Antena Meniu Search
x

Video Destinațiile de vacanță preferate de români intră rând pe rând pe lista galbenă. Agenţiile de turism reproşează autorităţilor modul în care interpretează cifrele de infectare

Egiptul este principala destinaţie de vacanţă a românilor de Paşte, urmat de Spania, Portugalia sau Dubai. Turcia şi Grecia, ţări preferate în mod normal, au fost ocolite aproape total, pentru că au fost trecute pe lista galbenă de către autorităţile române. Din acest motiv, spun agenţiile de turism, mulţi şi-au anulat vacanţele. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 29.04.2021, 20:44

Vezi și
  • Și în acest an, vacanțele sunt greu de programat.
  • Persoanele care vor să treacă graniţele şi au fost vaccinate, s-au vindecat recent de coronavirus sau au un test negativ vor primi în curând un "certificat UE COVID-19".

Anul acesta, vacanţele sunt greu de programat, pentru că nu se ştie cum evoluează pe termen lung situaţia epidemiologică nici în ţara de destinaţie nici în România. Lista cu ţările galbene, din care când te întorci trebuie să stai în carantină dacă nu ai 10 zile de la rapel, se actualizează săptămânal, lucru care dă peste cap toate planurile de vacanţă. 

Dumitru Luca, președinte ANAT: Nu cred că cineva aşteaptă cu bagajul făcut un comunicat pozitiv şi apoi mâine dimineaţă să plece. Aproape toate rezervările pentru perioada Paştelui au fost anulate.

Agenţiile de turism reproşează autorităţilor modul în care interpretează cifrele de infectare. 

Dumitru Luca, președinte ANAT: În loc să se ia în calcul rata de pozitivare a testelor, se ia numărul de cazuri noi depistate, ceea ce e complet irelevant. Cele mai multe state europene au lansat deja nişte termene clşare şi condiţii de deschidere a frontierelor. La noi încă se fac planuri, se fac analize. 

ANAT susţine că la întoarcerea dintr-o ţară galbenă, turiştilor ar trebui să li se permită accesul şi pe baza unui test PCR negativ, nu doar a vaccinului. Sute de români fie vaccinaţi, fie care îşi asumă carantina când vin înapoi au ajuns deja în Grecia pentru vacanţa de Paşte.  

Turistă: Eu şi soţul meu suntem vaccinaţi şi au trecut mai mult de 14 zile de la rapel. Şi pe copii i-am testat. Încă nu ştim, am riscat cu chestia asta ca ne-am dorit-o prea mult. vacanţa asta. 

Dan Adrian Drăgan, reprezentant Forum Grecia: Urmează să vină pentru sărbătorile pascale. Sunt unii care au venit deja, sunt mulţi pe drum şi foarte mulţi care urmează să vină şi şi-au făcut rezervare. 

16 români, blocați într-un hotel din Sri Lanka

Riscuri există însă chiar şi pentru cei care pleacă din ţară cu un test negativ. Este cazul a 16 români, care au ajuns în vacanţă în Sri Lanka, iar acum sunt blocaţi într-un hotel timp de 14 zile. Autorităţile de acolo au schimbat legea şi i-au testat şi la sosire, iar unul dintre ei a fost depistat pozitiv. 

ambianţă 

Turiști: Asta vedem afară. Este o uşă cu un lanţ, cu lacăt şi aici sunt toate grupurile care vin în Sri Lanka, din tot felul de colţuri ale lumii. 

Persoanele care vor să treacă graniţele şi au fost vaccinate, s-au vindecat recent de coronavirus sau au un test negativ vor primi în curând un "certificat UE COVID-19". Parlamentul European a decis ca titularii documentului nu ar trebui să facă obiectul unor restricții de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea. Iar pentru ca cei care nu s-au vaccinat sau nu o pot face să nu fie discriminaţi, europarlamentarii au propus ca testele să fie gratuite. 

Juan Fernando Lopez Aguilar, europarlamentar: Avem nevoie de un certificat omogen care să fie valid în toate statele membre, care să elimine această notă discordantă a diferitelor măsuri care le interzic oamenilor să călătorească liber, care îi descurajează pe oameni să îşi dorească să se deplaseze în statele din blocul comunitar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Destinațiile de vacanță preferate de români intră rând pe rând pe lista galbenă. Agenţiile de turism reproşează autorităţilor modul în care interpretează cifrele de infectare