Directorul spitalului din Beijing, arestat după incendiul soldat cu 29 de morţi. Unii pacienţi au ieşit pe ferestre, atârnându-se de cearşafuri
Directorul unui spital din Beijing a fost arestat după ce un incendiu izbucnit în această instituţie s-a soldat cu moartea a 29 de persoane, în una din cele mai grave catastrofe produse în capitala chineză în ultimii 20 de ani, au anunţat miercuri autorităţile, potrivit Agerpres.
Acest incendiu, produs marţi, a forţat pacienţii să încerce să se salveze ieşind pe ferestre, atârnându-se de cearşafuri sau refugiindu-se pe aparatele de aer condiţionat de pe faţadă, potrivit imaginilor publicate pe reţelele de socializare şi cenzurate rapid.
Bilanţul a fost comunicat de Li Zongrong, adjunct al primarului districtului Fengtai, unde se află spitalul, şi care a prezentat în cursul unei conferinţe de presă "sincerele sale condoleanţe" familiilor victimelor.
"Ne încearcă profunde remuşcări şi ne simţim vinovaţi", a declarat el jurnaliştilor, cerând totodată "scuze populaţiei din întregul oraş". Printre victime figurează 16 femei şi 13 bărbaţi, a precizat acesta.
Incendiu în China. 12 persoane au fost arestate
- Incendiu soldat cu victime la o fabrică din Mureş. O femeie de 62 de ani a ajuns la spital cu arsuri grave după ce...
- Un chinez ajunge după gratii pentru că a speriat de moarte găinile vecinului. Câţi bani va plăti despăgubire
- "Era fum de nu puteai să vezi la doi metri". Zeci de oameni evacuați azi noapte dintr-un bloc, în București,...
Poliţia municipală a anunţat la rândul său arestarea a 12 persoane, între care directorul spitalului şi angajaţi ai unei întreprinderi însărcinate cu lucrări de renovare în clădire.
Potrivit unei anchete preliminare, citată de televiziunea de stat CCTV, incendiul ar fi fost declanşat de "scântei generate în cursul lucrărilor de renovare internă". Aceste scântei "au aprins substanţele volatile din vopseaua inflamabilă de pe şantier", potrivit anchetei.
O puternică prezenţă poliţienească era în continuare vizibilă miercuri dimineaţa în jurul clădirii, încercând să descurajeze grupurile de trecători care observau şi filmau cu telefoanele mobile, au constatat jurnalişti de la AFP.
Intrarea principală a clădirii părea aproape intactă în exterior, dar imagini din interior publicate de media economică Caixin arată paturi în întregime calcinate şi pereţi înnegriţi. Pe o faţadă a complexului spitalicesc pot fi văzute ferestre şi ziduri înnegrite de funingine, precum şi un geam spart.
Alerta despre izbucnirea focului la spitalul Changfeng a fost dată marţi cu puţin timp înainte de ora locală 13:00 (05:00 GMT), iar incendiul a fost stins o jumătate de oră mai târziu, potrivit media locale.
Din cele 29 de victime, 26 erau pacienţi, doi angajaţi ai spitalului şi alta - o rudă a unui pacient, conform CCTV. Alţi 78 de pacienţi aflaţi încă în spital au fost transferaţi în aripa vestică a clădirii, potrivit aceleiaşi surse. Autorităţile municipale au indicat că 39 de răniţi în incendiu erau în continuare spitalizaţi miercuri dimineaţă.
Acest incendiu este cel mai grav în capitala chineză din ultimii peste 20 de ani. În iunie 2002, un incendiu într-o cafenea internet se soldase cu moartea a 25 de studenţi. Imagini cu oameni încercând să scape de flăcări căţăraţi pe aparate de aer condiţionat instalate pe faţa spitalului sau agăţându-se de cearşafuri înainte de a sări din clădire au fost difuzate pe reţele de social media.
"Prioritatea nr.1 este de a îngriji răniţii", a declarat Yin Li, secretar al Partidului Comunist din Beijing, care s-a deplasat la faţa locului, potrivit Cotidianului Beijingului.
Cenzură online în cazul incendiului din Beijing
Mai multe familii ale pacienţilor afirmă că au pierdut contactul cu rudele lor, pacienţii daţi dispăruţi fiind în special persoane vârstnice având dificultăţi în a se deplasa, a indicat miercuri Cotidianul tineretului chinez, jurnal oficial.
Spitalul Changfeng se află în vestul Beijingului, la aproximativ 25 de minute de mers cu maşina de la Piaţa Tiananmen. Pe reţeaua de socializare chineză Weibo, unii internauţi se plângeau miercuri de cenzura online aplicată rapid în jurul acestei tragedii.
Incendiile soldate cu numeroase decese sunt destul de curente în China din cauza normelor de securitate insuficiente şi a corupţiei la nivelul înalţilor responsabili însărcinaţi să le aplice. Dar ele sunt mai rare în Beijing, notează AFP.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰