Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dezastru cu aprovizionările în lume dacă chinezii intră masiv în lockdown. Rafturi goale în magazinele din SUA: Mierea, ouăle, laptele și carnea au dispărut

Companiile americane se pregătesc pentru o nouă rundă de întreruperi importante în lanțul de aprovizionare. Asta deoarece China, ţara unde se produce o treime din producția globală de bunuri, impune lockdown-uri serioase în lupta cu varianta Omicron. Beijingul nu renunţă la strategia de toleranţă zero faţă de coronavirus.

de Redactia Observator

la 17.01.2022 , 17:00

Măsurile de carantină au izolat zeci de milioane de oameni în casele lor, în mai multe orașe chineze și au dus la suspendarea zborurilor de legătură prin Hong Kong cu o mare parte din lume în luna următoare, relatează New York Times. Cel puțin 20 de milioane de oameni, adică aproximativ 1,5% din populația Chinei, sunt în izolare în orașul Xi’an din vestul Chinei și în provincia Henan din nord-centrul Chinei.

Politica de toleranță zero a Beijingului îi îngrijorează pe producătorii care se așteaptă la o nouă rundă de fabrici și porturi chinezești închise. Perturbările lanțului global de aprovizionare vin într-un moment deosebit de dificil pentru companii, care se confruntă deja cu creșterea prețurilor la materiile prime și transport, plus o creștere a timpilor de livrare și o penuria de muncitori.

Americanii se tem de ”apocalipsa aprovizionărilor” dacă chinezii întră masiv în lockdown

Articolul continuă după reclamă

China a folosit lockdown-urile, monitorizarea contactelor și carantinele pentru a opri răspândirea coronavirusului încă din urmă cu aproape doi ani, după apariția inițială a SARS-CoV-2 în Wuhan. Aceste tactici au fost extrem de eficiente, dar transmisibilitatea extremă a variantei Omicron va fi cel mai mare test de până acum pentru strategia Chinei de luptă cu pandemia. 

Pe acelaşi subiect

Până acum, efectele noilor lockdown-uri asupra producției și a livrărilor din fabricile din China au fost limitate. Patru dintre cele mai mari orașe-port ale Chinei - Shanghai, Dalian, Tianjin și Shenzhen - au impus lockdown-uri punctuale stricte pentru a încerca să controleze focarele mici ale variantei Omicron. În weekendul trecut, aceste orașe nu și-au închis porturile. Totuși, Volkswagen și Toyota au anunțat săptămâna trecută că vor suspenda temporar operațiunile în Tianjin din cauza lockdown-urilor.

Analiştii avertizează că multe industrii s-ar putea confrunta cu perturbări în fluxul de mărfuri, deoarece China încearcă să elimine orice infecţie cu coronavirus înainte de Jocurile Olimpice de iarnă, care vor avea loc luna viitoare la Beijing. Sâmbătă, oficialii de la Beijing au raportat primul caz din metropolă cu varianta Omicron. Autoritățile au izolat imediat locuința pacientului și au închis locul de muncă al persoanei infectate.

Efectele lockdown-urilor din China asupra lanțurilor de aprovizionare ar putea fi resimțite în Statele Unite. Noi perturbări majore ar scădea încrederea consumatorilor și ar exacerba inflația, aflată deja la un nivel maxim în ultimii 40 de ani. Ar însemna noi provocări pentru administrația Biden și pentru Rezerva Federală. „Vor fi capabili sau nu chinezii să controleze infecțiile - este o întrebare cu adevărat importantă”, a comentat Craig Allen, președintele Consiliului de Afaceri SUA-China. „Dacă vor trebui să înceapă să închidă orașele portuare, vor fi întreruperi suplimentare în lanțul de aprovizionare.”

Noile temeri apar exact în momentul în care multe companiile sperau că lockdown-urile care au blocat lanțurile globale de aprovizionare la începutul pandemiei se vor relaxa. Un cumul de factori precum: întreruperile de producție intermitente în fabrici, închiderea de porturi și depozite din întreaga lume la care se adaugă cererea în creștere a consumatorilor americani pentru mărfurile străine a lovit serios sistemul global de  livrare a produselor. Costurile de transport au crescut vertiginos, iar în porturi și depozite s-au format munţi de produse care așteaptă să fie expediate sau transportate în altă zone ale lumii, unde s-au înregistrat penurii în lanțul de aprovizionare.

Timpul de așteptare pentru livrarea de produse din China în SUA a ajus la 113 zile: un record

Companiile de livrări și depozitele americane, care au nevoie de muncitori, își pierd și mai mult din angajați din cauza bolilor și a carantinelor. Vremea contribuie și ea la rafturile goale din supermarketurile americane. Timpii de livrare pentru produsele expediate din fabricile chineze pe coasta de vest a Statelor Unite sunt au atins un nivel record – 113 zile la începutul lunii ianuarie, potrivit Flexport, o firmă de logistică. La începutul anului 2019 timpul de așteptare era de sub 50 de zile. 

Producătorii urmăresc cu atenție dacă Omicron va forța închiderea mai multor fabrici și porturi din China în săptămânile următoare. Nici Xi’an, nici provincia Henan, locul celor mai mari lockdown-uri din China, nu au o economie puternic dependentă de exporturi. Deși Xi’an produce anumiți semiconductori, inclusiv pentru Samsung și Micron Technology, precum și componente pentru avioane comerciale.

Autoritățile chineze experimentează strategia unor carantinări punctuale. Un exemplu vine din orașul Shanghai, care a anunțat joi că a identificat cinci cazuri de Covid la o ceainărie care a fost vizitată de un student chinez întors recent din Statele Unite. În loc să blocheze întregul oraș sau cartier, guvernul a închis doar localul. 

Omicron golește rafturile supermarketurilor din Statele Unite. Lanțul de aprovizionare, afectat puternic de numărul mare de îmbolnăviri

O gamă mai largă de articole s-au epuizat în SUA, în ultimul timp, în special în zonele afectate de vremea rea ​​de iarnă, cum ar fi furtuni de zăpadă. „Nu este la fel de rău ca duminică, dar există încă o mulțime de rafturi goale, o mulțime de produse lipsesc”, a declarat pentru AFP Justin Toone, client al unui supermarket din Bethesda, Maryland. „Săptămâna trecută, timp de câteva zile la rând, nu a fost nimic, nici fructe, nici legume în acest magazin și nici în magazinele alimentare din jur”, a povestit Toone.

Mierea, ouăle, laptele și carnea au dispărut de pe rafturile magazinelor din apropiere. Valurile anterioare de Covid-19 au afectat diferite părți ale țării pentru anumite periade de timp, permițând magazinelor alimentare să își ajusteze lanțurile de aprovizionare.

”Dar pentru că varianta Omicron este atât de contagioasă, întreaga țară este afectatată brusc. Sunt foarte multe magazine alimentare și producători care se confruntă cu un număr mare de angajați bolnavi sau plasați în carantină”, a spus Patrick Penfield, profesor la Universitatea Syracuse.

Mai în sus pe lanțul de aprovizionare, există și probleme legate de producerea suficientă a alimentelor, livrarea și chiar descărcarea acestora odată ce ajung la magazinele alimentare. Magazinele au fost nevoite să se adapteze: au reaprovizionat rafturile cu ceea ce au în stoc iar, pentru articolele insuficiente, au limitat numărul de produse la raft astfel încât clienții să nu le cumpere pe toate deodată.

Zonele din SUA, afectate de vremea rea sunt și cele mai vulnerabile la astfel de lipsuri, a spus Penfield. Produsele proaspete, care nu pot fi stocate, reprezintă cel mai mare risc. De aceea rafturile din unele magazine din Washington au rămas goale mai multe zile după ninsoarea recentă. Penfield a avertizat că lipsurile din magazinele alimentare ar putea persista până la sfârșitul lunii martie, presupunând că „totul revine la normal și nu avem nicio variantă nouă."

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Dezastru cu aprovizionările în lume dacă chinezii intră masiv în lockdown. Rafturi goale în magazinele din SUA: Mierea, ouăle, laptele și carnea au dispărut