Antena Meniu Search
x

Dmitri Medvedev a vizitat Donbasul la ordinul lui Putin. Omul rușilor în Zaporojie vrea referendum de anexare pe 11 septembrie

O delegaţie de oficiali ruşi condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat joi regiunile separatiste din regiunea Donbas și a făcut apel la strângerea relaţiilor cu Moscova, potrivit AFP, citat de Agerpres. Presa rusă scrie că omul rușilor în Zaporojie vrea referendum de anexare pe 11 septembrie, dar Denis Puşilin, liderul separatist din Donețk, spune că va anunța data după ”eliberarea” regiunii. Război Rusia - Ucraina, ziua 170 LIVE TEXT.

de Redactia Observator

la 12.08.2022, 13:23

Aceasta este una din cele mai mari delegaţii ruse care au vizitat estul Ucrainei de la începutul ofensivei Moscovei pe 24 februarie. Într-o declaraţie publicată pe Telegram, Medvedev a afirmat că "a purtat discuţii cu privire la măsurile prioritare ce trebuie luate pentru asigurarea securităţii republicilor din Donbas, conform instrucţiunilor preşedintelui" rus Vladimir Putin.

"A fost acordată o atenţie deosebită armonizării legislaţiei" regiunilor separatiste cu cea a Rusiei, precum şi reparării infrastructurii şi pregătirii şcolilor pentru începerea noului an şcolar, a adăugat el. Din delegaţie au mai făcut parte adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko, ministrul de interne, Vladimir Kolokolţev, şi şeful serviciilor de securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov.

Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte în perioada 2008 - 2012 şi apoi prim-ministru între 2012 şi 2020, este în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei. În estul Ucrainei, delegaţia a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu liderul separatist din Lugansk, Leonid Pasecinik şi cu cel al regiunii învecinate Doneţk, Denis Puşilin.

Aceste două entităţi s-au separat în 2014 cu sprijinul Moscovei şi s-au extins ca urmare a ofensivei pe care Rusia o conduce anul acesta împotriva Ucrainei. Moscova consideră aceste teritorii drept state, pe care însă comunitatea internaţională nu le recunoaşte.

Vizita lui Dmitri Medvedev survine într-un moment în care Moscova este suspectată că plănuieşte anexarea unor zone mari din Ucraina. Autorităţile separatiste pledează în mod deschis pentru anexarea la Rusia, iar administraţiile pro-ruse de ocupaţie din sud se pregătesc să organizeze referendumuri de anexare, dintre care unele ar putea avea loc chiar luna viitoare. 

Autoritățile din regiunea Zaporojie ar dori să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia pe 11 septembrie. Asta a declarat joi de șeful administrației militar-civile din regiunea Zaporojie, instalat de ruși, Evgheni Balitsky, într-un interviu pentru ziarul Izvestia Denis Puşilin a declarat, potrivit RIA Novosti, că data referendumului privind aderarea așa-numitei Republici Populare Donețk la Rusia va fi anunțată după eliberarea completă a regiunii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vă este teamă să cumpăraţi conserve din magazine?
Observator » Stiri externe » Dmitri Medvedev a vizitat Donbasul la ordinul lui Putin. Omul rușilor în Zaporojie vrea referendum de anexare pe 11 septembrie