Antena Meniu Search
x

Discursul lui Joe Biden despre Starea Uniunii i-a încântat pe susţinătorii Ucrainei, nu şi pe alţii. Analiză Politico

Discursul lui Joe Biden din congresul american despre Starea Uniunii i-a încântat pe susţinătorii Ucrainei, dar nu prea şi pe alţii, arată o analiză Politico

de Redactia Observator

la 08.03.2024, 16:44

Discursul lui Joe Biden despre Starea Uniunii i-a încântat pe susţinătorii Ucrainei, nu şi pe alţii. Analiză Politico
Discursul lui Joe Biden despre Starea Uniunii i-a încântat pe susţinătorii Ucrainei, nu şi pe alţii. Analiză Politico - Profimedia

Este mult mai ușor să începi un discurs cu Ucraina decât cu Israelul. Spre bucuria multora îngrijorați de soarta angajamentului SUA față de Ucraina și, în general, faţă de Europa, Joe Biden şi-a început discursul de vineri dimineaţă vorbind despre războiul declanşat de Rusia în Ucraina. 

El l-a criticat pe Vladimir Putin și a cerut Congresului să pună capăt blocajului și să aprobe ajutorul militar pentru Ucraina. Biden a lăudat NATO, i-a salutat cei mai noi membri ai săi, Finlanda şi Suedia, și l-a criticat pe predecesorul și rivalul său, Donald Trump, fără a-l numi, pentru atitudinea sa faţă de Putin. "Istoria ne urmărește", a declarat Biden. "Nu ne vom înclina. Nu mă voi înclina".

Biden şi-a început discursul cu Ucraina

Decizia lui Biden de a-şi începe discursul cu Ucraina a provocat cel mai probabil un sentiment de uşurare în capitalele din întreaga Europă, unde mulţi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii au pus la îndoială angajamentul americanilor de a ajuta Kievul, în timp ce republicanii de extremă dreapta domină discuţiile de pe Capitol Hill, iar Moscova înaintează pe câmpul de luptă. 

Pe acelaşi subiect

Faptul că Biden l-a citat pe Franklin Roosevelt și a făcut referire la Al Doilea Război Mondial a subliniat gravitatea momentului resimţită de mulţi europeni. Iar faptul că l-a atacat imediat pe Trump i-a încântat pe mulți oficiali europeni care îl detestă în mod privat pe fostul președinte.

Ucraina a fost în multe privințe un subiect ideal de a începe discursul pentru echipa lui Biden. Ei văd războiul ca un caz clar de bine versus rău şi ca pe un apel global pentru susţinerea democrației. A fost şi un mod de a arăta intransigența republicanilor din  Congres, ca să nu mai vorbim de atacarea unui rival pentru Casa Albă.

Discursul, la fel ca majoritatea celor despre Starea Uniunii, a fost plin de probleme interne și a vizat în primul rând publicul american, iar Biden a abordat şi alte probleme de politică externă, dar mult mai târziu. A vorbit şi despre războiul Israel-Hamas, dar într-un mod care nu-i va satisface prea mult pe criticii săi.

Aşa cum era anticipat, Biden a anunțat că Statele Unite vor construi un dig temporar pe coasta Fâşiei Gaza pentru a ajuta la furnizarea de ajutor umanitar palestinienilor disperați. El a folosit cuvinte dure atât pentru militanții Hamas, cât și pentru guvernul israelian, insistând că viețile civililor trebuie protejate. Biden a recunoscut că "ultimele cinci luni au fost dureroase".

Dar nu a cerut o încetare permanentă şi imediată a focului, ci doar una care să dureze cel puțin șase săptămâni. Nu a amenințat că va reduce ajutorul militar al SUA pentru Israel și, în timp ce a implorat Israelului să acorde prioritate protejării civililor, el a spus că "Israelul are dreptul să atace Hamas".

Mulți oameni alarmați de campania militară a Israelului în Gaza nu au fost mulțumiți. Ei arată cu degetul spre incoerența politicii SUA față de Orientul Mijlociu: SUA înarmează Israelul, dar Israelul ignoră cererile Americii de a permite acordarea pe cale terestră de ajutor umanitar civililor. SUA se văd nevoite să ocolească un vechi aliat pentru a acorda mai mult ajutor palestinienilor în timp ce ajută Israelul să-i bombardeze.

Unii totuşi s-au bucurat că Biden a vorbit despre necesitatea unei soluții cu două state pentru a rezolva conflictul. Nu a fost prima dată când Biden a început un discurs despre starea uniunii cu o problemă de politică externă. În 2022, la doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Biden a vorbit despre război înainte de a trece la o serie de probleme interne.

Dar anul trecut, cea mai substanțială parte din discurs acordată problemelor externe, inclusiv războiului declanşat de Rusia, a fost mai condensată și mult mai târziu abordată după subiecte precum necesitatea de a opri taxele ascunse (junk fees) și fraudele fiscale ale bogaţilor.

Politico scrie că în pregătirea discursului din acest an au fost "foarte implicați" consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și adjunctul acestuia Jon Finer.

Biden a folosit acest moment pentru a vorbi în linii mari despre importanța protejării democrației, arătând clar că Trump o poate pune în pericol. Pentru unele capitale, acesta poate fi cel mai important mesaj dintre toate, având în vedere starea democraţiei în atâtea părți ale lumii.

Un diplomat european a spus că cea mai bună parte a discursului ar fi energia arătată de președinte a cărui vârstă înaintată a devenit o problemă de campanie. "Totuși să fie tonul și rostirea mai importante decât conţinutul?" s-a întrebat diplomatul. "Un Biden din trecut ieşea victorios. Era în cea mai bună formă a sa atunci când lupta."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Discursul lui Joe Biden despre Starea Uniunii i-a încântat pe susţinătorii Ucrainei, nu şi pe alţii. Analiză Politico