Descoperirea unui bărbat într-o pădure din Suedia. Cartograful ar putea primi o recompensă din partea guvernului

De Redactia Observator.
Publicat: 30.04.2021, 19:27.
Actualizat: 30.04.2021, 19:31

Un bărbat care prospecta o pădure din vestul Suediei pentru clubul său de orientare a descoperit o comoară din Epoca Bronzului care include aproximativ 50 de obiecte, între care coliere, brăţări şi broşe, scrie BBC.

Imagine ilustrativă

Imagine ilustrativă

Profimedia Images

Considerat că are o vechime de 2.500 de ani, descoperirea tezaurului într-o pădure, lângă nişte pietre, este o raritate, potrivit arheologilor suedezi. Triburile antice de regulă lăsau astfel de ofrande în râuri sau mlaşini.

Cartograful Thomas Karlsson a spus: „Am crezut iniţial că poate fi o lampă, dar când am privit mai atent am văzut că erau mai multe bijuterii vechi”.

Este crezut că animalele au răscolit pământul, lăsând unele obiecte expuse. Ele au fost datate 750 - 500 î.e.n.

Pădurea se află în apropiere de oraşul Alingsas, la aproximativ 48 km nord-est de Göteborg.

Bijuteriile sunt „extrem de bine păstrate”, a spus profesorul Johan Ling, lector la Universitatea Göteborg. „Cele mai multe dintre obiecte pot fi legate de o femeie sau femei de rang înalt”.

Între obiecte se află şi o vergea de obicei folosită pentru a mâna caii, de tipul celui descoperit iniţial în Danemarca.

Potrivit legilor în vigoare în Suedia, antichităţile descoperite sunt văzute ca proprietate a statului. Swedish National Heritage Board decide dacă şi ce răsplată primeşte cel care le găseşte.

Karlsson a subliniat că „ar fi un bonus frumos, dar nu este foarte important pentru mine”.

„Este distractiv să fii parte din explorarea istoriei. Cunoaştem atât de puţine despre acea eră, pentru că nu există surse scrise”, a mai spus el.

În Scandinavia, Era Bronzului s-a întins din 1700 î.e.n până în 500 î.e.n, când a început Epoca Fierului, care a durat până în anul 800, când a început Era Vikingă.

Echipa de arheologi din Göteborg analizează acum regiunea în detaliu.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.