Antena Meniu Search
x

Metodă revoluționară de detectare a cutremurelor, descoperită de cercetătorii germani

Cutremurele ar putea fi depistate înainte de a lovi marile orașe, datorită unei noi tehnologii dezvoltate de cercetătorii germani.

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de depistare a cutremurelor
Metodă revoluționară de detectare a cutremurelor - Hepta

Seismele ar putea fi depistate înainte de a lovi marile orașe, datorită unei noi tehnologii dezvoltate de cercetătorii germani. Oamenii de știință au folosit banalele cabluri din fibră optică, utilizate în toată lumea pentru rețelele de internet, pentru a detecta cu precizie până și cele mai mici mișcări ale solului.

Cutremurele sunt măsurate în prezent cu ajutorul seismografelor, dispozitive foarte scumpe și dificil de calibrat, care pot fi amplasate doar în anumite zone. Deși măsoară seismele cu precizie, aceste aparate nu oferă oamenilor de știință posibilitatea de a prezice momentul în care vor avea loc dislocările tectonice, fiind utile doar pentru măsurători.

Noua metodă testată de cercetătorii germani de la Centrul de Cercetare a Științelor Pâmântului (GFZ German Research Centre for Geosciences) a utilizat două cabluri de fibră optică lungi de 15 kilometri, amplasate în 1994, ce conectează două centrale geotermale din Islanda. Un fascicul laser, trimis între aceste unități, a fost suficient pentru a detecta până și mersul pietonilor.

Cum ar putea fi detectate cutremurele în timp util

Pe acelaşi subiect

Deși instrumentele ce trebuie alăturate cablurilor subterane sunt scumpe, cercetătorii lucreză în prezent la alternative mai ieftine. Marele avantaj al tehnologiei ai fi aria de aplicabilitate. Ținând cont că depistarea miscărilor tectonice se face cu înaltă precizie, iar astfel de cabluri sunt folosite în întreaga lume, seismologii ar putea transforma rapid rețelele de internet în adevărate seismografe, capabile să monitorizeze suprafețe extinse.

„Sunt zeci de mii de kilometri de cabluri care leagă marile orașe. Dacă am putea conecta aceste cabluri și să interpretăm datele cu acuratețe, atunci există un potențial foarte interesant pentru a avea rețele dense de senzori", a explicat Elizabeth Cochran, specialist american în Geofizică, citat de BBC.

Rămâne un semn de întrebare dacă companiile ce dețin rețelele de fibră optică vor vrea să le pună la dispoziția oamenilor de știință la costuri reduse, însă perspectivele sunt îmbucurătoare. Cel puțin în Europa, adaugă Elizabeth Cochran, marii furnizori de internet s-au declarat deschiși la cooperare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Metodă revoluționară de detectare a cutremurelor, descoperită de cercetătorii germani