat milițiilor vreun echipament militar. Tot armamentul occidental obținut de forțele armate ucrainene rămâne "sub . . . cel mai dur control", a spus el.
Doi extremişti ruşi cunoscuţi fac parte din Corpul de Voluntari Ruşi
Administraţia președintelui Volodimir Zelenski a refuzat să comenteze incursiunea în Belgorod și utilizarea echipamentului american. Corpul de Voluntari Ruşi, fondat de Nikitin vara trecută pentru a lupta împotriva armatei invadatoare a țării sale natale, include neo-naziști declarați. Născut la Moscova, Nikitin folosește și numele de familie Kapustin și poartă indicativul White Rex. Acesta este, de asemenea, numele brandului său de îmbrăcăminte naționalistă albă, care este popular printre extremiștii din vest.
"Nikitin este un autopromotor, un om inteligent, educat, care pare să fie interesat în primul rând de propria putere, imagine și statut", a declarat Michael Colborne, jurnalist la grupul de investigații Bellingcat, care conduce cercetări privind extrema dreaptă globală.
Colborne a identificat un alt membru al Corpului de Voluntari Ruşi în fotografiile postate de grup în timpul operațiunii sale din Belgorod: un alt rus de extremă dreapta, Aleksandr Skachkov. Skachkov a fost arestat în Ucraina în 2020, în timpul unui raid asupra unui grup care vindea traduceri ale manifestului scris de autorul atacului în masă din 2019, din Christchurch, Noua Zeelandă, potrivit Bellingcat.
Legiunea Libertatea Rusiei susţine că s-a format după invazia din februarie 2022, "pe baza dorinței rușilor de a lupta împotriva bandei armate a lui Putin". Legiunea pretinde că este recunoscută oficial de armata ucraineană și că se află sub conducerea comandamentului ucrainean. Ambele grupuri rusești au distribuit pe canalele lor Telegram, unde au în total de 300.000 de abonați, filmări în care luptătorii lor atacă Belgorod.
Un videoclip surprinde mai multe vehicule tactice blindate de fabricație americană, marcate cu însemne folosite de armata ucraineană. Altă filmare arată cum din trei vehicule americane se trage în polițiștii de frontieră ruși. O fotografie distribuită marți pe canalele rusești de Telegram pare să arate un vehicul american MaxxPro avariat, abandonat de luptători în apropierea orașului Grayvoron. A fost luat ca "trofeu" a spus un blogger militar rus. Vehiculul prezentat era acoperit cu graffiti pro-rus și cu sigla Z.
Nikitin a refuzat să răspundă la alte întrebări despre obiectivul operațiunii. El a spus anterior că incursiunile grupării sale în Rusia, care au început în luna martie, au ca scop să arate apărarea slabă a țării și să inspire mai mulți compatrioți să se ridice împotriva Kremlinului.
Autoritățile ruse din regiunea Belgorod au susţinut că gruparea de sabotaj a fost învinsă marți după-amiază cu "lovituri aeriene, foc de artilerie și măsuri active". "Restul naționaliștilor au fost împinşi înapoi pe teritoriul ucrainean și au fost loviţi de focuri de armă până când au fost complet eliminaţi", au declarat autoritățile din Belgorod într-un comunicat, adăugând că 13 civili au fost răniți și o femeie în vârstă a murit din cauza insuficienței cardiace în timp ce era evacuată.
Autoritățile ruse au declarat că au deschis un dosar pentru terorism. Câțiva dintre bărbații implicați se află pe lista celor mai căutați oameni din Rusia. Ministerul rus al Apărării a susținut că 70 de luptători din Corpul Voluntarilor Ruşi și Legiunea Libertatea Rusiei au fost uciși și mai multe vehicule distruse. Cu toate astea Nikitin a râs de anunţul Moscovei. "Sunt încă în viață", a spus el, adăugând că operațiunea este "în desfășurare".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰