Antena Meniu Search
x

Dieta, secretul longevității locuitorilor din Creta

Studiile arată că locuitorii Cretei sunt printre cei mai longevivi europeni. Şi tot studiile spun că. mâncarea pare sa fie secretul lor.

de Lucsandra Săndulescu

la 18.07.2020, 17:10

Vezi și
  • Tot ce consumă localnicii se cultivă pe insulă.
  • În Creta găsiţi chiar şi banane sau mango, crescute pe insulă.

Preparatele tradiţionale, bazate pe fructe şi legume, stopite din belsug cu ulei de măsline, ceaiurile din plante, culese de pe munte, dar şi rachiul alcatuiesc ceea ce oamenii numesc azi "dieta cretană", adică un stil de viaţă sănătos. O echipa Observator a vrut să afle reţeta vieţii sănătoase chiar de la sursă.

Cu primul avion de după ridicarea restricţiilor, echipa noastră a ajuns în cea mai mare insulă din Grecia. Creta. Aproape 8 mii de kilometri de străbătut, în căutarea secretului longevităţii locuitorilor.

Stilul de viaţă relaxat şi dieta. Despre asta ne-a povestit Kostis, ghidul local, cu care colegii noştri au străbătut munţii din regiunea Sitia.

Kostis Lynperiou, reprezentant turist Sitia-Creta: Mâncăm zilnic legume, foarte multe fructe, desigur uleiul nostru de măsline o dată sau de două ori pe sătămână folosim peşte şi o dată sau de două ori pe săptămână mâncăm carne. Nu forte des!

Şi românii care trăiesc pe insulă confirmă asta.

Ciochina Mariana Simona, patron restaurant peste: Nu prea mananca mancarea prajita. Mananca foarte mut fript si fiert. Mananca foarte multe legume; iarba fiarta, doar cu ulei de masline si legume.si fructele de mare, pe care le prefera. Carnea e pe locul doi.

Tot ce consumă localnicii se cultivă pe insulă. Oamenii se mândresc de altfel cu faptul că nu au nevoie să importe prea multe alimente alimente. În Creta găsiţi chiar şi banane sau mango, crescute pe insulă!

Cretanii se folosesc de toate bogăţiile naturii, iar plantele sunt cele mai folosite în dieta lor. De la iarbă până la plantele aromatice de pe munte, pe care le culeg în timpul anului şi fac diverse tincturi, dar și ceaiuri.

Salvia, busuiocul, oregano sau lavanda salbatică sunt doar câteva dintre plantele "minune" ale Cretei. Încă din Antichitate, cretaii folosesc plantele în dieta lor.

Cretanii se bucura de un stil de viata aparte! Pe langa dieta cretana, care ii ajuta sa fie cei mai longevivi oameni din Europa, faptul ca 300 de zile pe an se bucura de soara, ii ajuta sa acumuleze cantitati enorme de vitamina D.

Iar asta îi face să fie şi foarte fericiţi. Studii făcute de-a lungul anilor arată că Vitamina D, acumulată mai ales prin expunerea pielii la soare, este esenţială pentru sistemul osos, împiedică declanşarea anumitor boli, dar previne şi depresia! 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Dieta, secretul longevității locuitorilor din Creta